Kako spriječiti ispadanje kose – uzroci i liječenje

Ljepota i zdravlje

Kako spriječiti ispadanje kose - uzroci i liječenje

Ispadanje kose uzroci

Postoji par uzroka zbog kojih se događa ispadanje kose, no to ovisi i o kojem tipu ispadanja kose se radi. Vaša kosa može pojačano ispadati zbog pretjeranog zatezanja kose iz korijena do kojeg dolazi kada je vaša kosa svezana u repu ili pletenicama. Ako pritom oštetite folikule vaše kose, gubitak kose tada može biti trajan.

Ispadanje kose može ti uzrokovano nekim fizičkim razlozima poput nedostatka vitamina ili brzog gubitka kilograma. Također ukoliko je vaša prehrana ograničena na određene namirnice. Do pretjeranog ispadanja kose može doći i zbog unošenja toksičnih supstanci u tijelo, zbog ekstremnog fizičkog napora ili šoka koje je tijelo preživjelo. Na primjer nagli gubitak tjelesne težine, operativni zahvat, ekstreman fizički napora ili neki šoka koje je tijelo proživjelo, što može biti i neka bolest ili porođaj.

Ekstreman emocionalni stres poput smrti voljene osobe, mentalno oboljenje, također može utjecati na to da kosa ispada. Abnormalni rad štitnjače ili korištenje nekih lijekova poput lijekova za reguliranje krvnog tlaka, lijekova za giht, ili tablete sa visokom dozom vitamina A, te također i hormonalne promjene u trudnoći, menopauzi ili zbog kontracepcijskih pilula može doći do ispadanja kose.

Ukoliko ste primijetili puno više vlasi na četki nego inače, na podu, u kadi, općenito tamo gdje se češljate ili na jastuku znak je da pripazite na neke od mogućih uzroka ispadanja kose.

Kako prevenirati ispadanje kose

U velikoj većini slučajeva možete reagirati na vrijeme i otkriti kako spriječiti ispadanje kose. Međutim, pripazite jer postoje i lažna tumačenja o uzrocima ispadanja kose i savjeti kao što su da pretjerano šamponirate kosu, da kosa ispada zbog bojanja ili trajne frizure, zbog peruti, pa savjet da ako obrijete kosu narast će duplo deblja, čak ima i savjeta da dubite na glavi pa ćete time postići bolju cirkulaciju na tjemenu, zatim ako se češljate u 100 poteza kosa će manje padati, onda da perike i kape uzrokuju ispadanja kose i slični savjeti.

Nijedan način kako spriječiti ispadanja kose neće vam pomoći ukoliko imate neku bolest koja to uzrokuje, zbog starenja gubite kosu ili zbog neke fizičke ozljede. Način kako spriječiti ispadanje kose uspješno je izbjegavanjem stavljanja kemikalija na kosu i frizure koje vam pretjerano zatežu kosu, jer kosi je najbolje kad je slobodna.

Također, nije na odmet primijeniti i zdravu prehranu, prestati pušiti, te koristiti suplemente koji mogu pomoći vašoj kosi osiguravajući joj dovoljno vitamina, minerala i proteina. Prirodni šamponi i maske za kosu također mogu pridonijeti zdravlju vaše kose, a uzimanje kolagena kao suplementa kože pospješiti rast i gustoću vaše kose.

Kako liječiti ispadanje kose

Ukoliko ste pokušali već nekoliko načina da pomognete svojoj kosi da manje ispada, te se vaše stanje nije poboljšalo ili je postalo ozbiljnije, svakako trebate posjetiti dermatologa. Dermatolog će dijagnosticirati stanje tjemena i vaše kose, te ustanoviti što uzrokuje ispadanje kose. Moguće je da će vam preporučiti neke šampone i maske za kosu koje se isključivo mogu kupiti u ljekarnama.

Također, može vam dati par savjeta kako spriječiti ispadanje kose u budućnosti i preporučiti vam neke određene suplemente kojima ćete obnoviti vašu kosu. No, ako smatrate da vam nije potreban posjet dermatologu, postoji još par savjeta koje možete primijeniti kod kuće.

Možete pripremiti masku za kosu od više vrsta ulja koje ćete umasirati u vaše tjeme, na taj način ćete potaknuti cirkulaciju tjemena i sam rast kose. Ovakva maska za kosu može utjecati i na gustoću vaše kose. Međutim, ne samo gustoću kose, nego i vaših obrva i trepavica. Najbolje vam je za takve maske koristiti hladno prešano ricinusovo ulje, bademovo ulje, kokosovo ulje i ulje vitamina E. Uzmite žličicu od svakog ulja, no ricinusovo ulje možete dodati i malo više jer ćete time povećati blagotvorni učinak na kosu.

Tagovi: