Od čega se pravi viski

Od čega se pravi viski

Kako nastaje viski i odakle dolazi?

Ime Viski ili na engleskom Whiskey a na američkom Whisky dolazi od stare galske riječi Usquebaugh, što u slobodnom prijevodu znači Voda života. U našim krajevima ovo piće često se naziva i vatrenom vodom jer se piće tako opisuje u brojnim filmovima divljeg zapada. Kako nastaje viski i odakle dolazi? Whisky se može opisati kao vrsta destiliranog alkoholnog pića, do kojeg dolazi putem fermentacije žitarica. Za proizvodnju razih vrsta viskija koriste se razne žitarice (ječam, kukuruz, raž, pšenica). Najčešće se čuva u drvenim bačvama koje su izrađene od bijelog hrasta ili pougljenjene.

Zrna navedenih žitarica u početku se ostavljaju u vodu dok ne proklijaju, zatim će se sušiti na drvenom ugljenu. Nakon procesa sušenja kreče fermentacija koju slijedi nova destilacija u bakrenim cilindrima. Tijekom procesa navedene fermentacije koristit će se kvasac, a proces vrenja iznosi oko 60 sati. Kvasac će ovdje pretvoriti slad u alkohol. Sama destilacija će se izvoditi na navedeni način još dva puta. Konačna destilacija je spora, i ona se naziva "kap po kap". Nakon završetka zadnje destilacije, piće se stavlja u hrastove bačve gdje će odležati barem dvije godine. Piće ne sazrijeva u boci, već isključivo u bačvama.

Viski vrste

Iako se naziva viski, postoje više vrsta ovoga alkoholnog pića. Koje sve vrste viskija postoje? Osnova podjela je na sladni koji je od ječmenog slada, žitni koji je od bilo koje vrste žitarica. Slad i žitarice mogu se i spajati, što rezultira s tipom Blend, i upravo u ovu kategoriju pripada najveći dio prodanih i konzumiranih viskija. Danas tako imamo: Single malt viski koji je iz jedne destilerija napravljen samo od slada (jedne vrste žitarice). Ukoliko na piću ne šiše da je single barrel to znači da piće u sebi sadrži više viskija iz više bačvi (razna godišta) i tako se dobiva tipičniji okus za određenu destileriju.

Blended malt je u drugu ruku mješavina single malt viskija koji dolaze iz raznih destilerija. Ukoliko je označen s Pure malt ili Malt radi se o blended malt inačici viskija. Miješani tip je napravljen od mješavine raznih vrsta viskija i može u sebi sadržavati pića iz raznih destilerija. Većina današnjih irskih, škotskih i kanadskih viskija prodaju se kao mješavina, bez obzira da li dolaze iz jedne destilerije ili više njih. Single Cask ili single barrel viskiji pune se striktno iz jedne bačve, i oni se označavaju određenim brojem. Riječ je o čistom obliku ovoga pića, no cijena može varirati ovisno o tome u kojoj bačvi je sazrijevao kao i marki pića.

Kako se servira i pije viski?

Danas često možemo vidjeti kako se viski miješa s energetskim pićima, colom i ostalim pićima, ili kako se ispija na eks. Kako se servira i pije viski? Prva stvar, ovo piće se ne miješa i ono se ne ispija brzo. Kada se ispred vas nađe čaša viskija potrebno je uživati u njoj, upijati miris, osjetiti okus. Ovo piće poslužuje se i ispija na sljedeći način: Iako ga mnogi ovo piće preferiraju hladno, ono se zapravo pije na sobnoj temperaturi. Mnogi u njega miješaju razna pića kako bi ugasili njegovu jačinu i oštrinu, što je krivo.

Ako vam je sam okus prejak, tada je u njega potrebno dodati vodu. Irci navedeno piće često ispijaju pola-pola, pola voda i pola viskija. Ovo piće poslužuje se u posebnim čašama uz mogućnost dodatka leda ili slatkog voća. Piće se toči do trećine čaše, što ostavlja dovoljno mjesta za led po želji ili za dodatak još drugog pića. Kada se pije, prvo je potrebno čašu prinijeti nosu, udahnuti miris i osjetiti aromu. Uzme se gutljaj pića i drži u ustima par sekundi prije gutljaja. Nakon gutljaja napraviti izdah kako ne bi ostala jaka aroma u ustima.


Tagovi: