Svaka domaćica mora znati ovaj trik: Dodajte 1 tajni sastojak i bijelo meso više nikada neće biti suho

Svaka domaćica mora znati ovaj trik: Dodajte 1 tajni sastojak i bijelo meso više nikada neće biti suho

Otkrijte kako pripremiti sočno bijelo meso

Kada biramo kakvo ćemo meso pripremati za obrok, najradije biramo bijelo meso! Zašto? Osim što je lako probavljivo, ono je pogodno i za sve uzraste i ne uzrokuje nikakve reakcije. Što smatramo pod bijelim mesom? Sve vrste mesa koja imaju smanjenu količinu mioglobina - proteina koji je zaslužan za crvenu boju mesa. Životinje koje nam donose bijelu vrstu mesa su: piletina, puretine, teletina, svinjetina, janjetina i zec. Ono ima sve prednosti i crvenog mesa, no možemo ga konzumirati češće i prikladno je za sve one koji su na dijeti ili paze na prehranu. Zašto ovakva vrsta mesa često ispadne suha?

Iako omiljena životinjska namirnica, mnogi se često žale na suhoću mesa, misleći kako je to prirodno. Nije! Priprema bijelog mesa je itekako bitna stavka ako želite dobiti sočni obrok baš svaki put. Za početak, ova vrsta mesa je veći fan kuhanja nego pečenja. Sigurno ste primijetili kako je juha od piletine uvijek sočna i mekana, ali kako? U slučaju da imate smrznutu piletinu, potrebno ju je dobro odlediti kako bi ona bila spremna za kuhanje. Odleđeno ili svježe, bitno je da se doda u ključalu vodu kako bi sadržalo svoji okus. Treći i najzanimljiviji trik je dodati u proključalu vodu jednu žličicu s limunovim sokom prije dodavanja mesa.

Trikovi uz koje vam bijelo meso više nikada neće ispasti suho

Što ako ste ipak više fan pečenog mesa? U tom slučaju je isto tako bitno znati određene trikove kako bi sačuvali sočnost mesa. Kako sačuvati sočnost bijelog mesa prilikom pečenja? Birajte one komade s kožom i kostima - Pileća prsa su omiljena mnogima, no ako ih pripremamo u pećnici ili roštilju, tada je najbolje odabrati prsa s kožom i kostima. Nakon pečenja sama koža će biti hrskava, a kost će pridonijeti manjem isušivanju. Pripazite na temperaturu pečenja - Idealna temperatura za bijelo meso je oko 165 stupnjeva.

Imajte na umu da pečenje nastavlja i nekoliko sekundi kada maknete komad s roštilja ili iz pećnice, stoga bi bilo idealno da malo ipak smanjite temperaturu. Ostavite da meso odstoji - Korak koji se nikako ne bi trebao preskakati. Kada maknete komad s vatre, pustite ga da se malo odmori. U protivnom ćete rezanjem odmah izgubiti sve sokove. Poslužite uz dodatak umaka - Ako vam piletina nikako ne može ispasti sočna, tada je uvijek dobro servirati neki umak s kojima možete prikriti previše pečeno ili isušeni komad mesa.

Kako odabrati najbolje bijelo meso

Perad (koja većinom ima bijelo meso) slovi kao meso koje je najlakše i najbrže za pripremiti. Ono je lako probavljivo i preporučuje se u mnogim dijetama i planovima prehrane. Što se tiče cjenovnog ranga, nije riječ o najjeftinijem mesu na tržištu, i upravo zato se mnogi osjećaju krivo kada im neki komad mesa ne ispadne sočno. Kako odabrati najbolji komad bijelog mesa? Planirate li kuhati variva ili raditi komade u saftu - tada su vam prsa ne pogrešivi izbor. S druge strane, ako ste više fan roštilja ili pečenja, tada vam komadi mesa s kostima i kožom najbolje odgovaraju: Krilca i batci.

Dakle, kako bi uvijek sačuvali sočnost bijelog mesa, morate slijediti sljedeće trikove: Ukoliko se kuha ono se svježe mora ubaciti u ključalu vodu u koju ste dodali žličicu limunovog soka, dok ćete za pečenje birati komade koji na sebi imaju kožu i kosti koji će prirodno zaštititi sočnost mesa. Kod posluživanja pazite da komad mesa malo odstoji kako ne bi izgubili sočnost preranim rezanjem, i po potrebi poslužite uz neki umak. Pripazite li na navedeno, zagarantirano ćete uvijek dobiti najsočniji komad mesa.


Tagovi: