Đumbir – biljka koju koristimo kao začin i lijek

Hrana i piće

Đumbir - biljka koju koristimo kao začin i lijek

Đumbir i njegova vrijednost

Đumbir je biljka koja originalno potječe iz Indije i od davnina je poznat po svojim ljekovitim i začinskim svojstvima. Još su stari Rimljani uvozili ovu biljku iz Azije i poznavali svojstva ove dragocjene biljke. Za upotrebu se koristi gomoljasti korijen biljke. Specifičnog je oštrog okusa i mirisa koji daju posebnu aromu specifičnu i vatrenu. U povijesti je poznato da se đumbir koristi već 3000 godina jer su ljudi vrlo rano otkrili ljekovita svojstva ove biljke kao i začinska.

Korijen je tamnožute do smeđe boje nepravilnog oblika i koristi se kao svježi, ali i osušeni u prahu. Đumbirov korijen je bogat vlaknima, proteinima, mineralima kao što su bakar, kalij, magnezij, kalcij, mangan, beta karotene, kurkumin, te čini nutritivnu erupciju bogatu vitaminima C i skupine B, B1, B1, B6, te esencijalne aminokiseline.

Sastojci gomolja ove biljke kao što su 6-gingerol, 6-Shogaol i 8-gingerol, te glavni sastojci a i b-zingiberen dodatno oplemenjuju ovu biljku i daju široku upotrebu kao lijek i kao začinski dodatak.

Đumbir njegova ljekovitost

Ljekovitost korijena đumbira je mnogobrojna, od toga da djeluje antibakterijski, antivirusno i antioksidativno, pa do toga da utječe na artritis i djeluje na smirivanje želuca kod putovanja. Svojstva utječu na na cijeli metabolizam i probavni sustav, pozitivno djelujući na smirivanje rada želuca i žući. Utječe na prokrvljenost cijelog organizama poglavito time utječe na rad mišića probavnog trakta i čišćenje limfnog sustava.

Đumbir svojim ljekovitim svojstvima utječe na uništavanje kancerogenog tkiva u organizmu, smanjuje razinu šećera u krvi kao i razinu kolesterola koji vrlo često može biti uzrok migrenama. Sprečava zgrušavanje krvi pa ukoliko uzimate lijekove za zgrušavanje krvi radije nemojte konzumirati đumbir, barem ne u velikim količinama. Dokazano je i da utječe na nastanak Alzheimerove bolesti.

S obzirom da đumbirov korijen utječe na metabolizam organizma i topi masti, te djeluje kao sredstvo u pomoći kod opstipacije izvanredno je sredstvo za mršavljenje, a vlakna koja sadrži nisu probavljiva pa to još dodatno potiče rad crijeva i čisti ih. Ujedno smanjuje nadutost i smanjuje apetit pa to utječe na proces mršavljenja. Kao oblog vrlo je koristan kod oticanja zglobova i smanjivanja boli. Znanstveno je dokazano da djeluje i kao lijek protiv astme, kašlja i liječenje sinusa. Ulja napravljen od đumbira velikoj su pomoći kod upala mišića i pojave reume.

Đumbir kao začin i napitak

Đumbir kao začin je redoviti sastojak azijske kuhinje, smatran jakim afrodizijakom i izvrsnim dodatkom okusa i mirisa hrani i pićima. Moguće ga je koristiti u nebrojeno vrsta jela, od slanih do slatkih jela. Kao začin savršeno se uklapa sa drugim začinima i ne djeluje kontradiktorno u kombinaciji sa ostalim začinima.

Dobro ga je konzumirati prije jela na način da komadić đumbira pojedete sa malo šećera jer ćete tako potaknuti probavu i metabolizam tijela prije obroka.

Vrlo je ukusan pripravak koji možete konzumirati jednu žlicu dnevno ako pomiješate med, limun i naribani svježi đumbirov korijen. Također ova vrhunska namirnica može biti sastavni dio vašeg jutarnjeg smootija uz žitarice i voće. Volite jušna jela? Nema boljeg dodatka nego naribani đumbirov korijen u omiljenu juhu od mrkve ili bundeve. Treba napomenuti da je savršeni dio prehrane za vegane, vegetarijance i ljude koji ne podnose gluten.

Čaj ili sok od đumbira vrlo je zdrav i osvježavajući napitak koji će vas osnažiti u hladnim zimskim mjesecima ili rashladiti i podignuti energiju za vrijeme ljetnih vrućina kao hladan napitak. Kao i kod svih namirnica pripazite da konzumacija nije pretjerana kako ne bi došlo do nuspojava kao što su proljev, uvećano menstrualno krvarenje. Posebno trebaju pripaziti dijabetičari, trudnice i ostali sa kroničnim bolestima pa je preporučljivo savjetovati se sa svojim liječnikom i umjereno konzumirati đumbir.
Tagovi: