Kako se radi anomaly scan

Kako se radi anomaly scan

Što je anomaly scan?

Anomaly scan može se opisati kao veoma važan ultrazvučni pregled koji će obaviti između 18. i 22. tjedna trudnoće (najčešće se radi u 20. tjednu). Na ovome ultrazvuku moći će se vidjeti svi organi fetusa, a sama veličina fetusa bit će idealna za procjenu rasta i razvoja, kao i za otkrivanje mogućih abnormalnosti. Ovim detaljnim i zahtjevnim ultrazvukom možemo saznati kako se fetus razvija i da li je sve u redu. Ukoliko je majka prvi puta trudna, u navedenim tjednima će osjetiti prve bebine pokrete i trbuščić se kreče razvijati.

Beba će ovdje težiti otprilike do 500 g. U ovim tjednima bebi će se krenut razvijat mozak, formiraju se obrve, koštana srž već počinje proizvoditi prve krvne stanice, beba guta. Kod curica u ovo doba razvija se i maternica i jajnici, dok će se kod dječaka spuštati testisi iz abdomena. Anomaly scan može također otkriti i spol bebe ukoliko će to njen položaj dozvoliti. Naveden ultrazvuk je veoma detaljan jer se radi pregled svih organskih sustava djeteta. Uz navedeni ultrazvuk radit će se i rutinska cervikometrija. Poželjno je da su oba roditelja prisutna na navedenom ultrazvuku.

Kako izgleda anomaly scan?

Tijekom pregleda doktor će koristiti ultrazvučni aparat. Pregled će započeti transvaginalnom sondom koja prolazi kroz rodnicu kako bi se dobila dužina vrata maternice, vidjelo stanje ušća maternice i procijenila udaljenost posteljičnog ruba od samog ušća. Ovime se na vrijeme može ustanoviti vjerojatnost prijevremenog porođaja, može se ustanoviti nepravilnost posteljice i tako poduzeti određene mjere. Doktor će nastaviti pregled preko trbuha, mjeri se glavica, trbuh i udovi kako bi se ustanovilo da li se beba zdravo razvija.

Zatim se vrši pregled mozga, kralježnice, bubrega, srca kao i drugih vitalnih organa, provjerava se protok krvi kroz pupčanu vrpcu i mjeri se količina plodne vode. Anomaly scan otkriva isto tako i spol djeteta. U slučaju da anomaly scan otkrije odstupanja u rastu te razvoju, doktor će razgovarati s vama o mogućim daljnjim koracima kao i mogućnostima liječenja. Ovaj ultrazvuk je i prilika da se po prvi puta vidi fetus i ono može biti nezaboravno iskustvo za oba roditelja jer po prvi puta vide 3D fotografije njihove bebe.

Kako se pripremiti za anomaly scan?

Potrebno je imati na umu da se pojedine abnormalnosti ipak ne mogu otkriti uz pomoć ultrazvuka, stoga je važno da se trudnoća prati i da se obavljaju svi potrebni pregledi koji se preporučuju od strane liječnika i ginekologa. Uz pravilnu njegu kao i praćenje trudnoće možete biti uvjereni da osiguravate sebi i djetetu zdravu te sretnu trudnoću. Anomaly scan obično traje 45 minuta, no pregled ovisi o raznim faktorima poput položaja bebe, veličine te pozicije organa koji će se pregledavati.

Također, navedeno vrijeme može varirati ovisno o tome koliko se detaljno pojedini dio mora pogledati. Anomaly scan ne traži posebne pripreme, no preporuča se odlazak na wc prije pregleda. Prije ultrazvuka poželjno je da trudnica popije vode i da pojede laganiji obrok kako bi beba unutar trbuha bila što aktivnija. Sa sobom je potrebno donijeti svu dosadašnju dokumentaciju i nalaze. Poželjno je da u pregledu sudjeluju oba roditelja koji mogu isto tako postaviti i pitanja vezana za razvoj i rast bebe.


Tagovi: