Keratosis pilaris ili pureća koža – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Keratosis pilaris ili pureća koža - uzrok, simptomi i liječenje

Keratosis pilaris je više estetski nego zdravstveni problem

Koža je najveći ljudski organ i prva linija obrane za sve druge organe, uz to je jedini vidljivi organ na kojem se svaku promjenu može vidjeti golim okom. Pureća koža, kokošja koža i guščja koža su sve nazivi za istu bolest, koja i nije stanje za liječenje, jer keratosis pilaris je više estetski nego zdravstveni problem i uglavnom se javlja u blažem obliku. Bolest je najvjerojatnije genetskog porijekla jer se javlja kod više članova iste obitelji, a nije zarazna ni prenosiva.

Keratosis pilaris se manifestira u obliku kvržica ili nešto grubljih nakupina na laktovima, licu, ramenima, bedrima i kod svjetloputih osoba su crvene, a kod tamnoputih smeđe boje. Češće se pojavljuje kod male djece i tinejdžera i kod žena, lijekovi na recept uglavnom samo ublaže stanje, a bolest se nakon nekog vremena povući sama od sebe, no ima recidivirajući karakter, pa se i vraća. Higijena neagresivnim higijenskim sredstvima, zdrava prehrana i biljni preparati mogu pomoći.

Keratosis pilaris nastaje zbog proteinskih čepova u folikulima dlaka

Iako postoji i takozvana sunčana keratoza koja pogađa osobe koje se previše i predugo sunčaju, bolest nastaje iznutra, keratosis pilaris nastaje zbog proteinskih čepova u folikulima dlaka i zbog njih nastaju te neugodne kvržice. Keratin je protein se nalazi u epitelu kože, kosi i noktima kod ljudi i u kopitima, papcima, kandžama i perju kod životinja. Nejasno je zbog čega dođe do gomilanja keratina koji začepljuje folikule dlaka na ljudskom tijelu, ali se začepljeni folikul može upaliti.

Keratosis pilaris na osjetljivoj koži može izazivati svrbež i nadraženost, no to se češće događa kod suhe kože. Koža oboljele osobe se pod prstima osjeća grubo, poput brusnog papira, a ponekada nalikuje na psorijaza, ali nije tako poguban, ovo je ipak uglavnom dobroćudna pojava na koži. Neke trudnice se s ovim poremećajem nose sve do poroda, pa je pretpostavka da i hormonalni poremećaju utječu na pojavu ove bolesti, kao i neke druge bolesti (ekcem, ihtioza, melanom, debljina.

Keratosis pilaris se liječi dermatološkim preparatima i postupcima

Istina je da pravi lijek ne postoji i blaže oblike treba pustiti da sami prođu. Ako oboljela osoba ima pogoršanje, naglo širenje zahvaćenih područja ili komplikacije morate liječniku, keratosis pilaris se liječi dermatološkim preparatima i postupcima, uglavnom su to kreme koje se primjenjuju lokalno. Kemijski piling, druge vrste pilinga, mikrodermoabrazija ili retinol, no, kreme mogu sadržavati kiseline koje iritiraju kožu, a može biti i alergijskih reakcija. Ponekada se koristi fotopneumatska ili laserska terapija.

Keratosis pilaris se ublažava toplim kupkama koje šire i otvaraju pore, domaćim pilinzima sa smjesom maslinovog ili kokosovog ulja sa morskom soli ili šećerom (ako vas sol previše iritira). Mrtve stanice sa kože možete ukloniti lukom, mahunama, svježim krastavcem, pazite krastavac steže kožu, pa odmah nanesite hranjivu kremu. Izbjegavajte prostorije sa suhim zrakom, koristite ovlaživače zraka. Koristite blage losione i gelove, nahranite suhu kožu svaki dan, naročito zahvaćene dijelove kože i nikada se nemojte češati, grebati ili guliti odumrlu kožu.

Tagovi: