Kako se radi alergo test na penicilin

Kako se radi alergo test na penicilin

Što je alergo test na penicilin?

Alergo test na penicilin je medicinski postupak koji se koristi kako bi se utvrdilo postoji li alergijska reakcija na penicilin ili srodne antibiotike. Penicilin je jedan od najčešće korištenih antibiotika, ali kod nekih ljudi može izazvati alergijske reakcije koje variraju u ozbiljnosti, od blagih osipa do teških anafilaktičkih reakcija. Alergo test na penicilin obično se provodi pod nadzorom alergologa ili imunologa. Postupak uključuje primjenu male količine penicilina ili njegovih derivata na kožu, obično putem uboda ili ogrebotina, kako bi se pratila reakcija organizma. Ako dođe do alergijske reakcije, kao što su crvenilo, oticanje ili svrbež na mjestu primjene, to može ukazivati na prisutnost alergije na penicilin. Osim testiranja na koži, postoje i drugi oblici alergo testova na penicilin, kao što su testovi krvi koji mjere prisutnost antitijela specifičnih za penicilin. Ako se potvrdi alergija na penicilin, liječnik će preporučiti alternative u liječenju infekcija koje su sigurne za osobu s alergijom.

Kako se provodi alergo test na penicilin?

Alergo test na penicilin se provodi u laboratoriju u klinici, bolnici ili domu zdravlja, pod nadzorom alergologa ili imunologa. Prije nego što se izvrši test, liječnik će obično uzeti detaljnu anamnezu alergija od pacijenta., a to uključuje pitanja o prethodnim reakcijama na lijekove, uključujući penicilin ili slične antibiotike. Najčešći alergo test na penicilin provodi se testiranjem na koži. Liječnik će nanijeti male količine različitih oblika penicilina ili njegovih derivata na kožu pacijenta, obično na podlakticu. To se može učiniti ubodom kože (intradermalno testiranje) ili nanošenjem kapljica na površinu kože (epikutan test). Nakon što se penicilin nanese na kožu, liječnik će pratiti pacijenta kako bi vidio postoji li reakcija. Očitavanje reakcije obično se vrši nakon 15 do 30 minuta i ponovno nakon 24 ili 48 sati, jer se neke alergijske reakcije mogu razviti kasnije. Liječnik će interpretirati rezultate testa na temelju pojave i ozbiljnosti alergijske reakcije. Rezultati mogu biti negativni (nema reakcije), pozitivni (prisutna je reakcija), ili lažno pozitivni ili lažno negativni, što znači da rezultati mogu biti netočni.

Kako se pripremiti za alergo test na penicilin?

Prije samog testiranja, važno je razgovarati s liječnikom ili alergologom o postupku testiranja i o bilo kakvim prethodnim alergijskim reakcijama na lijekove koje ste možda imali. Napravite popis svih lijekova koje trenutno uzimate, uključujući i vitamine, dodatke prehrani i biljne lijekove. Ovo je važno jer neki lijekovi mogu utjecati na rezultate alergo testa. Ako uzimate antihistaminike za liječenje alergija ili drugih stanja, možda ćete ih trebati prestati uzimati nekoliko dana prije alergo testa, no bitno je o tome se posavjetovati sa svojim liječnikom. Ako ste već imali alergijske reakcije na penicilin ili slične lijekove, obavijestite svog liječnika o tome prije testiranja. Budući da alergo test na penicilin može izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi, posebno ako se provodi testiranje na koži, dobro je imati osobu koja vas može otpratiti kući nakon testiranja. Ako imate bilo kakvih pitanja o samom postupku testiranja ili o tome što možete očekivati kada idete na alergo test na penicilin, slobodno pitajte svojeg liječnika.


Tagovi: