Zašto se Zemlja okreće

Zašto se Zemlja okreće

Zašto se Zemlja okreće i što je zemljina rotacija?

I dok se procjenjuje kako je Zemlja stara oko 4,54 milijarde godina, znanstvenici i dalje nisu otkrili odgovore na sva pitanja vezana za naš dom. Zašto se Zemlja okreće i što je zemljina rotacija najčešća su pitanja vezana za Zemlju. Odgovor na navedena pitanja naučili smo još za vrijeme osnovne škole kada smo učili o sunčevom sustavu te svemiru. Odgovor se nalazi u priči o samome nastanku našeg planeta. Prije više milijardi godina u svemiru je došlo do takozvanog lutanja raznih čestica koje se razlikovale po svojoj građi i spojevima. Radi gravitacije navedene čestice bi se sudarale i tako tvorile sve veću i veću masu.

Gravitacija je tako navedene čestice navela na skupnu rotaciju u svemiru i tako je na kraju nastala Zemlja. Zemlja je postepeno postajala sve veća i njeno gibanje se i dalje nastavilo. Zašto se Zemlja okreće? Zemljina gravitacija je osim okupljanja raznih materijala uzrokovala i današnje okretanje oko njene osi. Zemljina rotacija je tako uzrokovana uz pomoć gravitacije koja se opisuje kao sila međusobnog privlačenja raznih masa. Gravitaciju Zemlje istraživali su i Isaac Newtown te Albert Einstein.

Zašto se Zemlja okreće i kako izgleda rotiranje oko njene osi?

Zahvaljujući spomenutoj gravitaciji, rotacija same Zemlje odvija se oko njene osi. Zemlja ima oblik nesavršene kugle, i ona je na svojim polovima više spljoštena. Sjeverni te Južni pol zaslužni su za magnetsko zračenje. I dok prema slikama iz Svemira Zemlja djeluje kao kugla koja stoji okomito, u stvarnosti je ona nešto spljoštenijeg oblika i više je ukošena. Zašto se Zemlja okreće i kako izgleda rotiranje oko njene osi? Njena rotacija je suprotna od kretanja kazaljke na satu, što znači da se rotira prema istoku s početkom od zapada.

Jedan puni okret Zemlje iznosi naših 24 h, i ovdje se odvija period koji je nama poznatiji kao dan i noć. Što smo bliže gore navedenim polovima, o tome ovisi koliko traje dan, a koliko noć. Upravo radi rotacije dolazi do izmjenjivanja dana kao i noći, i dolazi do smanjenja količine svjetlosti te energije. Zašto se Zemlja okreće i da li se ovo može osjetiti? Najveći krugovi kretanja odvijaju se oko Ekvadora, dok najmanji kod polova. Zemlja se oko svoje osi okreće raznom brzinom, no to je zanemarivo i nije dovoljno da se računa drugačije od 24 h.

Zašto se Zemlja okreće i što je rotacija oko Sunca?

Osim što će se Zemlja rotirati oko svoje osi, rotirat će naravno i oko Sunca. Naša Zemlja je dio planetarnog sustava koji se nalazi u sunčevom sustavu. Sunce opisujemo kao najveću zvijezdu i ona uz pomoć svojeg elektromagnetskog privlačenja drži sve planete u sustavu uz svoji obruč, i tako nastaje rotacija planeta. Zašto se Zemlja okreće i što je rotacija oko Sunca? Zemljina rotacija oko sunca traje 365 dana, 5 sati, 48 minuta te 46 sekundi. Svaka četvrta godina biti će prestupna, što znači da će biti jedan dan više u mjesecu veljači.

Kretanje Zemlje oko Sunca omogućuje mijenjanje godišnjih doba na Zemlji. Kada je određeni dio našeg planeta više približen Suncu, tada će na tom djelu nastupiti ljeto, dok će na suprotnom kraju nastupiti zima. Zašto se Zemlja okreće? Kretanje same Zemlje oko Sunca također definira i polarni dan i polarnu noć. Kada je jedan od navedenih polova udaljeniji od samog Sunca, tada nastaje polarna noć koja će trajati određeno vrijeme, dok će na suprotnom polu nastati polarni dan. Zemlja je svakako veoma fascinantan planet, osobito ako uzmemo u obzir da je ona skupina raznih čestica koja je na sebi kreirala održiv život.


Tagovi: