Kako se pravi orahovac

Kako se pravi orahovac

Što je orahovac?

Orahovac je tradicionalni balkanski alkoholni napitak koji se pravi od oraha, šećera i rakije. Postoji nekoliko varijanti recepta za orahovac, ali osnovni sastojci su uvijek isti. Proces proizvodnje orahovca uključuje pripremu zelenih oraha, koji se bere u proljeće prije nego što orah počne stvrdnjavati i razvijati ljusku. Zatim se orasi prerežu na pola ili četvrtine i stave u staklenku. Nakon toga, preko oraha se stavi šećer, koji će ih konzervirati i zasladiti, te se prelije rakijom. Rakija se obično koristi kao baza zbog svog visokog udjela alkohola koji pomaže u ekstrakciji okusa iz oraha. Posuda s orasima, šećerom i rakijom ostavlja se da odstoji na suncu ili na toplom mjestu nekoliko tjedana ili čak mjeseci, ovisno o receptu. Tokom tog vremena, rakija će upiti okus oraha i šećera, stvarajući bogat i aromatičan liker. Nakon što je dovoljno odstajao, tekućina se procijedi kako bi se odstranili orasi i ostaci šećera. Preostala tekućina je prozirna te ima intenzivan okus po orasima i slatkoći. Ovaj proces proizvodnje orahovca datira još iz vremena starih Slavena, a danas se i dalje njeguje kao dio kulturne baštine Balkana.

Orahovac - sastojci

Za pripremu orahovca, trebati će vam nekoliko sastojaka. Osnovni sastojak orahovca su orasi. Koriste se zeleni, nezreli orasi koji se beru u proljeće prije nego što orah počne stvrdnjavati i razvijati ljusku. Također će vam trebati i šećer. Koristi se bijeli šećer koji će konzervirati orahovac i dodati mu slatkoću. Količina šećera ovisi o receptu i osobnim preferencijama, ali obično se koristi značajna količina. Također bitan sastojak orahovca je rakija. Rakija se koristi kao baza za orahovac zbog svog visokog udjela alkohola koji pomaže u ekstrakciji okusa iz oraha. Tradicionalno se koristi domaća rakija, ali može se koristiti i komercijalno dostupna rakija poput lozovače ili rakije od šljiva. Osim ovih osnovnih sastojaka, neki recepti za pripremu orahovca mogu uključivati dodatne aromate poput cimeta, klinčića ili limunove korice radi dodatnog obogaćivanja okusa. Također, kod nekih recepata može se koristiti metoda dugog odležavanja kako bi se postigao intenzivan okus oraha u orahovcu.

Orahovac - priprema

Kako biste napravili orahovac, prvo trebate pripremiti orahe. Orasi se beru u proljeće prije nego što počnu stvrdnjavati i razvijati ljusku. Operite zelene orahe kako biste uklonili prljavštinu i nečistoće. Orahe prerežite na pola ili četvrtine kako bi se oslobodili okusa i arome. Stavite rezane orahe u staklenku ili drugu posudu. Preko rezanih oraha stavite bijeli šećer. Količina šećera ovisi o receptu i preferencijama, ali obično se koristi značajna količina kako bi se konzervirali orasi i dodala slatkoća. Pažljivo promiješajte orahe i šećer kako bi se osiguralo ravnomjerno raspoređivanje. Prelijte orahe i šećer rakijom. Rakija treba pokriti orahe i šećer. Zatvorite posudu čvrstim poklopcem kako bi se spriječilo isparavanje alkohola i vanjske kontaminacije. Stavite posudu s orasima, šećerom i rakijom na sunčano mjesto ili na toplom mjestu gdje će ostati nekoliko tjedana ili čak mjeseci, ovisno o receptu. Povremeno promiješajte sadržaj posude kako bi se osigurala ravnomjerna ekstrakcija okusa. Nakon što je orahovac dovoljno odstajao, tekućinu procijedite kako biste odstranili orasima i ostatke šećera. Čuvajte procijeđenu tekućinu u čistoj staklenoj boci na hladnom i tamnom mjestu.


Tagovi: