Aminokiseline – što su i kako pomažu kod mršavljenja

Ljepota i zdravlje

Aminokiseline - što su i kako pomažu kod mršavljenja

Što su aminokiseline

Aminokiseline predstavljaju organske molekule koje se ne mogu naći u prirodi kao samostalni sastojak nego su dio namirnica i one služe za izgradnju proteina, odnosno bjelančevina. Ljudskom su tijelu potrebne aminokiseline kako bi pomoć njih stvorilo proteine koji dalje služe za razgradnju hrane, sudjeluju u rastu stanica, pomažu zacjeljivanju kože, kose, mišića, kostiju, te služe kao izvor energije.

Ljudski organizam treba 20 aminokiselina od kojih 10 tijelo može samo izgraditi u organizmu, a preostalih 10 je potrebno unijeti namirnicama prehranom. Zapravo postoji 23 vrsta aminokiselina koje su dio proteina te ostalih preko 100 vrsta aminokiselina koje se ne vežu na proteine. Od ovih proteinskih devet je esencijalnih koje ljudsko tijelo ne može samo proizvesti, a 11 ih je neesencijalnih, te još tri koje se nalaze u namirnicama biljnog i životinjskog podrijetla.

Poznate su tri esencijalne takozvane BCAA koje zapravo utječu na više od trećine aminokiselina koje se nalaze u mišićima ljudskog tijela, to su leucin, valin i izoleucin. Brojni preparati za izgradnju mišića i mršavljenje sadrže upravo BCAA aminokiselina razgranatog lanca.

Koje aminokiseline pomažu kod mršavljenja

Neke aminokiseline više od drugih pomažu kdo mršavljenja i utječu na razgradnju proteina u mišićnu masu topeći masnoću u ljudskom tijelu. Cistein će svojim antioksidativnim svojstvom ubrzati metabolizam i utjecati na masne kiseline u tijelu, te na sintezu keratina, proteina koji se nalazi u noktima, kosi i koži. On može utjecati na način da smanji apetit, a nalazi se u namirnicama kao što su jaja, govedina, perad, banana, zob, brokula, graška, riba, jogurt.

Fenilalanin služi da proizvodi druge aminokiseline poput tirozin, dopamin i epinefrin koje utječu na mentalni sklop i raspoloženje, utječu na apetit na način da djeluju na središnji živčani sustav. Karnitin će pomoći u sagorijevanju masnoća koje se neće ugraditi u tijelo, a nalazimo ga u govedini, jogurtu, orasima i grahu.

Glutamin je najznačajniji izvor energije koje koristi mozak i cijelo tijelo, utječe na ispravan rad imunosustava tijela, te pomaže kod obuzdavanja želje za slatkim i sagorijeva masnoće istovremeno sudjeluje u gradnji mišića. Triptofan je aminokiselina koja je najvažnija kod proizvodnje serotonina, hormona sreće i zadovoljstva, a naći ćemo ga u bademima, bundevi, jajima, zobi, bananama i špinatu.

Ostale aminokiseline i njihova važnost

Osim nabrojanih pet aminokiselina koje pomažu u metabolizmu, razgradnji masnoća, izgradnji mišića vrlo su važne i ostale aminokiseline za normalan i pravilan rad ljudskog tijela. Od esencijalnih sljedeće aminokiseline koje treba spomenuti su valin, treonin, histidin, leucin, izoleucin, metionin, lizin. Svaka aminokiselina ima svoju funkciju u radu ljudskog organizma i neophodna je u našoj svakodnevnoj prehrani, te jednako tako pomoći u procesu mršavljenja, topljenju masnih naslaga i izgradnji mišića.

Histidin aminokiselina utječe na imunitet, san, spolne organe i probavu, te je važan dio u procesu neurotransmitera živčanih stanica. Izoleucin pomaže kod proizvodnje hemoglobina koji sadrži željezo koje kola preko kisika u krvi. Važan je za imunitet i proizvodnju energije. Ove vrste aminokiselina nalazimo u mesu, soji, ribi, jajima, orašastim plodovima, mahunarkama, te punozrnatim žitaricama.

Leucin utječe na rast mišića i hormon rasta, kao i zacjeljivanje otvorenih rana. Lizin ima funkciju da apsorbira kalcij i treba za sintezu kolagena koji je važan za vezivno tkivo i kosti. Metionin sudjeluje u detoksikaciji i metabolizmu, utječe na rast novih tkiva, dok je treonin pomaže imunosustavu i razgradnji masnoća u tijelu. Valin je važan za oporavak mišića, stanične energije, te utječe pozitivno na probavni i živčani sustav. Ako prehrani dodamo i gljive, plodove mora unijet ćemo dovoljno aminokiselina koje će pomoći u procesu mršavljenja.

Tagovi: