Afte – zašto nastaju i kako ih liječiti

Ljepota i zdravlje

Afte - zašto nastaju i kako ih liječiti

Kako i zašto nastaju afte?

Što su zapravo afte? Radi se malim, bijelim ili žućkastim ranicama koje se pojavljuju u usnoj šupljini, najčešće na unutrašnjem dijelu usana. One se mogu pojaviti sasvim spontano, no češće ih dobivamo u trenutcima slabijeg imuniteta i u sezonama bolesti. Ovo nije pojava koja treba u Vama probuditi sve alarme i vrlo se lako liječi. Ono što najviše karakterizira aftu je bol pri jedenju i žvakanju.

Afte možemo svrstati u autoimune bolesti radi stvaranja antitijela na površini oralnih stanica, no zapravo ne postoji još ni jedna studija koja pobliže objašnjava zašto nastaju. Baš kao i mnoge druge stvari u medicini, ni ovdje nije još sve do kraja dokučeno. Ipak, radi se o vrlo prolaznoj situaciji i onoj koja se lako tretira. Nastanak afti ne treba povezivati s drugim bolestima, već se obično objašnjava kroz pad imuniteta. Toj činjenici pomaže i to što se javljaju uglavnom kada smo bolesni, odnosno slabijeg imu

Možemo li razlikovati različite afte?

Lezije su još uvijek djelomice neistražena pojava, no postoji par tipova afti ovisno o njihovoj veličini. Manje afte od promjera niti jednog centimetra su često bolnije, pojavljuju se posvuda po usnoj šupljini i traju nekoliko dana. Javljaju se kod slabije prehrane, nakon pada imuniteta, uz ostale bolesti, kod manjka vitamina i minerala. Veće afte su one koje su jednostavno – veće.

One su češće bezbolne, a uzroci nastanka su isti kao i kod malih: uglavnom je riječ o padu imuniteta, nedostatku vitamina ili minerala. Postoje i herpetiformne verzije afti koje se pojavljuju uglavnom na području jezika. Ovaj tip afti otežava hranjenje i govorenje, a često su i jako bolne. Preporučljivo je posjetiti doktora ukoliko ovaj tip afti ostane i nakon 7 dana. Neovisno o vrsti afti, radi se o bezazlenom problemu koji bi trebao proći sam od sebe, no ukoliko želite taj proces ubrzati, unosite više vitamina i minerala te osnažite svoj imunitet s većim unosom voća.

Kako liječiti afte?

Kao što smo već rekli, radi se o vrlo prolaznoj bolesti koju se može tretirati čisto unosom veće količine vitamina i minerala. Ipak, nekada je afte potrebno odmah tretirati, a tada se koriste antiseptici, anestetici i protuupalne tvari. Prije nego li se ranice uopće pojave, moguće je osjetiti svrbež ili laganu bol kod mjesta nastanka.

Od lijekova se najčešće koriste kortikosteroidne kapi, a u onim najtežim slučajevima i injekcije s kortikosteroidima. Za liječenje afti potreban Vam je posjet liječniku, a ukoliko mislite da nije dovoljno velik problem da biste radi njega išli liječniku, onda ste vjerojatno i u pravu. Jedite više voća, posebno ono bogato C vitaminom i pospješit ćete svoj imuni sustav koji je često i glavni razlog nastajanja afti. Afte su prolazna pojava koja Vam samo govori da trebate više paziti što jedete i vratiti svoj imunitet u originalno stanje. Aftice koje se pojavljuju tokom prehlada i gripa samo su popratna pojava i ne predstavljaju nikakav veći problem.

Tagovi: