Sumnjive smrti u hrvatskim bolnicama – zašto plaćamo zdravstveno?

Kolumna Kapetana Nemesisa

Sumnjive smrti u hrvatskim bolnicama - zašto plaćamo zdravstveno?

Plaćam dopunsko zdravstveno i molim Boga da mi ne zatreba medicinska pomoć jer znam da ti u Hrvatskoj nikakvo zdravstveno osiguranje neće pomoći. Tu funkcioniraju jedino veze. Ili puka sreća. Ili novac – ako ga imaš.

Jedino s čime sam zadovoljan jesu liječnici opće prakse i pojedini specijalisti medicine koji su uistinu specijalisti za svoje područje – ako uspiješ doći do njih. Na putu do kvalitetne zdravstvene usluge stoje mnoge, ponekad nesavladive, prepreke. Najčešće su to birokracija i “njihovo” administrativno osoblje koje će uvijek na listi čekanja naprijed gurati “svoje” i “naše”.

Svjedočio sam žestokim svađama medicinskih sestara – u prisustvu pacijenata, svjedočio sam neorganizaciji, svjedočio sam neljubaznosti, svjedočio sam nekulturi, svjedočio sam neznanju, svjedočio sam svim mogućim negativnim pojavama.

Svjedočio sam i pravim stručnjacima.

Koje je najvažnije područje ljudske djelatnosti? Ako mene pitate to je medicina, uključujući farmakologiju i farmaceutiku. A odmah zatim fizika i kemija. Pa biologija. Zašto medicina? Mislim da nam je svima jasno. Pogotovo onima koji primaju neku vrstu terapije.

Došlo je do komplikacija pri porodu u Gospiću pa je rodilja sa obilnim krvarenjem prevezena u Zadar gdje je umrla. Zar doktori u Gospiću ne znaju zaustaviti krvarenje? Ili je nešto drugo posrijedi? Kad slušam kako nam gđa ravnateljica Čubelić objašnjava da je porođaj protekao standardno nimalo mi ne ulijeva povjerenje. Jedino joj vjerujem da može pojesti cijelo janje – odjednom i sama. To joj vjerujem. Porođaj je protekao standardno – rodilja je umrla. Uz obilno krvarenje. Navodno je imala uraslu placentu pa su joj krenuli odstraniti maternicu zbog čega je pala u hemoragični šok. Jesu li liječnici bili spremni za ovakav razvoj događaja? Što je pokazivao ultrazvuk prije porođaja?

Ministarstvo šalje inspekcijski nadzor. Ali doktori u Gospiću su već rekli da neće podići tužbe protiv obitelji preminule. Kao da čitam Alan Ford. Doktori neće podići tužbe!? Je `l umro doktor? Ili rodilja?

Kolika je smrtnost u hrvatskim bolnicama? Da li je smrtnost u slabije razvijenim zemljama EU veća nego u onim bogatim?

Dugovi hrvatskih bolnica broje se u milijardama. I autoriteti očekuju da im vjerujemo? U Hrvatskoj više ne vjerujem ni ogledalu a najmanje politički imenovanim rukovodstvima bolnica koje generiraju dugove.

Sjetimo se slučaja Maškarin u kojemu su čovjeku odrezali zdravu nogu. Ili nedavnog slučaja Ivezić u kojemu je nepokretna starica navodno odgurnula medicinsko osoblje i skočila kroz (zatvoren? ) prozor, te uslijed pada poginula, o čemu je svojevremeno izvještavala reporterka Malbaša u Provjerenom. Starica je završila na Hitnoj zbog sitnog krvarenja. I poginula u suspektnim okolnostima. Htjeli su je zavezati? Jedva pokretnu staricu su htjeli zavezati? Zbog čega su htjeli zavezati jedva pokretnu staricu? Je l` to isto standardni postupak? Sumnjivi slučajevi samo se nižu jedan za drugim.

Zadnje staričine riječi su bile: “Gdje su oni koji su me zadnji dan mučili? “

Koje će biti naše zadnje riječi ako, ne daj Bože, završimo u hrvatskoj bolnici? A nemamo vezu, puku sreću ili novca da platimo ono zbog čega već plaćamo zdravstveno? Neki i dopunsko poput mene.

Riječi koje su mi sada na ustima jesu: “Upomoć! S. O. S. TO GOD! “