Ricinusovo ulje – što je i zašto se koristi

Ljepota i zdravlje

Ricinusovo ulje - što je i zašto se koristi

Što je Ricinusovo ulje?

Danas o ricinusovom ulju često slušamo, i to s pravim razlogom. Ulje koje je prozirno i koje nastaje zahvaljujući biljci ricinus uvelike pomaže kod suhe i nečiste kože, brine se o ljepoti i podatnosti kose, pomaže u rastu i voluminozi trepavica i obrva. Gotovo je nemoguće nabrojati sve prednosti navedenog ulja, ali ono što je sigurno je kako je ono pronašlo svoje mjesto u svijetu kozmetike i ljepote. Što je ricinusovo ulje? Ricinusovo ulje se dobiva iz sjemenki biljke Ricinus i danas se smatra čudotvornim pripravkom. Ulje je prozirne do blago žute boje i njegova ljekovita svojstva su bila poznata još u doba starog Egipta i Grčke.

U tradicionalnoj medicini navedeno ulje se spominje još u 16-om stoljeću. I dok se nekada ulje od ricinusa koristilo za mnoge zdravstvene probleme, danas je ono prepoznatljivo primarno u svijetu kozmetike, kozmetika je danas nezamisliva bez navedenog ulja. Možda niste znali, ali ulje od ricinusa se danas koristi kao sirovina za maziva, boje, prerađuje se čak i u biodizel. Ricinus je isto tako dugi niz godina poznat u svijetu medicine, farmacije i kozmetike. Danas se iznimno cijene visokokvalitetni sastojci navedenog ulja, isto kao i njegovi svestrani učinci na tijelo. Možemo ga koristiti za unutarnju te vanjsku primjenu.

Zašto se koristi Ricinusovo ulje?

Glavni sastojci samog ricinusovog ulja u sebi sadrže protuupalna svojstva, ulje potiče prokrvljenost i može dubinski hidratizirati suhu kožu kao i kosu. Sastojci navedenog ulja su: Ricinoleinska kiselina, vitamin E, proteini, omega 3 i 6 masne kiseline. Upravo radi njegove kiseline i velike koncentracije masnih kiselina, ricinusovo ulje možemo koristiti za brojne primjene. Gdje sve možemo koristiti navedeno ulje? Krenimo od održavanja zdrave i jake kose. Većina ulja koja se danas koriste za njegu kose imaju samo vanjski utjecaj, što nije slučaj s ricinusovim uljem. Umasiravanjem ulja na tjeme možemo obogatiti vlasište s masnim kiselinama i potaknuti cirkulaciju koja je odgovorna za rast snažnije kose.

Ako imate problem s opadanjem kose, također možete ricinusovo ulje umasirati u tjeme. Sigurno ste primijetili kako je navedeno ulje sastojak mnogih krema za lice. Razlog? Ono sprječava nastajanje akni i prištića. Nažalost većina današnjih beauty proizvoda izvlače prirodna ulja iz našeg lica, a rezultat je osjetljiva i nadražena koža koja je sklona prištićima te aknama. Ulje ricinusa omogućuje koži da ona sama apsorbira sastojke koje će ju učiniti mekanom i hidratiziranom. Upravo iz navedenog razloga mnoge kreme za hidratizaciju sadrže određeni dio ricinusovog ulja u sebi. Isto tako ono se bori protiv nastanka bora potičući proizvodnju kolagena koji čini našu kožu elastičnom. Ulje od ricinusa se također koristi u borbi protiv ječmenca ili ako imamo problem s zatvorom.

Gdje kupiti Ricinusovo ulje?

Danas ćete u mnogim beauty dućanima i drogerijama naići na mnogobrojne proizvode za ljepotu koji u sebi sadrže ricinusovo ulje. Kvaliteta ulja svakako igra veliku ulogu. Gdje kupiti ricinusovo ulje? Danas ga možemo kupiti beauty dućanima, drogerijama, biljnim ljekarnama, većim dućanima. Ono na što želite obratiti pažnju je svakako kvaliteta ulja. Ako vam je možda ovo prvi susret s proizvodima koji u sebi sadrže navedeno ulje, tada možete zatražiti stručnu pomoć od osoblja. Cijena proizvoda će ovisiti u kojem obliku ga uzimate, ali za 100 ml ulja ricinusa ćete morati izdvojiti oko 40 ak kuna.

Radi se o svestranom kozmetičkom ulju koje možemo koristiti za njegu kose, kože, trepavica ili noktiju. Svojim djelovanjem ono potiče rast zdravog tkiva i štiti našu kožu od raznih bakterijskih infekcija. Navedeno ulje se također može koristiti za otklanjanje nečistoća s kože i lica. Njegovim redovitim korištenjem možemo primijetiti kako kosa postaje duža i gušća, isto kao i trepavice. Koža postaje hidratizirana i mekana na dodir, a nokti su jači i čvršći. Korištenje ricinusovog ulja je pomoglo mnogima da postignu dugo željeni prirodni izgled. Možemo reći kako navedeno ulje ima svakako pozitivan učinak na naše zdravlje i ljepotu.

Tagovi: