Kako se stvara statički elektricitet

Kako se stvara statički elektricitet

Što je statički elektricitet

Statički elektricitet predstavlja električni naboj na površinama koji je statičan, ne miče se dok se se približe dvije površine suprotnih električnih naboja. Jedna površina će imati više negativnih naboja, dok će druga imati više pozitivnih naboja i približavanjem i dodirivanjem tih dviju površina doći do stvaranja statičkog elektriciteta jer će se te dvije površine ili privlačiti ili odbijati.

Klasičan primjer je sa balonom i kosom, kada balon trljate o kosu nastat će statički elektricitet i vaša će kosa se uzdignuti, balon prvo možete protrljajti o vunenu vestu i prislonite kosi, doslovce će vam kosa se uzdignuti s glave. Trljanjem balona o vunu balon će dobiti negativan naboj. Slično je i kada rukom dodirnete neki metal kad postoji veliki broj negativnog naboja, može nastati i iskra.

Do statičkog elektriciteta dolazi češće u suhim uvjetima kada nema doboljno vlage u zraku jer molekule vlage sprečavaju stvaranje naboja na površinama. Međutim kod oluja događa se upravo suprotno uslijed velikog broja molekula vode koje padaju iz oblaka može doći do stvaranja statičnosti i kada negativni naboji postanu preveliki privlačit će se prema tlu da bi se uravnotežili, pa tako nastaju munje koje iz neba se protežu do zemljine kore.

Gdje se skuplja statički elektricitet

Statički elektricitet se skuplja na svim površinama, naročito u uvjetima suhog zraka. Vrlo često su to sintetička odjeća, tepisi, zavjese, plastike kojom su obloženi predmeti, no najveći sakupljač statičkog elektriciteta je monitor vašeg kompjutera ili laptopa. To se može vrlo jednostavno vidjeti jer se na monitoru sakupljaju čestice prašine i samo računalo, laptop je pravi sakupljač statičkog elektriciteta.

Osnova kod uklanjanja statičkog elektriciteta je da se nastoji spriječiti gomilanje statičkog elektriciteta, a to je da se suhi zrak navlaži, te da se uvedu eleiminatori statičkog elektriciteta kako bi se statički elektricitet umanjio uzemljavanjem. Možete koristiti i antistatičke sprejeve i tekućine, ali i povećati vlažnost u prostoriji u kojoj se statički elektriciteti nakupljaju.

Kod pražnjenja statičkih elektriciteta se javljaju visoki naponi ali su vrlo male i slabe struje. Pa to ste sigurno već osjetili kao peckanje kada ste dodirnuli neki predmet metalni ili vuneni ili ste dodirnuli tastaturu svog laptopa pa vas je pecnulo koje nije ugodno.

Statički elektricitet je štetan za zdravlje

Koliko god mi mislili da doživljeno peckanje nije štetno za naše zdravlje, tu se varamo. Statički elektricitet može biti opasan i za ljudsko zdravlje, ali i za električne uređaje koji skupljaju statički elektricitet. Obično se eletricitet prazni tokom vremena sporo, no može se isprazniti i vrlo brzo dodirom dvaju različitih naboja, najbolji primjer brzog pražnjenja je munja koja dolazi iz oblaka i traži svoj put do zemlje gdje postaje neutralna.

Jos nedavno smo više hodali bosi po zemlji pa se ljudsko tijelo na taj način praznilo od elektriciteta koje se skupljalo u organizmu. Danas nosimo gumene đonove koji su izolator i elektricitet koji tokom dana nakupljamo ne može se isprazniti već se kumulira u tijelu. S obzirom da smo okruženi aparatima danonoćno, kompjuterima, mobitelima, televizorima naše tijelo apsorbira eletricitet iz tih aparata, stoga dobro kažu da iz spavaće sobe treba ukloniti sve elektroničke uređaje da se tijelo barem tokom noći isprazni i odmori.

Štetnost na ljudski organizam se manifestira gubitkom vitamina C, povećanjem šećera u krvi, učestali umor, oštećuje nam se koža, a elektricitet u tijelu radi poremećaj djelovanja probavnih enzima, te privlači bakterije i prljavštinu.


Tagovi: