Lupus bolest – simptomi, zaštita, liječenje

Ljepota i zdravlje

Lupus bolest - simptomi, zaštita, liječenje

Što je lupus?

Lupus se opisuje kao kronična i autoimuna bolest koja zahvaća kožu osobe, zglobove, bubrege kao i jetru. Na svim zahvaćenim područjima ona uzrokuje upalu. Zdrav imunološki sustav će pod utjecajem lupusa postati hiperaktivan i krenuti napadati normalno i zdravo tkivo. Lupus nije zarazna bolest, većina oboljelih su zapravo žene u dobi između 15 i 40 godina života.

Žene u omjeru na muškarce obolijevaju češće od lupusa i to u omjeru 5: 1. Danas postoji nekoliko različitih vrsta lupusa, no najteži tip je sistematski. Druge vrste lupusa su: diskoidni eritemski ili kožni, neonatalni, onaj koji je induciran lijekovima ili onaj koji se pojavljuje kod novorođenčadi. Koji su uzroci lupusa? Navedena bolest se javlja kada naš imunološki sustav napada zdravo tkivo i tijelu.

Smatra se da ga najvjerojatnije čine kombinacija gena kao i utjecaja okoline. On se može razviti kod ljudi koji imaju naslijeđenu predispoziciju, dovoljno je samo da dođu u kontakt s nečime u okolišu što će potaknuti navedenu bolest. U većini slučajeva njegov uzrok je i dalje nepoznat. Potencijalni okidači za navedenu bolest su: Sunčeva svjetlost, točnije UV zrake koje izazivaju promjene na koži, virusne infekcije, fizički kao i emocionalni stres, lijekovi protiv napadaja ili antibiotici.

Lupus simptomi

Funkcija našeg imunološkog sustava je da proizvodi antitijela kako bi zaštitio naš organizam od raznih antigena poput virusa i bakterija. Pod samim utjecajem lupusa naš imunološki sustav jednostavno ne može razlikovati antigen od zdravog tkiva, što znači da usmjerava antitijela na sasvim zdravo tkivo i ovdje nastaje oticanje i bol. Jednostavno ne postoje dva jednaka slučajeva kada pričamo o lupusu.

Simptomi se često pojave iznenada i razvijaju se sasvim polako, mogu biti blagog ili težeg oblika, kao i privremeni ili trajni. Većina onih koji obole najprije iskuse epizode gdje se simptomi krenu pogoršavati, zatim dolazi do stanja poboljšanja i privremenog nestajanja. Znakovi i pojava lupusa ovise o tome što je u organizmu pogođeno s ovom bolešću.

Najčešći simptomi koje lupus donosi su: Osjećaj umora i pojava groznice, vidljiv osip na koži, anemija, osjećaj boli i ukočenosti, oticanje zglobova, pretjerana osjetljivost na sunce, pomanjkanje daha, pojava bijelih ili plavih prstiju kada je osoba izložena hladnoći ili stresu, bol u prsima, poremećaji u funkciji bubrega, suhe oči i usta, glavobolja kao i osjećaj zbunjenosti. Pošto je lupus bolest od koje pati većinom ženski rod, one posebno trebaju obratiti pozornost na oticanje zglobova, probleme s bubrezima, bolove u prsima, povećani gubitak kose, rane u ustima kao afte.

Lupus liječenje

Za sami sistematski lupus nema lijeka, on može utjecati na bilo koji organ ili organski sustav u našem tijelu. Navedeni tip lupusa ima svoja razdoblja kada je on aktivniji i kada je manje aktivan. Veoma je bitno na pojavu više gore navedenih simptoma odmah posjetiti liječnika. Druge oblike lupusa se mogu blaže liječiti i nisu opasni kao i njegova sistematska pojava. Kako izgleda liječenje lupusa?

Tretman za lupus se sastoji od: Protuupalnih lijekova za bolove i ukočenosti kod zglobova, konzumacije aspirina u malim dozama kako ne bi došlo do zgrušavanje krvi, kreme na bazi steroida koje pomažu kod osipa, korištenja kortikosteroida za ublažavanje reakcije samog imunološkog sustava, korištenje antimalarijskih lijekova za probleme s kožom te zglobovima. Potreban je i razgovor s liječnikom o prehrani i načinu života.

Zadatak liječnika je preporučiti vam što je poželjno unijeti u svakodnevnu konzumaciju a što izbjegavati. Ukoliko ste osoba koja je često izložena stresnim situacijama koje se očitavaju na tijelu, tada je bitno pronaći način kako regulirati stres. Često će liječnici i preporučiti redovitu tjelovježbu, uravnoteženu prehranu, prestanak pušenja ili konzumaciju alkohola kao i odmaranje kako bi se navedena bolest lagano povukla.

Nažalost ova bolest ukoliko se ne liječi ne vrijeme sa sobom nosi moguće komplikacije koje uključuju: Krvne ugruške i upale krvnih žila, srčani i moždani udar, promjene u svakodnevnom ponašanju, upalu u plućnom tkivu, bolesti bubrega. Na pitanje da li postoji prevencija za navedenu bolest odgovor je nažalost ne, razlog leži u tome što se o ovoj bolesti još premalo zna.

Tagovi: