Kako napraviti kompost – Kako napraviti hranjivo od vrtnog i kuhinjskog otpada

Kako napraviti kompost - Kako napraviti hranjivo od vrtnog i kuhinjskog otpada

Odličan kompost možete napraviti i u vlastitoj kuhinji

Ljudi misle da je kompostiranje proces koji širi neugodne mirise, ali ako se ispravno kompostira tih mirisa nema. Važno je samo da ništa od kuhane hrane ne ubacujete u posudu za kompostiranje, kao ni ulja niti ikakve masnoće. Ako kristite samo sirove kuhinjske otpatke od voća i povrća, suhoho lišće koje se zove smeđa tvar, stari zemlju od cvijeća, odličan kompost možete napraviti i u vlastitoj kuhinji ili na balkonu, ali je proces kompostiranja brži na sobnoj temperaturi.

Za dobar kompost trebate plastičnu kantu s poklopcem do 30 litara zapremine koju trebate izbušiti postrani rupama od 4 - 5 milimetara na razmaku od širine dlana, za prozračivanje. Na dno stavite suhe grančice za drenažu, na njih stavite na komadiće iskidani karton, sljedeći sloj je suho lišće, a na to staru zemlju od cvijeća, ako je presuha pošpricajte je vodom iz špric kantice, na to dodajte sloj piljevine, pa sloj usitnjenog kuhinjskog otpada i zadnji sloj neka opet bude zemlja.

Kompost možete raditi cijele godine

Kada ste složili prve slojeve za kompostiranje prvih 2 - 3 dana ne trebate ništa raditi, ali kada proces kompostiranja započne potrebno ga je prozračivati svaka 2 - 3 dana. Važno je znati da kompostirati možete cijele godine, bez obzira na godišnja doba, ako kompostirate na balkonu ne izlažite kantu sa kompostom direktnom suncu, a u hladnijem dobu godine će proces kompostiranja biti sporiji. No, jednako morate prozračivati kompost i na balkonu, kao i onaj koji radite u kuhinji.

Kompostiranje je prirodni proces recikliranja biootpada u kvalitetan kompost. Grančice i karton na dnu biomase čine zračni džep za bolje prozračivanje i za otjecanje viška vlage koja curi iz sirovih kuhinjskih otpadaka od voća i povrća prilikom razgradnje. Ako ne prozračujete nastat će truljenje koje širi neugodne mirise. Što su otpaci bolje usitnjeni (na veličinu palca), to je brži proces kompostiranja. Ako dodajete sijeno ili bilo kakve trave koje su uhvatile sjeme ometat će recikliranje, a sjeme će proklijati.

Kompost nastaje vrućim procesom razgradnje biootpada

Ako imate vrt, kompostište smjestite u vrt, sva ostala pravila primijenite i na vrtno kompostište. Prvih dva do tri dana ne dirate ništa, pustite da mikroorganizmi u poklopljenoj kanti započnu proces razgradnje. Kada u vašoj poklopljenoj plastičnoj bačvici temperatura naraste na oko 30°, jer kompost nastaje vrućim procesom razgradnje biootpada, krećet s prvim prozračivanjem. Ljuske od jaja smrvite i dodajte u svoju kompostanu, pune su kalcija, ali puno stvari nikako ne smijete dodavati toj biomasi.

U kompost ne dodajite novinski papir, pepeo od ugljenja, papirnate vrećice za prašinu iz usisivača, nikakava ulja, paprnate pelene, staklo, metal, kuhanu hranu, mliječne proizvode, lišće oraha, lišće hrasta (sporije se razgrađuje). Papirnate maramice i ubruse možete reciklirati. Ako naizmjenično slažete slojeve zemlje, suhog materijala i sirovog biootpada, ako redovito prozračujete, neće biti neugodnih mirisa, dapače miris pravilno kompostiranog biootpada će u zrelom kompostu mirisati kao miris zemlje u šumi, jer šumsko tlo nastaje istim procesom koji vi provodite kompostiranjem.


Tagovi: