Gastroezofagealni refluks – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Gastroezofagealni refluks - uzrok, simptomi, liječenje

Što je gastroezofagealni refluks

Imate li mučninu i žgaravicu nakon jela? Ovi simptomi mogu ukazivati na gastroezofagealni refluks, bolest koju karakteriziraju simptomi povezani s vraćanjem želučanog sadržaja u jednjak i usta. Zbog velike prisutnosti kiseline proizvedene u želucu, manifestacija je žgaravica. Naime, žgaravica može biti vrlo intenzivna i uzrokovati jak osjećaj boli u prsima. Općenito govoreći, to znači da se dio pojedene hrane umjesto u želudac vraća u jednjak, što uzrokuje nelagodu i druge tegobe. Može se pojaviti povremeno ili vrlo često.

Gastroezofagealni refluks nastaje kada postoji problem u radu mišića sfinktera koji se nalazi u blizini spoja želuca i jednjaka. Naime, ako ovaj mišić ne ispunjava svoju funkciju, pritisak je manji, opušteniji je i dovodi do gastroezofagealnog refluksa. Često se može pojaviti bez ovih karakterističnih simptoma. Ima ga kod pretilih osoba i trudnica, a skloni su mu i osobe koje koriste određene vrste droga te starije osobe. Ne treba zaboraviti da neki od simptoma povezanih s refluksom proizlaze iz povezanih komplikacija.

Gastroezofagealni refluks, uzrok i glavni simptomi

Procjenjuje se da gotovo 40% odraslih osoba ima refluks u nekoj fazi života. Gastroezofagealni refluks koji se javlja s vremena na vrijeme obično nije velika opasnost po zdravlje. Ovo stanje je uzrokovano lošom prehranom, nedostatkom magnezija i trudnoćom. Pušenje i pijenje alkohola također mogu biti uzroci. Kada se gastroezofagealni refluks pojavi više od 3 puta u sedam dana, može se smatrati bolešću koja dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema. Među najistaknutijim simptomima su okus hrane koji traje dugo nakon obroka i jaka želučana kiselina prisutna u ustima.

Ostali simptomi uključuju bol i trnce u sredini trbuha i prsa, loš zadah, otežano gutanje, osjećaj začepljene hrane u grlu, nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Također treba napomenuti da žgaravica nije prisutna kod svih osoba s gastroezofagealnom refluksnom bolešću. U kojim slučajevima se trebate obratiti liječniku? Ako postoje simptomi gastroezofagealnog refluksa koji se ne popravljaju unatoč promjenama u načinu života i prehrani, postoji obilno povraćanje, problemi s disanjem ili otežano gutanje.

Kako se liječi gastroezofagealni refluks

Ako se gastroezofagealni refluks intenzivno ponavlja, potrebno je posjetiti gastroenterologa koji će postaviti dijagnozu i preporučiti adekvatno liječenje. Prvi korak u liječenju je smanjenje kiselosti želučanog sadržaja, što će smanjiti trnce i ublažiti postojeće simptome. Preporučuju se lijekovi za gastroezofagealni refluks jer su vrlo učinkoviti, dok je u kompliciranijim slučajevima opcija kirurško liječenje. Osim toga, liječenje uključuje određene promjene u prehrambenim navikama, jer konzumirana hrana ima izravan utjecaj na količinu želučane kiseline koja se proizvodi u želucu. Ako bolujete od ove bolesti, tada prehrana mora biti uravnotežena i raznolika.

U prehranu treba uključiti bijelo meso, povrće i voće. Preporučljivo je izbjegavati hranu koja je teško probavljiva ili nadražuje želudac. Ograničavanje ili izbjegavanje hrane koja pogoršava ovo stanje pomoći će u smanjenju neugodnih simptoma. Prije svega treba izbjegavati masnu i začinjenu hranu, ljute umake i začine, kavu, gazirana i alkoholna pića. Umjesto njih preporuča se bijela riba, povrće, osim rajčice i paprike, nemasni mliječni proizvodi.

Tagovi: