Svjetski nogometni kup u Kataru 2022. – iza kulisa

Svjetski nogometni kup u Kataru 2022. – iza kulisa

Priča započinje optužbama za korupciju protiv ondašnjeg čelnika FIFE Seppa Blattera i predsjednika UEFE Michela Platinija koji su obojica suspendirani sa svojih dužnosti 2015. Švicarski sud ih je oslobodio optužbi 2022. Gledam Blatterov medijski nastup i pitam se kako to da nisu čuli za PR u FIFI? Lik se ophodi prema javnosti u arogantnoj, prepotentnoj maniri: govori o FIFi kao obitelji, kaže sve će biti riješeno unutar obitelji, čuo sam šaputanja, otkud FBI u "mojoj" Švicarskoj? Začuđujuća je uopće bila činjenica da je za domaćina svjetskog kupa izabrana država koja ne poštuje ljudska prava ni higijenske standarde niti raspolaže ikakvom adekvatnom sportskom infrastrukturom u trenutku dobivanja hostinga. Michael Garcia, ugledni novinar, dvije godine je, 2012. do 2014., radio na izvještaju o FIFI koja ga je odlučila zabraniti. Ne budi li već ta fakta određenu sumnju u njihovu čestitost? Spominju se francusko-katarske vojnoekonomske veze i trgovinski interesi poput ugovora za prodaju borbenih Rafale, ili putničkih Airbus, aviona te izravna intervencija francuskog predsjednika tijekom poslovnog ručka između njega, katarskog emira i Michela Platinija. Grafikon kretanja francuskog izvoza zrakoplova Kataru pokazuje trend rasta odmah nakon dobivanja hostinga Svjetskog kupa a vrhunac od 1.9 milijarde Eura doseže 2015. te je uskoro bio potpisan i ugovor za kupnju Rafale mlažnjaka vrijedan 7 milijardi Eura kako je izvjestio Reuters. Povratno, Katar počinje ulagati značajna sredstva u francuske sportske klubove kao što je PSG.

FBI je poveo istragu oko podmićavanja visokih FIFinih dužnosnika. Uhićen je Charles Blazer, član izvršnog odbora FIFE.

6500 radnika je umrlo u desetogodišnjem periodu 2010. -2020. tijekom gradnje katarskog nogometnog kompleksa - otkriće The Guardiana prenosi nam John Oliver sa HBO. Ljudi žive u kontejnerima bez klimatizacije i tuša: 8 u jednoj spavaoni. Na pitanje kako se peru - radnik se spušta do wc školjke i demonstrira. Nije 6500, kaže Katar, nego samo 37 odnosno 3. Novinari su obišli radničke kampove u Dohi i prenijeli svoje dojmove katarskom predstavniku FMR i CEO Aspire Zone Fundacije koji je negirao optužbe rekavši da radnici žive u komfornom, wellness okruženju. Možda je mislio na svjež zrak i prirodnu saunu? Čovjek se odjednom dignuo i napustio intervjue. Zadnje što je izjavio jest "neću vam odgovarati na pitanja". Kakvo ružno ophođenje prema zapadnim medijima. Totalni manjak bontona. To nije kultura. Što se tiče radnih reformi one su usvojene tek 2018. kada je najteži dio posla već bio obavljen. Sramotno je da se predsjednik FIFE Infantino hvali kako njima pripadaju zasluge za pozitivne pomake u Kataru. Koje pozitivne pomake? Žene i lgbtq zajednica trpe strašne restrikcije - čak i kriminalne a radnička prava praktički ne postoje. U EU se radniku iz strane zemlje mora osigurati primjeren smještaj i zajamčena minimalna plaća.

Novinarima je nerijetko zabranjivano izvještavati iz Katara. Izvođeni su pred javnog tužitelja, ispitivala ih je tajna služba, praćeni su 0-24 pomoću Covid aplikacije. Kakav je to domaćin?

U Kataru živi tek 10% domaćih ljudi: njih oko 300 tisuća. Sve ostalo, otprilike 3 milijuna, su stranci - većina iz Indije, Bangladeša, Pakistana i Nepala odakle su pristigle stotine tisuća jeftinih fizikalaca čiji život ne vrijedi više od drvene grede koju polažu u konstrukciju stadiona na +52 stupnja Celzija. Dnevnica je ispod 20 Eura. Želite znati kako su se gradile piramide? Mogli ste doći vidjeti u Katar.

Da biste ušli u obzir morali ste platiti Kataru 4000$ za radnu dozvolu i kojekakve pristojbe a dok ste putovali tamo obilazili su vas posrednički agenti i provjeravali imate li još novca kod sebe koji bi vam sustavno bio uskraćivan na temelju nekih birokratskih propisa. Napokon stigavši na destinaciju oduzeli bi vam putne dokumente i rekli bi vam da ste sada u statusu "kafala" što u prijevodu znači "sponzorstvo" - suvremen sinonim za ropstvo. Lišeni papira i novaca, bili ste prisiljeni prihvatiti "sponzorstvo" posredničkih agenata čime ste zapravo već na startu zapali u dug - vi koji radite ste otpočetka dužni njima jer radite za njih. Može li luđe? Oni odmahuju rukom i samo ponavljaju "kafala, kafala". Kao hvala? Jer radiš za nas i još si nam dužan. Super model - za poslodavca.

Kratke zanimljivosti o Kataru: Širok tek 80-ak kilometara, Katar je smješten na istočnom dijelu Arapskog poluotoka gdje graniči sa Saudijskom Arabijom. Zauzima maleni poluotok okružen Perzijskim zaljevom a sjeverozapadno je Bahrein. Glavni grad je Doha a moto im je: Bog, Nacija, Emir. Religija je konzervativni Islam. Jedna su od zemalja sa najvišim bdp-om po glavi stanovnika. Ekonomski uspon doživljavaju sredinom 90-ih kada masovno počinju izvoziti tekući plin. Dozvoljeno je imati 4 žene istovremeno a homoseksualni odnosi su zabranjeni i kažnjivi. Valuta je Qatari riyal (QAR). Alkohol nije dozvoljen u trgovinama nego isključivo u barovima. Katar posjeduje utjecajnu medijsku agenciju Al Jazeera.

Mora se priznati da je Katar napravio golemi pothvat - od pustinje do impresivnih nogometnih zdanja, ukupno 7 od kojih je najveći stadion Lusail kapaciteta 80.000 gledatelja i vrijedan 700 milijuna Eura koji se gradio pet i pol godina (izvor: Deutsche Welle), u svega desetak godina - doduše na krvi i znoju stranih radnika ali nećemo ići u detalje: prepustimo to istražiteljima.

I naravno, čestitam hrvatskoj reprezentaciji na plasmanu u polufinale. Protiv Argentine neki će iz ove generacije vjerojatno igrati utakmicu svog života i možda će upravo taj naboj donijeti odlučujuću prevagu neophodnu da se svlada trenutno jedna od najjačih svjetskih ekipa predvođena sjajnim Lionelom Messijem, napadačem PSG-a "plaćenim cca 40 milijuna Eura sa potpisnim bonusom od 30 milijuna te stavkom vezanom uz prodaju dresova sa njegovim imenom koja može doseći i 75 milijuna Eura godišnje. Ugovor je dvogodišnji sa opcijom produljenja za još jednu godinu" - prenosi portal sportingnews https: //www. sportingnews. com/us/soccer/news/lionel-messi-psg-money-salary-details-contract-paris/