Velika je razlika između obrezanog i neobrezanog spolovila. Stručnjaci objasnili, evo po čemu se razlikuje intimni odnos.

Ljubav i veze

Velika je razlika između obrezanog i neobrezanog spolovila. Stručnjaci objasnili, evo po čemu se razlikuje intimni odnos.

Zašto se obrezuje spolovilo?

Obrezivanje spolovila pretpostavlja kirurško odstranjivanje kožice koja pokriva vrh penisa (glavić). Takav postupak vrlo je star te se iz religioznih razloga izvodio još od davnina. Danas je također vrlo uobičajen iako iz raznih razloga, ne samo religijskih. Spolovilo se najčešće obrezuje prvi ili drugi dan nakon rođenja djeteta (kod židovske populacije se izvodi osmi dan). Navedeno iz razloga jer postupak nosi sa sobom više komplikacija sa većom dobi. Medicinski razlog koji dovodi do potrebe da se obreže spolovilo najčešće je fimoza koja je stanje u kojem dolazi do nemogućnosti povlačenja kožice preko glavića penisa. Također, obrezivanje se ponekada izvodi zbog smanjivanja mogućnosti upala i infekcija do kojih može doći na spoju glavića penisa. Sam postupak je kratkotrajan te ne zahtijeva noćenje u bolnici. Sada kada smo objasnili razloge obrezivanja spolovila, u nastavku ćemo objasniti utjecaj obrezivanja na intimne odnose ljudi odnosno razliku u intimnim odnosima između obrezanog i neobrezanog spolovila.

Obrezano i neobrezano spolovilo – razlike prema studijama

Kada je u pitanju muško spolovilo i intimni odnosi prvo pitanje koje padne napamet muškarcima je veličina spolovila. Odmah na početku, potrebno je istaći kako obrezivanje nema nikakvog utjecaja na veličinu spolovila. Jedino postoji mogućnost da će zbog uklanjanja kožice koja prekriva glavić penisa, isti u opuštenom stanju možda izgledati malo deblje dok kod erekcije nema nikakve razlike jer ona nema nikakve veze s odstranjenom kožicom. Što se tiče samog osjeta, 2016. godine provedene su određene studije kojima se utvrdilo da je kožica penisa najosjetljiviji dio penisa na dodir. Međutim, u istim studijama je također naglašeno kako to ne znači da postoji ikakva razlika kada je u pitanju osjećaj užitka kod intimnih odnosa. Nadalje, kožica pomaže pri održavanju vlažnosti glavića penisa, ali navedeno se pokazalo također bez utjecaja na spolovilo kada je u pitanju užitak. Također, kod usporedbe obrezanog i neobrezanog spolovila, nije utvrđen niti bilo kakav utjecaj na plodnost.

Obrezano i neobrezano spolovilo – razlike prema iskustvima žena

Kao što je prethodno navedeno, nema stručnih studija koje bi ukazivale na to da postoji razlika u užitku između obrezanog i neobrezanog spolovila. Međutim, kada je u pitanju muško spolovilo potrebno je svakako ispitati i što kaže ljepši spol o tome pitanju. Pa se tako raznim anketama došlo do zaključka da su žene bile zadovoljnije svojim partnerima nakon što su se obrezali. Kao razlog navedenom, navodile su činjenicu da su njihovi muškarci nakon obrezivanja trajali duže u krevetu te da obrezano spolovilo povezuju s boljom higijenom. S obzirom na navedeno, odnosno na poboljšanu higijenu, smanjene su i mogućnosti infekcija i upala. Zaključno, uzimajući u obzir sve navedeno, što se tiče samog seksualnog užitka, za muškarce ne postoji značajna razlika kada je u pitanju sveopće seksualno zdravlje. Stoga, nema dovoljno indikatora koji bi upućivali na neke značajne koristi od obrezivanja zdravog penisa. Iako neki od muškaraca navode kako mogu trajati duže u krevetu nakon što su se obrezali, o navedenom ne postoje znanstveni dokazi.

Tagovi: