Virtualna stvarnost – kakvu nam budućnost donosi 3d okruženje

Kolumna Kapetana Nemesisa

Virtualna stvarnost – kakvu nam budućnost donosi 3d okruženje

Sjećate li se što je bio prvi 3d sustav i gdje je korišten? Dajem vam 5 minuta da razmislite. Ne ide? Bio je to film Ralje 3d (u 3 dimenzije) prikazivan u posebno opremljenim kinodvoranama: svaki posjetitelj je dobio papirnate naočale koje su za leće imale, umjesto stakla, jednu stranu prozirne folije obojenu u plavo a drugu u crveno. Gledajući film stekli ste blagi dojam da ste uživo na platnu. Nisam tada znao zašto su naočale bile baš plavo-crvene, a ne npr. zeleno-žute, ali danas mislim da znam. Radi se o pomaku vidljivog spektra svjetlosti nazad ili naprijed ovisno o apliciranoj plavoj ili crvenoj boji. Iz astrofizike sam naučio da što je galaksija udaljenija njen valni prikaz naginje više prema crvenom dijelu i, obratno, što je galaksija bliža njen valni prikaz naginje više prema plavom. Bez naočala na platnu je bio samo karakterističan “snijeg” tj. prazna, crnobijelo istočkana slika. Stavivši naočale imali ste slabašan osjećaj da plivate u moru okruženi morskim psima. Crvena strana je pričinjavala prizor daljim a plava bližim što je skupa stvaralo svojevrsnu trodimenzionalnu zabludu.

S vremenom su se pojavile znatno sofisticiranije 3d naočale, namijenjene osobnim računalima i konzolama, koje su unapređivane iz modela u model i generacije u generaciju.

Vjerojatno prvi pokušaj stvaranja umjetnog 3d okruženja bio je Sensorama uređaj u koji ste sjeli i odabrali željeni filmić. Imali ste dojam da se nalazite u slici. 1991. dolazi Sega VR ali ne ulazi u širu komercijalnu upotrebu već ostaje vezan uz istoimene arkadne aparate. Nintendo izbacuje Virtual Boy sustav no zbog izražene crvene boje bio je iritantan za oči koje su se brzo umarale i praktički se nije moglo igrati duže od svega par sati u komadu. Nintendo se nakon 3d neuspjeha okreće razvoju svoje nove 64-bitne konzole. Na tržištu se pojavljuje Vfx1 headgear, Forte Technologies, Inc., koji je s obzirom na cijenu od čak 600$ ostao dostupan tek onima dubljeg džepa ili onima prosječnog ali spremnih izdvojiti dolar, odnosno nekoliko stotina, više za budžet namijenjen osobnoj zabavi. Pojavljuju se i razni kućni 3d headsetovi, Sonijev Glasstron, View Master naočale i novi arkadni video uređaji postavljani u kafiće i trgovačke centre. 2016. SONY udružuje svoj filmski odjel sa igraćim te predstavlja VR Gear namijenjen korištenju sa PlayStation 4 konzolom ali naprijed-kompatibilnim sa Playstation 5 sustavom.

Postojale su jeftine inačice 3d sustava poput Google Cardboard i Nintendo Labo. Bili su to primitivni no simpatični pokušaji dočaravanja virtualnog okruženja djeci i mladima.

Tek sa Oculus Rift možemo govoriti o pravom 3d doživljaju. Nije ni čudo da je dotičnu kompaniju ubrzo kupio Facebook za 2.5 milijuna $. Oculus Rift dolazio je u kombinaciji sa ručnim modulima koji su služili činjenju pokreta u stvarnom vremenu koje je software onda prebacivao u virtualni svijet. Na isti način funkcioniraju i mnogi suvremeni VR headsetovi.

Koji je danas VR headset najbolji? Moj favorit je Meta Quest 2, prije znan kao Oculus Quest 2, koji proizvodi kompanija Meta Platforms. Cijena je 300$ za 64GB model, a 400$ za 256GB. Chipset je Qualcomm Snapdragon XR2 a rezolucija displaya: 1832 x 1920 po oku. Ne zahtjeva pc ni konzolu tj. djeluje samostalno ali je kompatibilan sa Oculus Rift naslovima. Morate imati Facebook account za prijavu, što je mala poteškoća ako ga nemate, ali će vam 3d doživljaj obilja ponuđenih sadržaja, od raznih igri do filmova i koncerata, sasvim nadoknaditi uloženi trud prolaženja jednostavne forme. Ako stvarno imate novca onda je najbolji izbor Meta Quest Pro koji dođe 1500$.

Kad smo kod Facebooka moram navesti da je kompanija promjenila ime i poslovnu strategiju usmjerivši se na virtualno okruženje tzv. Metaverse za svoju društvenu platformu, umjesto klasičnog tekstualno-grafičkog prikaza, pa se sada zove Meta. Vlasnik je ostao isti – Mark Zuckenberg, osnivač legendarnog Facebooka. Što nam nudi Metaverse? Horizon home – virtualni stambeni prostor. Zvuči mi kao igra. Horizon Worlds – gradnja novih svjetova? Ne znam, moram probati ali čisto sumnjam da budem jer nemam ni FB račun otvoren. Projekt Nazare koji razvija naočale za prikaz augmentirane stvarnosti? Zanimljivo, javite kad bude gotovo. U svakom slučaju, mislim da nam virtualno okruženje donosi uzbudljivu budućnost. Kao sustav za komunikaciju – sigurno neću tamo prebivati cijeli dan.