Fekalni kalprotektin gdje se radi

Fekalni kalprotektin gdje se radi

Što je fekalni kalprotektin

Fekalni kalprotektin je protein koji se nalazi u stolici i njegove povišene vrijednosti mogu ukazivati na upalne procese u crijevima, te druge bolesti crijeva. Povišene vrijednosti kalprotektin ima kada nalaz ukazuje na vrijednosti veće od 100 ug/g te se može raditi o upalni procesima u crijevima, Chronovoj bolesti, kolitisu, divertikulitisu, polipima, karcinomima, adenomima ili zaraznim bolestima.

Vrijednosti između 50 do 100 ug/g ukazuju na blagu upalnu bolest, no mogu biti i rezultat uzimanja određenih lijekova inhibitora protonske pumpe ili NSAID poput aspirina, stoga je potrebno barem dva tjedna prije uzimanja brisa prekinuti s uzimanjem ovakvih lijekova koji mogu dati lažne nalaze, najčešće lažne negativne nalaze.

Uzorak stolice uzimate sami sa sterilnim priborom koji možete nabaviti u ljekarnama, a dovoljan je uzorak veličine lješnjaka kako bi se napravio test na fekalni kalprotektin. Brojne se bolesti mogu otkriti ovim neinvazivnim testom i spriječiti daljnji razvoj bolesti, te započeti liječenje na vrijeme i postići u nekim slučajevima i potpuno izliječenje.

Gdje se radi test na fekalni kalprotektin

Test na fekalni kalprotektin se radi u mikrobiološkim labaratorijima i poliklinikama koje rade ovaj test. Neki se testovi rade samo kvalitativno, odnosno rezultati ukazuju na postojanje ili ne postojanje ovog proteina koji se nalazi u plazmi protuupalnih stanica. No neki labaratoriji izrađuju i kvantitativnu analizu kod koje istražuju i kvantitativno koncentraciju prisutnog proteina.

Pacijenti koji se nalaze na nesteroidnim protuupalnim lijekovima mogu imati pozitivne rezultate na testu za fekalni kalprotektin, stoga se i preporučuje prekid terapija lijekovima dva tjedna prije uzimanja uzorka stolice. Uzorak stolice se može držati u hladnjaku najviše 7 dana no najbolje ga je odmah odnijeti u labaratorij u dogovorenom terminu preuzimanja uzorka.

Čak i kada osoba nema probavnih problema u sklopu sistematskih pregleda preporučuje se obaviti i ovu pretragu kako bi se rano otkrili poremećaji koji su u ranoj fazi i nemaju nikakvih simptoma, te se na vrijeme započelo liječenje i tako postigne visoki stupanj izlječivosti bolesti za koju niste ni znali da je imate.

Visoke vrijednosti na testu za fekalni kalprotektin

Ukoliko su na testu za fekalni kalprotektin iskazane kvantitativno povišene vrijednosti veće od 100 ug/g test upućuje da postoji poremećaj koji vaša criejva imaju. Daljnjim pretragama na koje ća vas uputiti vaš liječnik opće medicine će se ustanoviti o kakvom se poremećaju radi. Ukoliko se sumnja da zbog utjecaja lijekova koje trošite imate povišene vrijednosti ovog proteina test se može i ponoviti, no tada se strogo trebate pridržavati uputa i ne korisiti lijekove dva tjedna prije uzimanja uzorka stolice.

Povišene vrijednosti na fekalni kalprotektin mogu zahtjevati specijalističke pretrage koje su invazivnije nego ovo testiranje. Moguće je da će vas uputiti kod specijaliste koji će zahtjevati kolonoskopiju, pa u nekim slučajevima i biopsiju tkiva na mjestima gdje su otkriveni upalni procesi.

Bolesti poput kolitisa, Chronova bolest, polipi, adenomi, karcinomi, divertikulitis imaju svoj tijek razvoja, te dodatnim specijalističkim pretragama će se točno utvrditi o čemu se radi kako bi se odredilo terapijsko liječenje i spriječilo daljnji razvoj bolesti. U nekom slučajevima će biti potrebno i kirurško liječenje kao kod karcinoma ili polipa koji se ne mogu ostraniti tokom kolonoskopskog pregleda.


Tagovi: