Soor – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Soor - uzrok, simptomi, liječenje

Što je Soor i zašto nastaje?

Soor ili isto tako mliječac je oralna infekcija koja se pojavljuje kod novorođenčadi i djece. Infekcija nastaje radi prisutnosti gljivica u ustima – Candida albicans. Riječ je o najčešćoj infekciji u novorođenačkoj dobi i zahvaća svako treće dijete u njegovim prvim tjednima života. Ova infekcija će najčešće proći sama od sebe i neće uzrokovati dodatne komplikacije kod djeteta. Soor se može prepoznati pogledom na usnu šupljinu djeteta. Prisutne su bijele naslage na jeziku, nepcu i unutrašnjoj stani obraza i usana.

Na jeziku mogu prisutne deblje naslage koje mogu omesti sisanje, što će rezultirati razdražljivošću i slabijim apetitom. Važno je da roditelji znaju prepoznati razliku između mliječca i bljucnutog mlijeka na jeziku djeteta. Navedena infekcija se češće pojavljuje kod djece koja su rođena prijevremeno i koja su liječena uz pomoć antimikrobne terapije – antibioticima. Mliječac se može pojaviti i kod nešto starije djece koja imaju slabiji imunološki odgovor, i kod kojih se primjenjuje imunosupresivna terapija.

Soor uzroci i simptomi

Zašto nastaje Soor? Uzroci nastanka povezani su s nedostatnom higijenom bradavica i duda. Vlažnija sredina svakako pogoduje nastanku gljivica, što znači da se one lako nakupljaju na vlažnoj koži bradavica i na dudama s kojima se bebe hrane ili umiruju. Uzrok također mogu biti i igračke koje se često stavljaju u usta. Najraniji rizik za nastanak gljivica javlja se već prilikom poroda kada je u porođajnom kanalu prisutna gljivica. Radi čestih hormonskih promjena i liječenje uz antibiotike, trudnice će razviti gljivice koje se mogu lako proširiti na tek rođeno dijete. Koji su simptomi? Soor se najčešće prepoznaje prema tipičnom izgledu bijelih ili bijelo-žutih nakupina na skluznici dijeteta.

Nakupine su često malo odignute, grudičaste, često prekrivaju pojedine dijelove jezika, no mogu se nalaziti i na desnima i unutrašnjoj stani obraza i usni i širiti se do ždrijela i jednjaka. Infekcija često podsjeća na zgusnuto mlijeko ili usirene manje grudice, i upravo zato majke pomisle kako je riječ o ostacima mliječnog obroka. Za vrijeme infekcije dijete može biti razdražljivo, odbijati obrok, plakati. Tokom hranjenja moguće je čuti specifičan zvuk “coktanje” koje upućuje na teže sisanje. Ukoliko se ne liječi, infekcija se može proširiti na druge regije (često na čmar i spolovilo djeteta). Majke koje doje također mogu primijetiti infekciju na bradavicama, pojavljuje se nelagodan osjećaj, bolne bradavice, vide se bjelkaste naslage.

Soor dijagnosticiranje i liječenje

Sama dijagnoza će se potvrditi pogledom u usta djeteta ili odlaskom liječniku. Kako se liječi Soor? Soor se može mehanički ukloniti uz čistu gazu koja je natopljena u vodu ili fiziološku otopinu. Ovako čišćenje može uzrokovati blago krvarenje na sluznici djeteta, što može preplašiti roditelje. Najbolje je primjenjivati specifične terapije za tu vrstu gljivica. U konzultaciji s liječnikom možete dobiti gel, otopinu, sprej koji će ukloniti gljivice iz ustiju. Navedeni preparati su učinkoviti i jednostavni za primjenu.

U samo par korištenja infekcija se smiruje i naslage se bezbolno odstranjuju. Koliko će trajati liječenje? Ovisno o jačini infekcije. Prosječno liječenje traje od 10 do 14 dana. Ukoliko su uzrok infekcije bradavice i dude, važno je tretirati bradavice majke i zamijeniti dude s novima. Dojenje/hranjenje se ne prekida za vrijeme liječenja. Ukoliko majka pati od bolova i nadraženosti, tada će ona oralnim putem uzimati lijekove protiv gljivica. Od velike je važnosti uvijek prati i sterilizirati dude, izdajalice, igračke – sve stvari koje dijete može staviti u usta.

Tagovi: