Podvezivanje jajnika – cijena, uvjeti, zakon, iskustva

Ljepota i zdravlje

Podvezivanje jajnika - cijena, uvjeti, zakon, iskustva

Što je podvezivanje jajnika i zašto se radi?

Podvezivanje jajnika, ili isto tako često nazivano podvezivanje jajovoda je zapravo postupak sterilizacije žene. Sterilizacija je metoda koja se radi kako ne bi došlo do oplodnje, isto tako možemo navedeni postupak nazvati trajnom kontracepcijom. Kod samog postupka dolazi do zatvaranja oba jajovoda, što onemogućuje spajanje jajne stanice i spermija, točnije ne može se izvršiti oplodnja. Podvezivanje jajnika je danas postupak koji dolazi s minimalnim rizikom i isto tako ne utječe na proizvodnju samih ženskih hormona ili na užitak tijekom seksa.

Menstrualni ciklus kod žene će isto tako ostati nepromijenjen, i sama menopauza će doći prirodno. Iako je riječ o postupku niskog rizika, odluka od podvezivanju jajnika je odluka koju treba dobro razmotriti i raspraviti sa svojim ginekologom. Riječ je o trajnom obliku kontracepcije, što znači da odluka mora biti sigurna. Ako razmišljate o navedenom postupku, bitno je da razgovarate s ginekologom i liječnikom o svim prednostima i manama postupka. Isto tako bilo bi dobro da se posavjetujete sa ženama koje su učinile istu proceduru kako bi bili upoznati s njihovim iskustvima.

Podvezivanje jajnika i kako izgleda operacija i oporavak?

U zahvatu jajovodi se prerežu ili se zatvore postupkom podvezivanja, spaljivanja ili mehaničkim načinima. Do jajovoda se pristupa kroz trbušnu stijenku s malenim rezom kod pupka, kroz maternicu ili ponekad vaginalnim putem. Podvezivanje jajnika se najčešće izvodi nakon menstruacije prije nego nastupi ovulacija kako bi se spriječila trudnoća. Isto tako zahvat se može napraviti nakon poroda ili pobačaja ili nakon određenih ginekoloških operacija. Gdje se vrši postupak? Operacija se izvodi u ambulanti ili bolnici pod općom ili lokalnom anestezijom ovisno o ženi. Oporavak će naravno ovisiti od žene do žene.

Moguća je pojava manjeg krvarenja na mjestu reza, kao i bol u abdomenu. Preporuka liječnika je odmor od tjedan dana nakon operacije kako bi proces oporavka trajao što kraće. Komplikacije su veoma rijetke i mogu se pojaviti u obliku: Jako krvarenje na mjestu zahvata, ozljede krvnih žila ili unutarnjih organa, teško zarastanje reza, infekcije. Ono što je važno naglasiti je svakako da podvezivanje jajnika ne štiti od spolno prenosivih bolesti, tako da je bitno koristiti kontracepciju ukoliko se sumnja na zaraženu osobu. I dok mnoge žene uživaju u svojoj novo stečenoj seksualnoj slobodi, mnoge isto tako krenu žaliti nakon zahvata jer shvate da ne mogu više ostati trudne.

Gdje napraviti podvezivanje jajnika i da li se ono može poništiti?

Podvezivanje jajnika je u Hrvatskoj dopušteno od 1978 godine kao metoda kontracepcije. Navedeni zahvat može pokriti HZZO, ali samo u slučaju da je riječ o ženi koja je starija od 35 godina. Navedeni zahvat se zapravo može napraviti na bilo kojoj ženi, a najčešće se radi na ženama kod kojih postoji medicinska sumnja da bi bile ugrožene trudnoćom ili da bi rodile dijete koje bi imalo tjelesne mane. Svaka žena može zatražiti podvezivanje jajnika, točnije sterilizacija se može obaviti privatno. Sama cijena zahvata može iznositi od 13 000 kuna na dalje.

Ono što mnoge žene zanima je da li je moguće poništiti operaciju kada se ona napravi? Odgovor je ovisno o načinu na koji se obavio zahvat. U većini slučajeva operacija se može poništiti i to s uspjehom do 80 %, što znači da će većina žena moći zatrudnjeti nakon. Istraživanja su pokazala da se samo 2% žena odluče nakon nekog vremena poništiti operaciju jer su shvatile da zapravo žele djecu. Navedeni zahvat je emocionalno dosta zahtjevan za ženu, i upravo iz tog razloga se preporučuje da žena prije zahvata priča sa stručnjacima i ostalim ženama koje su obavile zahvat.

Tagovi: