Kako nastaju munje

Znanost

Kako nastaju munje

Što su i kako nastaju munje

Munje su naglo pražnjenje električnog naboja atmosfere koji se koncentrira u grmljavinskim oblacima, a povezane su s pojavom intenzivnog bljeska i vrlo snažnog zvuka koji zovemo grmljavina. U grmljavinskim oblacima dolazi do električnog naboja i do 3 milijuna volti te zrak nije dovoljan izolator, te dolazi do izlaska tog naboja iz oblaka prema drugim oblacima, prema tlu i u slobodan prostor oko oblaka. Okom vidljivo munja se može vidjeti i na udaljenosti od 150 kilometara, pa kažemo da je munja u daljini.

Najčešće se stvaraju linearne munje od koje se razvijaju grane, a one se razvijaju u nekoliko faza. Prvo prethodi početno i slabije pražnjenje koje stvara kanal koji je svjetlosni kanal vrlo jako ugrijan predstavlja koridor promjera od par centimetara. Nakon što se uspostavi taj kanal koji će povezati oblak sa drugim oblakom ili oblak sa tlom kroz njega dolazi do glavnog udara munja koji putuje do drugog oblaka, tla, pa čak i površine mora. Takvih udara može biti i do 40, ali može se dogoditi samo jedan koji za ljude i životinje može biti smrtonosan.

Vrste munje

Tiha munja je munja koja nije popraćena grmljavinom no njezin učinak je jednako razoran kao i kod munja popraćenih grmljavinom koje djeluju i toplinski i stvaraju jako magnetsko polje koje daje eksplozivan učinak naročito kada munja dotakne materijale koji su vodiči električnog naboja.

Uz to postoje i biserne munje koja su u obliku 20 do 30 svjetlosnih zrna na razmacima od desetak centimetara, a između se nalazi taman prostor u kanalu kojim munje prolaze. Plošna munja je munja koja predstavlja električno izbijanje unutar samog oblaka te tako osvjetljava oblak, a kod ovakvih munja kanal nije vidljiv jer se sve dešava unutar oblaka.

Toplinska munja je vidljiva na velikoj udaljenosti i kod nje se ne čuje grmljavina, a može biti crvene boje koja se raspršuje u zraku kao svjetlost. Kuglasta munja je vrlo rijetka i javlja se kao kugla crvene svjetleće boje s vrlo visokom temperatuom između 4000 i 5000 stupnjeva Celzijevih, te kugla može biti promjera do 20 centimetara, ali 1 metra.

Izgledi munje

Munje mogu biti različitog izgleda, čak i kada nastaju kontinuirano iz istog oblaka. Tako munje mogu izgledati kao lančane, povezane od oblaka do tla kao prekinuti niz kratkih odlomaka koji blješte i sačinjavaju izgled lanca, danas su one vrlo rijetke. Trakasta munja se pojavljuje uz bočni vjetar, te ona sadrži nekoliko povratnih udara, a mogu izgledati i kao omče.

Viličasta munja je ona koja se grana prema tlu u više nivoa, dok se skraćena munja također grana od oblaka do tla no ova ima vrlo kratak i jaki bljesak na svom putu do tla. Topla munja je ona koje se vidi u daljini i njihov se zvuk ne čuje, a suha munja je ona koja se javlja bez oborina iz oblaka prema tlu i vrlo često izaziva šumske požare. Raketna munja se kreće vodoravno po rubu donjeg dijela oblaka, dok visokonaponska munja nastaje na vrhu oblaka kreće se nekoliko kilometara u tom smjeru prije nego se spusti prema tlu. Ovakva munja nosi velike količine radio valova i njezin je naboj čak i do 10 puta veći i jači nego kod običnih munja.

Tagovi: