Globalni pad tržišta kriptovaluta – isplati li se još ulagati u virtualni novac?

Kolumna Kapetana Nemesisa

Globalni pad tržišta kriptovaluta – isplati li se još ulagati u virtualni novac?

Sa kriptovalutama sam se počeo upoznavati kad je već krenuo prvi val eksponencijalnog porasta vrijednosti BitCoina. Tada se njegova cijena kretala između 30 i 40 tisuća Eura a bio sam sretan ako sam ga uspio koji dan, tijekom donje amplitude, kupiti za 28,29 tisuća. Paralelno sam kupovao i manje iznose Ethereum-a, EGold-a, ADA Cardano i BNB. Propustio sam prodavati kad je bio vrhunac od blizu 60 tisuća, jer sam se nadao da će BitCoin nastaviti rasti, i počeo kada mu je cijena bila oko 50.000. Uložio sam 350, izvukao 550 i zaradio “čistih” 200 Eura. BitCoin je “vukao” sve ostale kriptovalute i tek su rijetke imale donekle neovisan grafikon kretanja vrijednosti.

Da sam barem počeo pola godine ranije – tamo negdje u jesen 2020. ili prije dok je cijena BitCoina bila ispod 10.000 Eura. Na uloženih 350 Eura zaradio bi 5 ili 6x toliko bez imalo muke. Ovako, sa svega 200 Eura profita, nisam bio zadovoljan. Pohlepa, najobičnija ljudska slabost, tjerala me da re-investiram što sam i učinio prekršivši sva dobra pravila uspješne trgovine kriptovaluta koja sam do tada upoznao i usvojio: kupuj samo perspektivne “valute, tj. one koje raspolažu novom, inovativnom tehnologijom, kupuj jeftino i prodaj skuplje, kloni se rizika, balansiraj ulozima, itd. Kupio sam neke gamerske kriptovalute tzv. “trendove” koje su, u par dana, ostvarivale rast od preko 1000% i više. Problem je bio što sam ih kupio dan-dva prekasno odnosno kada su već “ispucale” svoj potencijal za daljnjim rastom. Tu sam izgubio oko 100 Eura.

Vrijednost BitCoina je imala dva “peak”-a od preko 50 tisuća Eura, na proljeće i na zimu 2021., u jesen 2020. i prije iznosila je manje od 10.000 a sada – 27.12.2022. – i unazad godinu dana, kontinuirano pada prema dnu i trenutno iznosi oko 15 tisuća Eura nemilosrdno povlačeći sa sobom u istom smjeru i vrijednost svih ostalih kriptovaluta. Izgubio sam dodatnih 250 Eura i ušao u neslavan minus. Ono čemu se nadam, i zbog čega nastavljam ulagati manje iznose do 50 Eura, jest da će kad-tad, kroz par godina ili duže, ponovo doći do rasta i da ću vlastitu kripto-priču okončati sa popriličnom svoticom u džepu.

Iskreno, nisam siguran da kriptovalute imaju izglednu budućnost. Nedavni krah FTX-a, treće (ili čak druge) najveće kriptoburze sa svojevremenom vrijednošću od 30 milijardi Eura, itekako je pospješio devalorizaciju BitCoina. U samo dva tjedna FTX je izgubio pola vrijednosti svog portfelja, spominje se 16 milijardi Eura, njihov token FTT je postao bezvrijedan, ranije se prodavao za skoro 80$, a osnivač i CEO uhićen je na Bahamima te sproveden u SAD gdje će mu se suditi jer se FTX-om služio kao osobnom kasicom-prasicom koristeći uloge korisnika za privatne investicije poput kupovine nekretnina i političke donacije. Uskoro BlockFi, velika kriptoburza, podnosi zahtjev za proglašenjem bankrota. Domino efekt je startao.

Gledam i slušam intervjue sa zamjenikom guvernera Bank Of England, Sir Jon Cunliffe, zaduženim za sektor financijske sigurnosti koji komentira nemilu situaciju sa kriptovalutama. On kaže da su kriptovalute izrazito intrinzične, nemaju pokriće u realnom svijetu, visoko su volatilne i ulaganje u njih predstavlja značajan rizik. No, s obzirom da je kockanje legalno onda nema nikakvih pravnih osnova da se zabrani trgovina kriptovaluta. Blockchain nikada nije ugrozio financijsku sigurnost Velike Britanije ali se počeo vezivati za njene financijske institucije. Međutim, u slučaju totalne devalvacije BitCoina ne bi smjelo biti većih utjecaja na britansku funtu Sterling.