Testiranje na spolne bolesti – gdje i kako se izvodi

Ljepota i zdravlje

Testiranje na spolne bolesti - gdje i kako se izvodi

Zašto se odlučiti za testiranje na spolne bolesti

Većinom, kada se radi o spolno prenosivim bolestima, one nemaju značajnih simptoma. Testiranje na spolne bolesti je uvijek najbolji način na koji možete sa sigurnošću saznati imate li neku spolno prenosivu bolest. Ako sumnjate da ste imali bilo kakav seksualni kontakt, oralni, analni ili regularni seksualni odnos kojim biste mogli dobiti spolno prenosivu bolest, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom koji će vas dalje uputiti na testiranje na spolne bolesti.

Također, ako ste primijetili bilo kakve znakove spolno prenosivih bolesti ili bilo kakav simptom, svakako biste trebali otići na testiranje i nakon toga se posavjetovati sa liječnikom o daljnjoj proceduri liječenja i zaštite od spolno prenosivih bolesti.

Jako je važno ponašati se kao seksualno odgovorna osoba i na vrijeme zaustaviti širenje bolesti, no i započeti liječenje kako bi se spriječilo pogoršanje stanja u kojem se osoba nalazi. Neki od simptoma spolno prenosivih bolesti su iscjedak čudnih boja ili mirisa, oteknuća ili kvržice na genitalnom području, svrbež, povišena temperatura, bola, umor, treskavica.

Gdje se izvodi testiranje na spolne bolesti

Testiranje na spolne bolesti možete obaviti u privatnim poliklinikama specijaliziranim za odgovorno spolno ponašanje, u bolnicama preko uputnice na odjelu koji zbrinjava osobe sa spolno prenosivim bolestima. Ako možda i nemate simptome, no htjeli biste provjeriti i ostati odgovorni oko toga jeste li zdravi i možete li nastaviti sa svojim seksualno odgovornim ponašanjem, i dalje imate pravo na testiranje na spolne bolesti.

Ponekad možete zamijeniti simptome upale mokraćnog sustava, nekih bezopasnih izraslima ili gljivičnih infekcija sa simptomima spolno prenosivih bolesti. Iz tog je razloga jasno kako je najbolje obaviti testiranje i sa sigurnošću saznati imate li spolno prenosivu bolest ili ne.

Prije samog testiranja ćete porazgovarati sa svojim liječnikom, sa medicinskom sestrom ili medicinskim tehničarom. Pritom, najbitnije je da detaljno opišete svoje simptome, period kada su se počeli pojavljivati i njihovo trajanje, svakako napomenite kakav ste spolni odnos ili kakvu spolnu aktivnost ste vršili u vrijeme otprilike prije pojave simptoma koji naslućuju sumnju da imate spolno prenosivu bolest. Ako pristupate testiranju, napomenite i kakvu vrstu zaštite od spolno prenosivih bolesti koristite inače i jeste li ju koristili pri nedavnim spolnim aktivnostima.

Kako se izvodi testiranje na spolne bolesti

Testiranje na spolne bolesti je najčešće bezbolno ili doista malo bolno, ovisno o tome kakve simptome točno imate ili nemate. Ovisno o tome na koju se spolno prenosivu bolest sumnja, tako se odabire metoda testiranja. Testiranje na spolne bolesti može se vršiti uzimanjem vaginalnog brisa, rektalnog brisa, uzorka krvi ili urina, cervikalnim brisom, uzorka oralne tekućine, vizualnim pregledom ili brisom uretre.

Ovisno o tome na koju se spolno prenosivu bolest želite testirati, uzimaju se svi potrebni uzorci i brisevi pomoću kojih se dobivaju daljnji nalazi. Iz tog je razloga jako bitno naglasiti sve o tome kakvu ste seksualnu aktivnost sve radili, kakve simptome imate ako ih uopće imate i na koju se spolnu bolest želite testirati.

Uzimanje uzorka za određenu spolno prenosivu bolest može biti samo jedne vrste, no možete zahtijevati uzimanje uzoraka više vrsta. Kod testiranja na spolno prenosive bolesti, važno je na vrijeme dobiti rezultate kako bi se bolest otkrila kada nije u potpunosti razvijena jer neke spolno prenosive bolesti mogu uzrokovati ozbiljnije probleme sa zdravljem, a neke od njih ukoliko su uznapredovale mogu ugroziti vaš život.

Tagovi: