Alopecija (ispadanje kose) – uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Alopecija (ispadanje kose) - uzrok i liječenje

Alopecija areata – gubitak kose u pečatima

Zdravlje kose ovisi o brojnim čimbenicima i njezi koju joj dajemo. Ljudi dnevno gube i do 100 vlasi, ali taj broj može varirati, ovisno o tjelesnom zdravlju, posebnoj njezi i prevenciji. Gubitak kose može biti reakcija tijela na stres, nepravilnu prehranu, lijekove. Također, veliki utjecaj imaju sezonske promjene godišnjih doba, jesenski i zimski mjeseci. Osim određenih čimbenika koji uzrokuju promjene u izgledu i snazi kose, postoje i neke bolesti koje utječu na prekomjerno na njeno. Ako je prisutno prekomjerno ispadanje kose onda se suočavamo s alopecijom. Što je alopecija?

Alopecia areata je autoimuna, nezarazna bolest koja rezultira gubitkom kose na zaobljenim i ovalnim područjima što uzrokuje veliku nelagodu. Alopecija se javlja kod oba spola i sve je češća kod mladih ljudi. Važno je znati da ova bolest može biti prisutna u bilo kojoj dobnoj skupini. Klasifikacija alopecije ovisi o mjestu i veličini ispadanja kose, dvije glavne vrste su alopecia areata, jedna od najčešćih, dok je androgena vezana s genetskim i hormonskim problemima. Ova vrsta alopecije uglavnom pogađa muškarce.

Alopecija – uzroci

Alopecija areata je posljedica autoimunog procesa i smatra se da su s njenom pojavom povezane bolesti kao što su reumatoidni artritis, vitiligo i Hashimotov tireoiditis. Najočitiji simptom alopecije je jak gubitak kose. Alopecija može uzrokovati djelomični ili potpuni gubitak kose u oba spola. Pramenovi kose počinju ispadati što rezultira kružnim prazninama, a opseg zahvaćenosti varira. Razvoj alopecije je nepredvidiv. Mogući uzroci uključuju genetske i imunološke čimbenike koji su u interakciji sa stresom.

Postoje i drugi razlozi koji dovode do alopecije – poremećaj štitnjače, anemija, sezonske alergije, lupus, nedostatak proteina, cinka, uporaba kemikalija itd. Dijagnozu alopecije postavlja specijalist dematologije određenim metodama, što omogućuje razlikovanje gubitka kose od problema koji utječu na njezin gubitak. Nakon detaljnog pregleda vlasišta, dermatolog utvrđuje pravi uzrok gubitka kose. Liječenje alopecije ovisi o vrsti i obično uključuje dug proces. Obično je potrebno pričekati nekoliko mjeseci prije nego što se vide rezultati koji mogu znatno varirati ovisno o slučaju.

Može li se alopecija spriječiti?

Budući da je alopecija autoimuna bolest povezana s nizom čimbenika, ne može se spriječiti. Kao što je ranije spomenuto, postoji nekoliko vrsta alopecije, a neke se vrste mogu izliječiti adekvatnim tretmanima. Važno je reći da ne postoji lijek za trajni gubitak kose. Ali određene mjere koje mogu spriječiti čimbenike koji dovode do gubitka kose. Za osobe koje imaju ovu predispoziciju potrebno je tražiti mehanizme koji će kontrolirati stres i pomoći da se ublaži alopecija. Uravnotežena prehrana i redovita tjelovježba mogu usporiti brzinu gubitka kose.

Preporuča se uzimanje vitamina A, B1, B6, B12, C i E, magnezija, cinka i kalcija. Odgovarajuća higijena vlasišta, odabir pravog šampona i proizvoda za njegu kose smanjit će gubitak kose. Treba izbjegavati pretjeranu upotrebu proizvoda za bojanje i izbjeljivanje kose. Preporuča se povremeno pregledavati vlasište i pridržavati se savjeta stručnjaka o njezi zdravlja kose u cjelini. Među terapijskim mogućnostima za liječenje alopecije je uporaba kortikosteroida, protuupalnih lijekova koji se daju u obliku masti ili tableta.

Tagovi: