Kako jesti đumbir

Hrana i piće

Kako jesti đumbir

Kako jesti đumbir

Đumbir je jedna od namirnica koja u zadnje vrijeme dobiva na zasluženom značaju u prehrani. Osim načina kako jesti đumbir, prvenstveno treba istaknuti njegova ljekovita svojstva. Đumbir se kao lijek koristi već stotinama godina, a učinkovitim se pokazao u borbi sa virusima, bakterijama i protiv artritisa. Potiče prokrvljenost tkiva, a u Japanu se koristi u svojstvu afrodizijaka. Kada imate problema sa reumom ili bolovima u mišićima, konzumiranje đumbira pomoći će vam u otklanjanju navedenih tegoba. Prema novim istraživanjima, đumbir ublažava simptome astme a od koristi će vam biti i u procesu mršavljenja jer pozitivno utječe i ubrzava rad metabolizma. Đumbir potiče iz Indije pa u indijskoj kuhinji nalazimo najviše varijanti i recepata kako jesti đumbir. Najviše đumbira proizvodi se u jugoistočnoj Aziji, Nigeriji, Južnoj Americi i Australiji. Đumbir su u Europi prvi koristili Rimljani i Grci, a kupovali su ga od arapskih trgovaca. Prvenstveno se koristi kao začin jelima ili dodatak mnogim ljekovitim pripravcima.

Kako jesti đumbir i pravilno ga pripremati

Na pitanje kako jesti đumbir potpuno različite odgovore dobit ćete u različitim nacionalnim kuhinjama. U Aziji se đumbir masovno koristi i važan je sastojak za mnoga jela, posebno za jela koja se pripremaju u woku. Đumbir ima specifičan ljutkasti okus koji se može osjetiti u mnogim azijskim jelima. Azijska kuhinja je i veoma zdrava, pa ne čudi upotreba đumbira na dnevnoj bazi. Sa druge strane u Americi se od đumbira radi poznato piće Ginger Ale, a Japanci ga jedu ukiseljenog kao prilog sushiju. Iako se u Aziji koristi stoljećima, Europa ne zaostaje sa jelima u kojima đumbir ima svoju ulogu. Đumbir se čak koristi u pripremi medenjaka i kandiranih poslastica. Najpopularniji i najjednostavniji način kako jesti đumbir je u kombinaciji sa piletinom. Piletinu popržite na tavi i nakon kratkog prženja izvadite, a na ostatku ulja i sokova dodajte nasjeckani ili naribani đumbir zajedno sa ostalim povrćem po izboru. Kada se povrće termički obradi vratite piletinu na tavu i sve zajedno pržite i miješajte desetak minuta. Đumbir u tijelo unesite i kao čaj. Čaj od đumbira napravite tako da u vodu koja ključa dodate đumbir koji ste prethodno nasjeckali na komadiće. Tako kuhajte 20 minuta, a potom izvadite đumbir. Kada se čaj pothladi, dodajte limun i med po želji.

Kako jesti đumbir u smoothie i kolačima

Iako je đumbir intenzivan začin i relativno ljut, poznajemo nekoliko načina kako jesti đumbir u slasticama i jelima kojima na prvi pogled ne pripada. Fantastičan smoothie napravite od svježih jagoda, banane, mlijeka, meda i 1 male žličice đumbira. Količine odredite sami, ali sa đumbirom budite umjereni. Sastojke ubacite u blender i sve zajedno izblendajte. Od đumbira možete napraviti ukusnu marmeladu. Na prvu je teško zamisliti marmeladu od đumbira, međutim marmelada je veoma popularna u mnogim domaćinstvima. U obliku marmelade đumbir se može mazati na biskvite ili ga se može u obliku praha dodavati u sami biskvit kolača. Ako vam je đumbir ipak previše intenzivan, možete ga ublažiti ubacivanjem i kombiniranjem u slatkim jelima. Nekada je pravi izazov spojiti začine sa dalekog istoka sa našom domaćom kuhinjom i načinom pripremanja hrane. Ako niste vični kombinirati začine sa različitih krajeva svijeta, najmudrije je držati se izvornih recepata koji su provjerena forma kako jesti đumbir na najbolji način.

Tagovi: