Kako se radi teranino

Kako se radi teranino

Teranino je izvorni istarski liker

Teranino se najbolje može opisati kao izvorni istarski liker koji je nastao spajanjem teran vina, rakije i raznih začina. Teran pripada među najpoznatija istarska vina, što znači da se navedeni liker spravlja u gotovo svakom istarskom domaćinstvu. Teranino ima zemljani okus navedenog vina, no sadržava i posebnu egzotičnu notu zahvaljujući dodatku voća i ostalih začina. U ovaj liker može se dodati i do desetak raznih začina, što svakako podiže okus.

Ovaj istarski liker najčešće se poslužuje kao brzo i kratko piće, aperitiv. Često se ispija na raznim događajima ili feštama. Danas se ovo piće proizvode brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, što znači da možete kupiti pravi domaći liker. Radi svoje popularnosti liker ima i komercijalnu proizvodnju, što znači da se isto tako može pronaći na brojim policama. Ovaj liker svakako podiže bilo kakva druženja, stoga je rado viđen gost na mnogobrojnim stolovima. Liker od vina možemo kupiti, ali isto tako možemo ga napraviti i sami.

Recept za domaći Teranino

Glavni sastojak Teranina je svakako teran. Uz vino potrebno je nabaviti i dobru rakiju, kao i potrebne začine. U Istri ćemo često vidjeti kako se u Teranino dodaju i tartufi ili med, što dovodi do istančanijeg okusa. Kako napraviti domaći Teranino? Recept je sljedeći: Sastojci - 1 l Teran vina, 300 ml rakije ili votke, 400 g šećera, 1 vanilin šećer, korica limuna, ostali začini poput cimeta ili klinčića po želji. Priprema - Vino je potrebno staviti u odgovarajući lonac i na vatru.

Kada vino zakuha, u njega dodajemo šećer i odabrane začine te sve skupa kuhamo do 30 minuta. Nakon 30 minuta vino sklanjamo s vatre, hladimo i dodajemo rakiju ili votku. Neki umjesto rakije i votke koriste i rum. Nakon dodavanja pića vino opet stavljamo kuhati i ostavljamo da sve skupa vrije 5 minuta. Kada je zakuhalo, liker ostavljamo sa strane da se ohladi. Ohlađeni liker od vina može raspodjeljuje se u čiste boce i sprema na tamnije i hladno mjesto.

Teranino skladištenje i posluživanje

Liker od vina najčešće se toči u čiste boce koje se mogu zatvoriti. Boce se spremaju na tamno i hladno mjesto, što dalje od sunca. Otvorenu bocu najbolje je držati u hladnjaku. Kada kušate Teranino, on bi trebao imati prirodan okus, na izgled bi trebao biti gušći ili bistar. Često se mogu osjetiti začini i voće. Liker od vina treba se posluživati i piti dobro ohlađen, uz ili bez leda. Teranino je danas baza i mnogim koktelima, kao i desertima, što znači da će on zadovoljiti nepce i onih najzahtjevnijih.

Pošto je riječ o likeru, ovo piće će biti bolje što dulje stoji. Duljim stajanjem dolazi do bolje isprepletenosti aroma, što je i sama bit ovoga pića. I dok se ovaj liker čini veoma pitkim na prvu, potrebno je pripaziti s konzumacijom. Ovo slatko alkoholno piće može biti varljivo i za čas vas prevariti, stoga obratite pažnju na ispijenu količinu kako bi izbjegli sutrašnji mamurluk. Ukoliko nikada niste probali navedeni liker, svakako bi trebali. Najbolje se pije hladan, prije ili tijekom jela.


Tagovi: