Upala gušterače – prehrana, dijeta, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Upala gušterače - prehrana, dijeta, simptomi, liječenje

Upala gušterače uzroci i vrste

Gušterača ili latinski Pancreas je vitalan organ koji je usko povezan sa radom žuči, a nalazi se u gornjem dijelu trbuha iza želuca ili ispod želuca. Uloga gušterače je da proizvodi enzime koji su potrebni za razgradnju tvari koje unosimo putem hrane i ima funkciju da neutralizira želučanu kiselinu. također proizvodi hormone kao što su inzulin, somatostatin, amilin, glukagon i pankreasni polipeptid koji odlaze u krv i reguliraju šećer u krvi i pomažu u procesu rada probavnog trakta.

Uzroci upala gušterače se mogu podijeliti na dvije glavne vrste, a to su alkoholizam u 30% slučajeva, te upale žučnih kamenaca u 40 % slučajeva. Ostali uzroci upale ovog vitalnog organa mogu biti prouzrokovani drugim bolestima ili konzumacijom lijekova, te se mogu pojaviti i kod trudnica, ali mogu biti uzrokovani i infekcijama uslijed djelovanja bakterija, parazita ili virusa. Uzroci također mogu biti i povećana količina kalcija u organizmu i količina masnoća koje kolaju krvlju.

Kad se gušterača upali, upalu dijelimo na dvije vrste: akutna upala i kronična upala gušterače. Kao i kod drugih bolesti akutna upala se javlja naglo uz jake bolove i potreban je hitna medicinska intervencija, te kronična upala kod koje se bolest razvija polagano i može dovesti do zatajenja same gušterače ali i ostalih organa u ljudskom tijelu razvijajući nekrozu.

Upala gušterače simptomi i prehrana

Simptomi koji se javljaju kod upala gušterače su individualni i ovise o stupnju jačine upale i fazi upale. Simptomi mogu biti vrlo blagi i proći kroz nekoliko dana, ali mogu biti i vrlo opasni po život.

Kod akutnih upala gušterače javljaju se naglo jaki bolovi u predjelu gornjeg dijela trbuha, stanje organizma je loše, uz povraćanje ili mučnine, te je tjelesna temperatura povišena. Pretrage krvne slike pokazati će znakove upale kroz razinu pokazatelja upale leukocita, sedimentacije i ostalog, te kroz razinu probavnih enzima kao što su lipaza i amilaza. Ukoliko je razina kalcija i masnoća povišena kroz kolesterol i trigliceride, te povišena razina bilirubina, dodatno povišeni jetreni enzimi GGT i alkalnih fosfataza bit će siguran znak da se radi o upali gušterače. Također povišena glukoza u krvi znak je da gušterača ne radi normalno jer ne proizvodi enzim inzulin koji razgrađuje šećer u krvi.

Kronična se upala javlja i razvija iz neliječenja akutnih upala, a simptomi se mogu vidjeti kroz krvne nalaze, te snimanjem CT-om abdomena kako bi se otkrila infekcija same gušterače ili okolnih organa. Moguća su i krvarenja u stolici, a žutica se javlja kada uzrok dolazi od žučnih kamenaca. Trbuh je vidljivo nadut, vrlo osjetljiv na dodir, kad se javi jaka infekcija može dovest do nekroze, odnosno propadanja tkiva, te šoka i cijanoze pa su vidljive plavkaste pjege naročito kod pupka i na području slabina. Moguće je da utječe čak i na pluća pa će se očitovati hroptanjem kod disanja.

Upala gušterače liječenje

Liječenje upala gušterače ima osnovni cilj da zaustavi bol i spriječi širenje upale na druge organe, odnosno da se izliječi sama upala koja može biti vrlo opasna ako se ne liječi. Bolesna osoba će zbog jake boli biti hospitalizirana i ukoliko nje potrebna hitna kirurška obrada, operacija, bit će promatrana narednih 48 sati na intenzivnoj njezi. Uklanjanje boli je izuzetno važno zbog općeg stanja organizma bolesnika pa će se davati lijekovi za suzbijanje bolova.

Također će se primjenjivati lijekovi za suzbijanje upale, te će se prehrana ukinuti ako je u pitanju akutna upala. Hrana će se nadoknađivati infuzijama, a ukoliko se stanje popravi tek nakon petog dana bolesnik će moći dobiti čaj i postupno uvoditi ostalu hranu. Masnoće će se u prehrani još neko vrijeme izbjegavati sve do ozdravljenja, a i period nakon ozdravljenja ovisno o stupnju bolesti.

Ukoliko je upala gušterače uznapredovala i pojavilo se odumiranje tkiva nekroza bit će potrebno kirurško liječenje ovisno o stadiju bolesti. Operacija kirurškim odstranjivanjem se kod akutnih stanja provodi odmah ukoliko je život osobe ugrožen, ali u pravilu se čeka dok upalni proces ne oslabi, te se naknadno odstranjuje nezdravo tkivo koje će dovesti do ozdravljenja osobe.

Tagovi: