Za dronove spremni? Evo kako Hrvatska stoji kada su u pitanju dronovi i obrana od istih

Za dronove spremni?

Najjači hrvatski odgovor protiv dronova su odbori. Što je veća opasnost od dronova sastaje se više odbora. Dok završe sa vijećanjem dronovi popadaju zbog gubitka goriva. Ne može dron letjeti koliko odbor može raspravljati. Pozamašne naknade se nižu. I poželjno je da se sastaju što češće kako bi se dronovi uvjerili u njihovu odlučnost. 5 sastanaka ovaj tjedan? Gospodin Odijelo sprema novac u džep. Za pet pojavljivanja dobio je finu lovicu. Ukupni učinak: jednom se javio za riječ i dvaput prdnuo. A to kad se javio za riječ bilo je "dodajte mi lososa". Neka mi uvaženi gospodin ne zamjeri, zaboravih da je i tri put podrignuo. Nipošto ne bi htio umanjiti njegov svekoliki doprinos sigurnosti nacije.

U Ožujku 2022. Hrvatsku je nadletio dron i srušio se na Jarunu, Najvjerojatnije se radilo o Tu-141 Strizh, sovjetskom izviđačkom dronu starije generacije. Šest mjeseci kasnije, u Rujnu, nekoliko dronova nepoznate vrste viđeno je iznad Knina. U doba kada dronovi počinju igrati značajnu ulogu u ratovanju hrvatska vojska ne raspolaže ni sustavima za detekciju, ni bespilotnim naoružanim letjelicama novije proizvodnje ni raketama za obaranje. Jedino što imamo su, već spomenuti, beskonačni odbori i osmatrački dronovi Orbiter 3b koji služe za promatranje iz zraka npr. u otkrivanju piromana.

Na youtubeu postoje filmići o zastrašujućim sposobnostima UAV (Unmanned Aerial Vehicle), kako se stručno naziva dron, u uništavanju neprijateljske pješadije i oklopa. Za 25 milijuna dolara moguće je nabaviti privatnu vojsku dronova kojom upravlja umjetna inteligencija.

Najpoznatiji svjetski proizvođači borbenih dronova

Najpoznatiji svjetski proizvođači borbenih dronova su: američki - Northrop Grumman (X47B), Boeing (MQ25), General Atomics Aeronautical Systems Inc. (Predator: MQ9A Reaper, Avenger) i, nezaobilazni, Lockheed Martin, sa svojim SR72 brzine Mach 6, kojeg znamo najviše zbog supersoničnih stealth vojnih zrakoplova i izraelski - Israel Aerospace Industries, Elbit Systems i The Aeronautics Group kojeg je 2019. kupio Rafael ADS. Od ostalih proizvođača ističu se turski Bayraktar (TB2) i kineski Chengdu Corp. (Pterodactyl Wing Loong). Evo dvije zanimljive činjenice: 1) TB2 je bio ključan faktor u Nagorno-Karabakh ratu 2020. između Armenije i Azerbejdžana. 2) 9 Wing Loonga je kupila Srbija sa iskazanom željom za nabavkom još 15. Kolika je taktička prednost stečena? Enormna. Wing Loong 2 služi za nadzor i izviđanje a, nakon nadogradnje, može nositi do 12 BA-7 projektila zrak-zemlja koje ispaljuje sa 7km visine.

Osim čisto borbenih postoje i druge namjene kojima služe dronovi: sakupljanje podataka, nadzor i izviđanje te ometanje neprijateljske elektronike i komunikacija.

Koji mi se osobno dronovi najviše sviđaju? Definitivno GAASI Mojave koji može nositi 16 AGM-114 Hellfire projektila odjednom - zbog razorne moći, DARPA Falcon Hypersonic Mach 22 (27.167 km/h) zasada još u eksperimentalnoj fazi - zbog brzine i Elbitov Hermes 900 zbog mnoštva taktičko-logističkih funkcija i skroz automatiziranog polijetanja ("na gumb").

Što čini dron vrhunskim?

Najvažniji elementi koji čine vrhunski dron su: 1) jednostavnost polijetanja (što kraća poletna staza i što više podržanih podloga), 2) maksimalna visina i doseg, 3) izdržljivost, 4) krstareća brzina, 5) payload i 6) količina ugrađenih sustava.

Hellfire projektil ima karakteristike: zrak-zemlja, protuoklopni, težina 45kg (bojeva glava 9kg), laserski ili radarski navođen, domet 7-11km. Nakon što je ranije ove godine jedan takav, ali modificiran, ubio terorističkog vođu Al-Zawahirija američki Predsjednik Biden izrekao je legendarnu rečenicu "Justice has been delivered". Radilo se o inačici R9X, zvanoj ninja-raketa ili leteći Ginsu jer umjesto eksplozivne glave koristi set od 6 noževa za sječenje armiranog betona. Ginsu je bio popularan nož u reklamama iz 80-ih godina.

Što se tiče anti-dron sustava tu vode Rusi sa kombiniranim S400 koji koristi 96L6E radar, ima avtozakhvat funkciju i prepoznavanje nacionalnosti, ali nisu daleko Ameri sa, borbeno iskušanim, Raytheon Patriotom opskrbljenim LTAMDS radarom kojeg će uskoro zamjeniti GhostEye radar.

Hrvatska raspolaže PDA (prozor-dalekozor) sustavom obavješćivanja lokalnih lovočuvara i lovaca koji usmjeravaju cijevi svojih "bizonki" u skladu sa dobivenim koordinatama. Nakon što navlaže vlas kose i zalijepe ju na nišan karabina, viknu "za dronove spremni" i počne salva.