Kako zaustaviti povraćanje i oporaviti želudac

Kako zaustaviti povraćanje i oporaviti želudac

Povraćanje, uzroci mučnine i povraćanja

Mučninu najjednostavnije možemo opisati kao nagon koji nas tjera na povraćanje, točnije nagon koji nas tjera da prisilno izbacimo želučani sadržaj kroz jednjak i usta. Svatko od nas je iskusio mučninu nakon određenog jela ili pića. Mučninu često prati znojenje, bljedilo u licu i može se osjećati slabost u tijelu. U većini slučajeva nakon osjećaja mučnine za par minuta vremena slijedi povraćanje.

Koji su uzroci mučnine i povraćanja? Do mučnine i povraćanja najčešće dolazi nakon sindroma prejedanja, jaka hrana uzrokuje određenu osjetljivost želuca. Prekomjerno uživanje u alkoholu je također jedan od češćih uzroka mučnine. Uz navedene razloge postoje i mnogi drugi razlozi zašto dolazi do mučnine, a oni su: Alergija na određenu hranu, infekcija želuca ili crijeva, istjecanje sadržaja želuca prema gore točnije gastroezofagealni refluks, razni lijekovi i medicinski tretmani, migrene, jutarnje mučnine u trudnoći, bolest putovanja, razne teške boli poput bubrežnog kamenca.

Iako je mučnina normalna kao i popratni simptom povraćanja, ponekad oni mogu biti rani pokazivatelj ozbiljnih zdravstvenih problema poput: Upale slijepog crijeva, raka ili tumora, trovanja, čireva na želucu ili tankom crijevu. U slučaju da primijetite da imate česte mučnine najbolje je obratiti se svome liječniku i ljekarniku kako bi uspješno mogli liječiti navedeno stanje.

Povraćanje, što jesti nakon nervoznog želuca i povraćanja

Mučnina i povraćanje su često popratni simptomi nervoze želuca koja se često manifestira u obliku bolova, nadutosti, grčeva koji mogu pridonijeti refleksu na povraćanje. Kako možemo smiriti nervozan želudac i izbjeći mučninu? U većini slučajeva nervozan želudac možemo liječiti uspješno i doma. Važno je piti puno tekućine, osobito ako je došlo do povraćanja.

Povraćanjem tijelo gubi puno tekućine i prijeti nam opasnost od dehidracije. Nakon povraćanja poželjno je izbjegavati začinjenu hranu, mliječne proizvode koji mogu uzrokovati nadutost, namirnice koje su bogate vlaknima, sirovo povrće, masniju hranu, konzumaciju kofeina i alkohola. Nakon povraćanja preporučuje se dati želucu kratki predah od nekoliko sati gdje se ne konzumira ništa osim vode. Nakon nekoliko sati sigurno ćete osjetiti određenu glad, što jesti?

Nakon što vam se želudac smirio i kada krenete osjećati glad najbolje je krenuti s mekanom hranom. Pojedite bananu, rižu ili kruh. Navedene namirnice sadržavaju malo vlakana i škroba što je idealno za čvrstu stolicu. Također možete jesti i juhu, kuhani krumpir, zobene pahuljice, krekere. Kada vam se stanje u tijelu u potpunosti oporavi i kada nestane nervoza želuca tada se postepeno možete vratiti na normalnu prehranu.

Povraćanje, trikovi za smirenje želuca

Postoje određeni trikovi kojima možemo smanjiti nervozu u želucu koja može dovesti do mučnine i povraćanja. Donosimo vam prirodne načine kako možete smiriti svoj želudac i riješiti se mučnine. Sigurno ste čuli kako je rakija savršen lijek za mnoge stvari, stariji ljudi su najčešće želučane probleme rješavali s rakijom ili raznim gorkim likerima. Zašto? Biljne rakije ili likeri u sebi sadrže mješavinu raznog bilja koje je poznato u smirenju želuca.

Ako ne preferirate žestice, tada želudac možete smiriti sa sodom bikarbonom. Iako je čaj od kamilice najpoznatiji čaj kada pričamo o smirenju želuca, važno je naglasiti da čaj od đumbira i limuna ima jednaki efekt na želudac. Čaj od metvice, bomboni od metvice, sirovi listovi od metvice su također prirodan lijek za želudac. Konzumacija sjemenki kima također može pomoći u smirivanju nadutosti i nemira u želucu. Što ako jednostavno ne možete odgoditi povraćanje?

Nakon povraćanja pustite želudac da se smiri nekoliko sati i onda postepeno krenite s laganom hranom. Banane su savršena prva namirnica za nakon povraćanja, sadrže kalij koji vam je potreban radi dehidracije, također sadrže i šećer koji vam pomaže da u sebe unesete dovoljno dodatnih kalorija. Jedna žlica jabučnog octa pomiješanog sa šalicom vode i medom također mogu smiriti želudac. Povraćanje je sasvim normalna pojava kada uznemirimo želudac, ono jedino predstavlja ozbiljan problem ako se javlja često i ako ne možete utvrditi razlog zašto.


Tagovi: