Što je sa strujom? Nakon INE, afere u HEP-u tek treba otkriti

Kolumna Kapetana Nemesisa

hep

Neće stati na INI – najveće pljačke hrvatskog naroda

Nakon višednevnog prikupljanja podataka, dijelom sa Interneta dijelom iz kućne evidencije, došao sam do prilično zanimljivih spoznaja koje želim podijeliti sa svojim dragim sugrađanima kako bismo se svi skupa znali što bolje pripremiti za nadolazeći krizni period. Da li uopće ikada za nas radničku sirotinju prestaje kriza i da li je kriza redovito samo za nas iz nižih slojeva društva? Reći će bogati da nije, da i oni osjećaju krizu. Točno. Ali ogromna je razlika između nas i njih. Dok mi jedva preživljavamo i štedimo na esencijama, oni se odriču pojedinih luksuza kojih ionako još imaju u izobilju.

Kaže premijer Plenković da građani plaćaju 10x jeftiniju struju. I stvarno je tako. Ako ne uzmemo nijedan drugi faktor u obzir. To je uobičajena retorika hrvatskih političara kojih mi je više pun lavor. Jedno kažu, drugo misle, treće prešute. Da, uvaženi gospodine, istina je da građani plaćaju jeftinije struju. Oni isti građani koji imaju 500-600 Eura plaću koja ni izbliza ne prati rast inflacije. Ako uopće primaju plaću. Da, uvaženi gospodine, istina je da građani plaćaju jeftinije struju. No zašto prešućujete da hrvatska drastično odudara od EU standarda u pogledu proizvodnje električne energije. U EU je standard 100% a mi smo na 86.4%. Zašto Hrvatska ne podigne vlastitu proizvodnju električne energije na 100%? To je 13.6%!!!!! HEJ, ne 1.36% nego 13.6%.

Oslanjanje na ostavštinu bivše države

Zašto se oslanjamo samo na ostavštinu bivše Jugoslavije koja nam je mrska ali se rado služimo njenim nasljedstvom? Između Republike Slovenije i Republike Hrvatske postoji Ugovor o korištenju Nuklearne elektrane Krško u omjeru 50:50. Sa gradnjom NE Krško počelo se sredinom 70-ih kao joint-venture, spojena je na mrežu 1981. a u komercijalnoj upotrebi je od 1983. Dakle, Hrvati i Slovenci su skupa izgradili nuklearnu elektranu. Moglo se – u bivšoj Jugoslaviji. Ne može se – u suvremenoj Hrvatskoj. Danas se o Slovencima, kao i o svima drugima, govori sa porugom. A prije 50 godina smo skupa gradili nuklearnu elektranu. Sva sreća što je NE Krško u Sloveniji pa nije potpala pod hrvatsku privatizaciju jer Hrvatima (i Slovencima) ne bi ostao ni atom Uranija da su se nuklearke domogli domaći profiteri.

Trgovina strujom u RH kao nigdje drugdje

Zašto premijer Plenković ne kaže da je HEP državna kompanija koja posluje sa profitom i ima svoje društvene obaveze prema hrvatskim građanima? Zašto premijer Plenković ne govori o 11 TWh godišnje razlike u raspoloživoj i prodanoj električnoj energiji u Hrvatskoj? U 2021. HEP grupa raspolagala je sa 19,13 TWh proizvedene i kupljene električne energije, a HEP Opskrba prodala je svojim kupcima u Hrvatskoj 8,1 TWh električne energije. Gdje je 11 TWh? Zašto kupujemo struju izvana pa je prodajemo nazad van? Kome je to u interesu? Vjerojatno istim onima kojima je u interesu da se INA prodala Mađarima za sitniš. Zašto kupujemo 13.6% struje izvana? Jel problem napraviti vjetrenjače? Jel problem kupiti solarne panele? Jel problem napraviti novu hidroelektranu? U suvremenoj Hrvatskoj je sve problem a nije bio nikakav problem prije 50 godina napraviti nuklearnu elektranu. Nuklearnu elektranu!

Jeste vi svjesni što je nuklearna elektrana? Jeste vi svjesni da Francuska, od koje Hrvatska kupuje avione, čak 66.6% električne energije proizvodi u nuklearnim elektranama a mi palimo fosilna goriva u 35%-om udjelu dok nam je udio vjetrenjača toliki da spada u kategoriju ostalo (<1%). U Danskoj se vjetrenjačama proizvodi 56.8% električne energije. J***ga kad Danska ima vjetar, rekao bi neki hrvatski političar. Odmah se sjetim senjske bure. Pa mi bi tamo sa par vjetrenjača snabdjevali cijelu Europu. Eheheh, ali to ne odgovara naftnim i plinskim lobijima, mađaronima i rusofilima, kojima je u interesu da kupujemo strane energente i domaćim profiterima kojima “sjedne” provizija u džep. Pogledajmo Slovačku, pogledajmo Austriju. Svi u EU mogu daleko bolje i više od Hrvatske: dok su drugima obnovljivi izvori električne energije (vjetar, voda, biogoriva) ili nuklearni sve više #1 mi se još uvelike služimo termoelektranama (ugljen, plin). U Sloveniji su fosilna goriva na 28.8% a kod nas 35%. Koji je naš problem? Hrvatsko “sveto” trojstvo: nepotizam, klijentelizam i korupcija. NeKKa!

Da, gospodine premijeru, cijene struje u Hrvatskoj su niže nego u ostatku EU. A kolike su plaće u Hrvatskoj? Koliki su porezi? Kolika je birokracija? Koliko se krade? Evo baš ovih dana nova afera trese INA-e.

Imamo li stvarno jeftinu struju?

U drugoj polovici 2021. cijena struje za kućanstvo u Njemačkoj je bila 0.3234 E/kWh, u Sloveniji je bila 0.1711 E/kWh a u Hrvatskoj 0.1313 E/kWh. (izvor: HEP). Stvarno smo među najeftinijima. Ali opet, mora se uzeti u obzir sveopći standard. Moraju se svi faktori uzeti u obzir. I još nešto itekako bitno: što Njemačka i Slovenija rade sa zaradom a što radi Hrvatska? Kod nas se povećaju bonusi i obnovi vozni park. U Njemačkoj i Sloveniji se otvaraju radna mjesta, dižu plaće i posljedično raste bdp pa onda građani lakše podnose višu cijenu.

Koji su izvori električne energije na razini EU? Obnovljivi izvori 39%, nuklearna energija 25%.

Da pogledamo račune iz mog domaćinstva: cijena struje nije rasla od 2019. do 2021. i sada je u 2022. razumljivo poskupila. Razumljivo? Poskupila je zato što ovisimo o fosilnim gorivima. Zašto premijer ne kaže da je toliko poskupljenje zbog hrvatske ovisnosti o ugljenu i plinu? Da imamo alternativne izvore energije, kao što je standard u EU, poskupljenje sasvim sigurno ne bi bilo toliko. Plin? 2019. fiksni dio 17.50 a 3.03 kn/m3. 2020. fiksni dio ostaje isti, m3 pojeftinio na 2.87. Rekao bi čovjek da je pala cijena plina ako gledamo usku sliku. Međutim, 2021. cijena plina raste na 3.23 kn/m3 tako da zapravo anulira prethodnu godinu i nema nikakvog pojeftinjenja. Budimo iskreni, rast je kontinuiran a rijetka pojeftinjenja su anomalije koje se već u narednom periodu “isprave”.

Ovo što se događa 2022. sa prelaskom kuna na euro je najveća pljačka hrvatskog naroda nakon privatizacije. Cijene su skočile 20-30% već u prvom (pro)ljetnom valu, a gdje su tek nova poskupljenja koja se najavljuju za jesen? U redu, poskupile su cijene energenata. Rat u Ukrajini uzima svoj danak. To svi znamo. Ono što ne znamo je pravi motiv. Putin želi biti Petar Veliki? Moguće, samo neka pazi da ne ispadne Pipin Mali. A možda… Možda su svjetske elite odlučile da je vrijeme za podizanje cijena. Što diže cijene na globalnoj razini bolje od rata? Juče Balkan, danas Ukrajina, sutra Baltik?

Hrvatski građani moraju početi izlaziti na izbore i kažnjavati svaku aktualnu vlast, koja god bila, sve dok se ne počnu događati pozitivni pomaci. Nažalost, politički nepismeni Hrvati (većina) ostaju doma i umjesto da sve rješavaju jednim potezom olovke oni će radije iduće 4 godine pričati u prazno. I tako u nedogled.