Kako se radi hladetina

Kako se radi hladetina

Hladetina, slasni mesni žele

Hladetina, drče, pače, mesni žele, žulica ili mrzlica samo su neka od imena koja opisuju ovo tradicionalno mesno jelo. Hladetinu najbolje možemo opisati kao ohlađenu juhu koja izgleda kao žele i koja u sebi sadrži meso (najčešće svinjetinu), kao i razne začine i ponekad korjenasto povrće. Najčešće se priprema za vrijeme zime, osobito za vrijeme kolinja kako bi se iskoristile svinjske nožice, repići, uši. Hladetina se često nalazila na stolovima za vrijeme Božića i u njoj su uživali mnogi ukućani.

Danas se ovo jelo smatra pravim tradicionalnim blagom, što znači da se ono može naručiti u mnogim restoranima koji poslužuju domaća jela. U mnogim domaćinstvima ovo jelo je znalo stajati u podrumima ili ostavama i ono bi se jelo tek nakon nekoliko dana od pripreme. Danas postoje mnogobrojne varijacije hladetine, što znači da svaki kraj ima svoju specifičnu vrstu pripreme. I dok se danas ovo jelo smatra delicijom, potrebno je naglasiti kada je ono nastalo u doba siromaštva kada se trebalo paziti na iskorištavanje mesa.

Domaća hladetina recept

Ovaj slasni mesni žele ili volite ili ne. Mnogi smatraju kako je riječ o pravoj deliciji i kako se njeno pripremanje ne smije zaboraviti. Hladetinu danas možemo pripremiti od bilo koje vrste mesa i povrća, možemo koristiti razne začine. Najčešće se radi uz pomoć dugotrajnog iskuhavanja određenih dijelova svinje (papci, kožice, glava, rep, uši, jezik) ali i suhog mesa. Kako se priprema domaća hladetina? Recept: 1 kilogram svinjskog mesa (poželjno ostaci poput nogica, ušiju, kožica, jezika, hrskavica, glave, njuške), korjenasto povrće, papar u zrnu, sol, lovorov list, voda (do 4 litre na kilogram mesa), 3 žlice octa, po želji tvrdo kuhano jaje i mljevena paprika.

Priprema - Meso operite i osušite te dodajte u hladnu vodu zajedno s korjenastim povrćem. Stavite da se kuha na laganoj vatri. Ako želite navedeno povrće kasnije jesti uz hladetinu (a ne dodavati ga samo radi okusa), tada ga dodajte zadnjih 45 minuta kuhanja. Meso kuhajte do 3 sata, dok se ono ne krene odvajati od kosit. Kada voda lagano zavrije dodajte začine. Kada voda zakuha krenite micati pjenu s vrha kako bi hladetina kasnije bila čista. Kada je meso kuhano ono se vadi i ostavlja na hlađenje, a tekućina se cijedi kroz gazu. Meso po želji možete maknuti s kosti ili možete sve skupa raspodijeliti na odabrano dno posude. Meso i povrće i jaje po želji zalijete s procijeđenom tekućinom i ostavite da se sve stisne na hladnome mjestu. Za hladetinu vrijedi pravilo da je ona bolja kada malo odstoji.

Hladetina posluživanje

I dok se hladetina može jesti već dan nakon pripreme ukoliko se stisnula, poželjno je da ona malo odstoji. Duljim stajanjem ona postaje čvršća i okusi se bolje sjedine. Poslužuje se uglavnom za vrijeme blagdana, najčešće kao doručak ili za vrijeme ručka. I dok hladetinu možemo napraviti u bilo koje doba godine, ona se tradicionalno radi za hladnije vrijeme, u doba kolinja i pred blagdane. Mnogi vole jesti ovo jelo i za vrijeme ljeta jer zapravo osvježuje i nije teško. Uz što se poslužuje hladetina?

Pošto je ona zasebno i glavno jelo, poslužuje se najčešće uz dodatni začin, kruh, kuhana jaja, kuhano povrće ili uz nasjeckani luk. Meso je zaštićeno ukusnim mesnim želeom i ukoliko se jelo drži na hladnom mjestu ono može trajati bez straha od toga da će se pokvariti. Ovo tradicionalno jelo možemo pripremiti i sami, no možemo ga kušati i u raznim restoranima koji ga nude na svakodnevnom meniju na razne načine.


Tagovi: