Kako napraviti čaj od bazge – Ljekovitost čaja od bazge

Kako napraviti čaj od bazge - Ljekovitost čaja od bazge

Čaj od bazge se priprema od cvjetova, listova, ovoja ili bobica

Bazga je je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka na svijetu, a u ljekovite svrhe se mogu koristiti svi dijelovi biljke, a u prehrani se koriste pohani cvjetovi, sirovi plodovi mogu biti toksični, naročito kod crne bazge, crvena bazga je manje toksična, ali može izazvati mučnine, povraćanje i druge probavne tegobe ako pojedete previše sirovih bobica, termičkom obradom se toksičnost uklanja. Čaj od bazge se priprema od cvjetova, listova, ovoja ili bobica, a od korijena i kore se rade uvarci.

Čaj od bazge se može pripremati od sušene ili svježe bazge, sirup se radi od svježih cvjetova. Bazga djeluje prtuupalno, potiče znojenje, djeluje kao diuretik, laksativ i pomaže kod menstrualnih tegoba, gripe, prehlade, grlobolje, astme, reumatskih tegoba. Bazga pomaže i kod mršavljenja, ublažava alergije, potiče probavu, pomaže kod dišnih tegoba, djeluje antivirusno i antibakterijski, potiče probavu, podiže raspoloženje. Zbog svog snažnog djelovanja, bazga se ne preporučuje trudnicama i dojiljama jer se ne zna izlučuju li se bazgine supstance u majčino mlijeko.

Nekoliko recepata za ljekoviti čaj od bazge

Osnovna doza za čajeve od bazge je ista, ako se koriste osušeni cvjetovi, listovi, plodovi ili ovoji koji sunutarnja kora koja razdvaja vanjsku koru od debla, a skida, se obično s grana. Nekoliko recepata za ljekoviti čaj od bazge će vam to i pokazati, za prehladu, dvije žličice (to je oko 2,5 grama) suhih cvjetova bazge prelijte sa jednom šalicom zavrele vode, poklopite da odstoji 10 minuta, procijedite i popijte. Bazgu možete miješati s kamilicom i lipovim cvijetom.

Čaj od bazge za urinarne puteve i jače izlučivanje mokraće se radi od mješavine 30 grama bazginih cvjetova, 10 grama morača, ploda peršina, i kleke. Tri žlice ove mješavine se preliju sa pola litre zavrele vode istavi se da poklopljeno odstoji preko noći. Procijeđeni čaj se uzima tri puta dnevno po jednu čašu prije obroka. Za liječenje konjuktivitisa se 5 dekagrama cvijeta potopi u litru hladne vode na 10 minuta, zatim se zavrije, pusti 15 minuta da odstoji, procijedi i koristi za obloge za oči.

Čaj od bazge od drugih dijelova biljke

Čaj od bazginih bobica za reguliranje stolice i nije u pravom smislu čaj, jer se jedna žlica suhih bobica potopi u šalicu hladne vode na 12 sati, zatim se zagrije, procijedi i popije prije doručka. Čaj od bazge od drugih dijelova biljke, protiv kiseline u želucu se dvije žličice suhih i u mužaru stucanih ovoja prelije sa 2,5 decilitra kipuće vode, pusti se da poklopljen odstoji 10 minuta i pije se u malim gutljajima dok ga ne popijete.

I čaj od bazge za preznojavanje se pije u malim gutljajima. Od svježih ili suhih listova bazge se prirpema uvarak tako da se žlica suhih ili svježih listova kuha 10 - 15 minuta. Za mršavljenje ili kod gripe se pije nekoliko šalica na dan. I uvarak od korijena bazge se koristi za brzo mršavljenje, ali se žlica usitnjenog korijena kuha u šalici vina i vode oko 10 minuta. Bazgu travari često miješaju sa drugim ljekovitim biljkama.


Tagovi: