Mliječna staza ili mliječni put galaksija – uvod u Sunčev sustav

Znanost

Mliječna staza ili mliječni put galaksija - uvod u Sunčev sustav

Koliko je mliječna staza ili mliječni put galaksija velika i stara

Mliječna staza ili mliječni put galaksija je velika otprilike 100 tisuća svjetlosnih godina i ona je spiralna galaksija po svojoj strukturi. Mliječna je staza stara preko 13 milijardi godina, u njoj se nalazi preko 200 milijarde zvijezda. Najnovija tehnologija teleskopa omogućava stručnjacima da razaznaju strukturu te oblik galaksije. Također, na taj način se otkrivaju i druge galaksije.

No, otkrivanje galaksije u kojoj se nalazi naš planet bilo je dugotrajno i složeno. Bilo je potrebno definirati kako mliječna staza ili mliječni put galaksija izgleda te pronaći sve zvijezde koje se u njoj nalaze, te otkriti na kojem se mjestu u njoj Zemlja zapravo nalazi. Sve se u galaksiji okreće oko premoćne crne rupe koja čini bijeg u ništavilo.

U galaksiji se nalaze nakupine prašine, plinova i zvijezda oko te crne rupe koje se naziva galaktičkim ispupčenjem. Kod mliječne staze, to je ispupčenje ovalnog oblika. Galaktičko ispupčenje obavija galaktički disk u kojem se nalaze zvijezde galaksije, uključujući i Sunce. Zvijezde su u galaktičkom disku raspršene oblacima svemirske prašine i plinova.

Što je mliječna staza ili mliječni put galaksija?

Mliječna staza ili mliječni put galaksija je galaksija u kojoj se nalazi planet Zemlja. Dakle, nemoguće je Mliječnu stazu vidjeti sa Zemlje pa je većinu ljudske povijesti bila neotkrivena. To je ljudima isprva bilo nedostižno, a i samim time neshvatljivo, činjenica da ljudska vrsta živi na planetu koji se nalazi u galaksiji u svemiru. Isprva se uopće nije ni znalo što je galaksija.

Mliječna staza ili mliječni put galaksija je prepuna zvijezda, u njoj se nalazi Sunčev sustav. Sa našeg je planeta vidljiva galaksija Andromeda koja se nalazi dva milijuna svjetlosnih godina od naše galaksije te je ono najdalje ljudskim okom vidljivo. Mliječna je staza u obliku diska koji nije u potpunosti ravan, pomalo je iskrivljen, a okružena je nakupinama zvijezda koje izgledaju kao loptice, a njih čine milijuni zvijezda.

Također, jasno je kroz povijest kako se promatralo postojanje galaksije u kojoj se nalazimo, to je zahtijevalo stoljeća i stoljeća kako bi se saznalo sve o njoj što se zna danas, a i mnogo toga izvan nje.

Mliječna staza i kao se odredila njena starost

Mliječna staza, odnosno mliječni put galaksija koja je stara preko 13 milijardi godina svoj razvoj je započela kada su se oblaci plinova počeli razgrađivati, te su se ponovo sastali zbog utjecaja gravitacije. Starost mliječne staze koja se procjenjuje na oko 200 milijuna godina mlađa je od samog svemira. Prve su se zvijezde pojavile od tih razgrađenih oblaka, a danas se te iste zvijezde nalaze u galaktičkim ispupčenjima. Nakon toga pojavio se i galaktički disk. Oko diska i galaktičkih ispupčenja rasuti su kuglasti skupovi, zbirke prvih zvijezda, kao i otprilike 50 patuljastih galaksija koje orbitiraju Mliječnom stazom.

Mliječna staza je s vremenom rasla i narasla zbog neizbježnog utjecaja gravitacije koja je sve povlačila na jedno mjesto i tako nastavila držati galaksiju na okupu. No, iako postoji saznanje o svemu ovome, nastanak same galaksije kao takve i dalje je zagonetka i ostaje nepoznanica. Zbog misije koja se naziva Gaia, ljudskom je rodu poznato sve što je otkriveno o galaksiji kojoj pripada Sunčev sustav i naša planeta Zemlja.

Tagovi: