Kako se pravi musaka

Kako se pravi musaka

Musaka, jednostavno jelo od mesa i krumpira

Musaka se može opisati kao tradicionalno grčko jelo koje se udomaćilo i u našim krajevima. U svom izvornom obliku, ovo jelo se priprema s patlidžanima, ljevenom junetinom, paradajzom i bešamel umakom, no na Balkanu ovo jelo se priprema s krumpirom i mesom. Za pripremu musake nisu vam potrebna posebna kulinarska znanja, što znači da ovo jelo može pripremiti i sami početnik u kuhinji. Kako dobiti savršenu musaku? Svako jelo ima određene trikove pripreme, pa tako i musaka.

Prije pripreme poželjno je jedino da meso izvadite iz hladnjaka kako bi postiglo sobnu temperaturu. U nekim receptima možete primijetiti kako ide kuhani, a u nekima sirovi krumpir. Što je točno? Pošto se meso prije stavljanja u pećnicu termički obrađuje, bilo bi poželjno da je i krumpir blago kuhan kako ne bi ostao tvrd. Ako nećete kuhati krumpir, tada ga je potrebno narezati na što tanje kriške kako bi bili sigurni da će se speći prilikom pripreme.

Musaka, recept i priprema

Musaku možete pripremiti na više načina, no najčešći način pripreme uključuje mljeveno meso i krumpir. Većinu ostalih sastojaka zasigurno imate u hladnjaku, stoga je ovo jelo koje gotovo uvijek možete pripremiti. Kako se radi musaka? Recept je sljedeći: Sastojci - 500 grama miješanog mljevenog mesa, 10 krumpira koji su srednje veličine, 1 veći luk, 3 režnja češnjaka, 2 jaja, 1 kiselo vrhnje, ulje ili mast za dinstanje, začini po želji. Priprema - U predviđenoj navi na odabranoj masti prodinstajte luk i češnjak na koji ćete zatim dodati mljeveno meso. Mljeveno meso odmah začinite dinstajte dok ono ne bude gotovo. Kada je meso gotovo maknite ga s vatre kako bi se malo ohladilo.

Uzmite krumpire i ogulite ih, narežite na ploške i po želji ga blago prokuhajte ili samo posolite. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva, vatrostalnu posudu premažite s uljem ili masti i krenite u slaganje musake. Red krumpira i red mesa i tako do zadnjeg gornjeg reda koji se mora sastojati od krumpira. Kada sastojke posložite, posudu ćete prekriti s alu folijom i staviti u pećnicu na sat vremena. Zadnjih 15 minuta pečenja možete maknuti foliju, musaku preliti sa smjesom od kiselog vrhnja jaja i sira i vratiti da se sve skupa zapeče. Musaka je gotova kada poprimi zlatnu boju.

Musaka, posluživanje i spremanje

Kada je musaka pečena, ona se vadi iz pećnice i ostavlja se na miru 15 do 20 minuta. U ovome razdoblju jelo se hladi. Nakon što se ohladila, ona se reže na veće kocke i poslužuje. Kako se poslužuje musaka? Ovo jelo se poslužuje na plitkome tanjuru, najčešće uz salatu po izboru. Uz musaku može se napraviti i krem umak (poželjno od bundeve) koji će minimalizirati moguću suhoću musake. Posluživanje ponajviše ovisi o vlasitom ukusu. Da li se ovo jelo može jesti više dana za redom?

Poželjno je da napravite onoliko musake koliko planirate pojesti. Ovo jelo može se jesti i dan nakon, i može se podgrijati, no ne preporučuje se da ono stoji u hladnjaku ili pećnici dulje od dva dana. I dok mi na Balkanu preferiramo ovu zasitnu verziju musake, Grci vole laganije verzije. Ukoliko vam se krumpir i meso čini teškom kombinacijom, tada krumpir možete zamijeniti s patlidžanom ili tikvicom i napraviti zdraviju a isto tako hranjivu verziju musake.


Tagovi: