Koliko prije termina se radi carski rez

Koliko prije termina se radi carski rez

Što je carski rez i kada se on razmatra?

Carski rez se opisuje kao porod djeteta kirurškim putem. Radi se o jednom rezu koji se radi na majčinom trbuhu, i drugom koji se radi na maternici. Kada se on izvodi? Carski rez se radi onda kada dolazi do potrebe za operativnim dovršavanjem trudnoće, točnije, onda kada postoji medicinski razlog za njegovo izvođenje. Danas možemo razlikovati hitne i planirane operacije. Bez obzira na učestalost izvođenja, potrebno je naglasiti kako je ovo ozbiljna operacija koja je povezana sa mnogim mogućim rizicima kao i komplikacijama.

Porođaj putem carskog reza najčešće se izvodi kada postoje određene komplikacije u trudnoći koje mogu otežati zdrav porod ili ako su majka ili dijete izloženi riziku. Ponekad se porod putem carskog reda planira ranije u trudnoći, no on se najčešće izvodi onda kada se pojave neplanirane komplikacije. Postoje i situacije kada je žena započela vaginalni porod, no on je zapravo nemoguć radi niza stanja poput produljenog poroda, teške preeklampsije, eklampsije, velikog djeteta, višeplodne trudnoće, kondiloma u rodnici, infekcije herpesa ili HPV-a.

Kada se radi carski rez?

Porođaj putem carskog reza radi se u sljedećim situacijama: Kada dječja glavica ne može proći kroz rodni kanal, kada je zdjelica majke uska, kada je dijete u poprečnom položaju, kada dijete izlazi prvo sa nogama, kada postoje rane komplikacije tijekom trudnoće, kada majka pati od zdravstvenih problema, kada majka ima genitalni herpes, kada postoje problemi s posteljicom ili pupkovinom, kada postoje zdjelični tumor, kada postoji mogućnost razdora maternice. Kakve rizike donosi carski rez?

Iako je carski rez sve češća metoda porođaja, to ne znači da je ona bez rizika. Porođaj putem carskog reza donosi sljedeće rizike: Krvarenje, krvne ugruške, infekcija, povećani rizik za buduću trudnoću, ozljeda djeteta prilikom poroda, dulje vrijeme oporavka, ozljeda drugih organa, komplikacije koje mogu nastati radi abdominalne kirurgije. Kako izgledaju pripreme za porođaj carskim rezom? Ako je odlučeno da će porod biti putem carskog reza, tada će liječnik ili ginekolog uputiti ženu u to što treba raditi kako bi minimalizirala mogućnost bilo kakvih komplikacija.

Kako se pripremiti za carski rez i kako izgleda oporavak?

Termin carskog reza odlučuje liječnik. Prije same operacije trbuh majke će se očistiti i ona zaprima intravensku tekućinu u ruku. Operacija se izvodi tako da će se napraviti rez na donjem dijelu abdomena, i rez na trbušnoj stijenki. Operacija se izvodi u spinalnoj anesteziji, što znači da je majka budna prilikom operacije, no ne može osjetiti bol. Nakon što je majka zaprimila anesteziju liječnik radi rez iznad same linije stidnih dlaka, vodoravno. Radi se rez na trbuhu u okomitoj liniji kako bi se izložila maternica i kako bi se na njoj isto tako napravio rez.

Nakon što se dijete izvadi iz maternice rezovi se zatvaraju šavovima koji se danas samostalno razgrađuju i omogućavaju bolje cijeljenje tkiva. Nakon što je carski rez napravljen, liječnik će majku potaknuti da ustane i prošeta kako bi se spriječio nastanak krvnih ugrušaka kao i zatvora. Pošto je carski rez operativni zahvat, sami oporavak trajat će nešto dulje nego kod normalnog poroda. Majka bi nakon carskog reza trebala odmarati nekoliko tjedana, pravilno se držati, piti dosta tekućine, izbjegavati seksualne odnose do 6 tjedana, uzimati lijekove za bolove, potražiti pomoć ako se ne osjeća dobro.


Tagovi: