Vodena glava – hidrocefalus – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Vodena glava - hidrocefalus - uzrok, simptomi i liječenje

Vodena glava (hidrocefalus) uzrok

Vodena glava – hidrocefalus je abnormalno nakupljanje cerebrospinalne tekućine u dubokim šupljinama mozga. Cerebrospinalna tekućina je bezbojna tekućina koja prekriva mozak i leđnu moždinu, a stvara se u moždanim komorama. Ova tekućina se apsorbira u krvotok i obnavlja se dva puta dnevno. Ako su putovi kroz koje otječe cerebrospinalna tekućina blokirani, ona se nakuplja u moždanim klijetkama, uzrokujući oticanje. Drugi uzrok je neravnoteža između proizvodnje i apsorpcije. Pritisak izazvan viškom likvora oštećuje tkivo i uzrokuje poremećaje mozga. Uzroci povećanja razine cerebrospinalne tekućine su: slaba apsorpcija tekućine krvlju, genetski defekt, infekcije stečene tijekom trudnoće, blokada protoka tekućine tumorima. Vodena glava ili hidrocefalus klasificira se na sljedeći način: kongenitalni hidrocefalus prisutan je pri rođenju zbog genetskih problema, upotrebe lijekova ili infekcija, stečeni hidrocefalus uzrokovan je bolešću ili ozljedom, javlja se u bilo kojoj dobi, hidrocefalus normalnog tlaka razvija se u starijih osoba zbog infekcije, traume ili tumora, hidrocefalus ex vacuo uzrokovan je traumatskom ozljedom ili moždanim udarom.

Vodena glava – simptomi

U gotovo 60% slučajeva vodena glava se javlja u djetinjstvu. Koji su znakovi upozorenja na hidrocefalus? Među simptomima kod beba su: opseg glave puno veći od očekivanog za dob novorođenčadi, promjene glave, poteškoće u kontroli glave, koža na glavi izgleda tanja, mučnina i povraćanje, razdražljivost, grčevi, spuštene oči, problemi s tonusom mišića. Kod starije djece simptomi uključuju: glavobolje, zamagljen vid i dvoslike, abnormalne pokrete očiju, učestalo mokrenje, kognitivni pad, pospanost, letargiju, probleme s pažnjom, poteškoće s ostajanjem budnim. Kod odraslih, starijih od 60 godina, potrebna je dijagnoza, jer su simptomi slični onima kod demencije, kao što su: problemi s pamćenjem i rasuđivanjem, gubitak fizičkih i kognitivnih sposobnosti, gubitak kontrole mokrenja, loša koordinacija. Za dijagnosticiranje hidrocefalusa koriste se kompjuterizirana tomografija, magnetska rezonancija i ultrazvuk. Istodobno je potrebno dijagnozu potvrditi tlačnim testovima. Neurološke i kognitivne posljedice značajno pogoršavaju kvalitetu života bolesnika. Liječenje je neophodno jer vodena glava ima stopu smrtnosti od oko 60%.

Vodena glava – liječenje

Koliko će dugo živjeti osoba s hidrocefalusom uvelike ovisi o ranoj dijagnozi i liječenju same bolesti. Nakon što se dijagnosticira vodena glava liječenje treba započeti što je prije moguće. Mogućnosti liječenja razlikuju se od osobe do osobe i uključuju upotrebu lijekova za kontrolu simptoma i operaciju u velikoj većini slučajeva. Operativnim zahvatom dolazi do dreniranja tekućine koja se usmjerava u druge dijelove tijela i na taj način oslobađa pritisak na mozak. Iako ne postoji lijek za hidrocefalus, on se može učinkovito kontrolirati, smanjujući štetu uzrokovanu bolešću i omogućujući bolju kvalitetu života. U nekim slučajevima, lijekovi su indicirani za smanjenje proizvodnje tekućine. Dugoročne komplikacije mogu varirati i često ih je teško predvidjeti. Ako je hidrocefalus kongenitalan, može dovesti do zaostajanja u mentalnom i tjelesnom razvoju. Međutim, za određeni broj djece s ovom dijagnozom, rehabilitacijske terapije mogu pomoći u smanjenju ograničenja. Kod odraslih vodena glava utječe na gubitak pamćenja, zbog čega je oporavak sporiji, a simptomi mogu biti trajni.

Tagovi: