Pankreatitis (upala gušterače) – simptomi, prehrana, liječenje

Ljepota i zdravlje

Pankreatitis (upala gušterače) - simptomi, prehrana, liječenje

Što je pankreatitis, simptomi upale gušterače

Gušterača (pankreas) je žlijezda u našem tijelu veličine 10 do 15 cm, smještena u gornjem dijelu trbušne šupljine, ispod želuca, a osobito je važna za razgradnju hrane i regulaciju glukoze u krvi. Pankreatitis je upalna bolest gušterače. Upala gušterače može biti akutna i kronična. Klinička slika upale gušterače može biti vrlo blaga, u kojem slučaju već kroz nekoliko dana dolazi do oporavka oboljele osobe, ili vrlo teška po život opasna.

Ako je u pitanju pankreatitis kod bolesnika se javljaju jaki bolovi u području gornjeg dijela abdomena, koja bol se širi u leđa te se pojačava u ležećem položaju. Najčešće se javlja nekoliko sati nakon obilnog masnog obroka odnosno obilne konzumacije alkohola. Alkoholizam je kod muškaraca najčešći uzrok akutnog pankreatitisa dok kod žena su to žučni kamenci (stvaranje kamenaca u žučnom mjehuru). Ostali uzroci mogu biti upala žuči, traume, kortikosteroidi, disbalans kalcija, hiperlipidemija, vaskularni uzroci kao što je tromboza. Kod bolesnika također se mogu javiti mučnina i povraćanje, zimica i tresavica, glavobolja, slabost i malaksalost, proljev te manjak apetita, ponekad dolazi do žutice.

Kod kroničnog pankreatitisa radi se o trajnoj promjeni u izgledu i funkciji gušterače, nastaje kao posljedica ponavljajućih akutnih upala, uz recidivirajuće bolove u trbuhu koji se s daljnjim razvojem bolesti javljaju sve češće i dulje, a eventualno mogu biti manjeg intenziteta. Dolazi do fibroze i stvaranja kalcijskih čepova u kanalićima gušterače. Također i kod kronične upale gušterače glavni uzrok je alkoholizam, koji jako oštećuje gušteraču, osobito u kombinaciji s drugim štetnim stvarima kao što su masna hrana, pušenje.

Pankreatitis i prehrana

Kada je u pitanju bolest pankreatitis vrlo je važna prehrana odnosno hrana koja potiče zdravlje gušterače. Najosnovnije pri tome je prestanak konzumacije alkohola i smanjenje unosa masti. Također potrebno je prestati pušiti. Preporučuje se uzimanje 4-6 manjih obroka. Kod pankreatitisa dobro je jesti piletinu, puretinu i ribu jer sadržavaju manje masti nego ostale vrste mesa. Također je dobro svakodnevno konzumirati raznovrsno voće (kuhano voće bez kore, sokovi iz cijeđenog voća), povrće koje ne nadima, a izbjegavati hranu s puno šećera i prerađenih ugljikohidrata. Dobro je jesti nemasne juhe od povrća i mesa, nemasno meso, nemasne mliječne proizvode, piti slabije vrste čajeva, a izbjegavati crnu kavu, hladne napitke i naravno sva alkoholna pića. Sve oštre i jake začine izbjegavati, dok se kurkuma npr. preporučuje. Značajno je kao i općenito kod zdravlja i za bolest pankreatitis voditi računa o tjelesnoj redovnoj aktivnosti kako bi se izbjegla pretilost koja je i inače povezana s rizikom od obolijevanja čitavog niza bolesti, pa između ostalog na žalost i opasnog karcinoma gušterače.

Kako se liječi pankreatitis

Liječenje bolesti pankreatitis provodi se uzimanjem potrebnih lijekova i odgovarajućim načinom prehrane. U nekim slučajevima ova bolest može se razviti u vrlo po život opasno stanje te je važno pravodobno pristupiti dijagnostici i liječenju.

Od posebne su važnosti za dijagnozu pankreatitisa laboratorijske pretrage krvi, zatim ultrazvučni pregled, CT, magnetna rezonanca, RTG dok se za posebno bitnu metodu smatra tzv. ERP – endoskopska retrogradna pankreatografija. U rijetkim situacijama potrebno je kirurško liječenje, a primjenjuje se i endoskopska terapija.

Kako bi se pankreatitis uspješno liječio izrazito je važno prestati s konzumacijom alkohola, prestati jesti masnu hranu i prestati s pušenjem. U postupku liječenja mogu se uzimati lijekovi protiv bolova, intravenozno nadomještanje tekućine, antidijabetici i/ili inzulin, vitamini, zamjenski enzimi, s ciljem ograničavanja aktivnosti gušterače potrebno je sprečavanje unosa hrane i tekućine na usta. Ako imate jake i stalne bolove u trbuhu ili neki drugi simptom upale gušterače javite se što prije svom liječniku kako biste što prije započeli s liječenjem.

Tagovi: