Šizofrenija – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Šizofrenija - uzrok, simptomi, liječenje

Što je šizofrenija?

Šizofrenija je bolest koja može znatno smanjiti kvalitetu života određene osobe. Njeni uzroci su dan danas nepoznati, ali stručnjaci su uspjeli utvrditi kako ona ima svoju biološku osnovu. Naziv bolesti dolazi od grčke riječi “Shizo” što znači u doslovnom prijevodu cijepam, i riječi “Fren” što je u doslovnom prijevodu srce ili razum.

Šizofrenija se tako opisuje kao bolest koja čini rascjep između duše i razuma bolesnika. Navedena bolest zapravo označava skupinu raznih kroničnih i psihotičnih duševnih poremećaja, koji se na kraju očitavaju u iskrivljenim doživljajima realnosti, i gubitka veze s stvarnošću. Bolesnik koji pati od navedene bolesti se često autistično povuče u svoj bizaran svijet koji je prepun raznih fantazija.

Sama bolest može imati simptome dezorganizacije u ponašanju kao i ličnosti, što dovodi do toga da bolesnik stvara dojam da je druga osoba ili čak životinja. Riječ je o veoma teškoj duševnoj bolesti koja može u velikoj mjeri oštetiti socijalni, radni i obiteljski život. Ukoliko se navedeno stanje ne krene liječiti u odgovarajuće vrijeme, ona osobu može dovesti do općeg propadanja identiteta i gubitka samog sebe.

Šizofrenija uzrok i simptomi

Stručnjaci još ne znaju točan odgovor na pitanje zašto nastaje šizofrenija. Zna se kako u njenom nastanku veoma važnu ulogu ima biološka genetska predispozicija kao i obiteljska povijest koja bilježi psihotične poremećaje. Ostali mogući uzroci u nastanku i razvijanju šizofrenije su: Izloženost mogućoj virusnoj infekciji u maternici, pothranjenost djeteta, manjak kisika kod rođenja, veliki stres u ranom djetinjstvu, seksualno kao i fizičko zlostavljanje, starost roditelja, gubitak roditelja u veoma ranoj dobi, korištenje raznih psihoaktivnih lijekova prilikom odrastanja.

Kako prepoznati šizofreniju? Klinička slika navedene bolesti se sastoji od relativno slabih ali čestih paranoičnih iluzija, i halucinacija. Primjeri najčešćih simptoma su: Neprestani osjećaj proganjanja i zavjere protiv osobe, deluzija da je osoba netko drugi i da ostvaruje posebnu misiju, uvjerenje da dolazi do promjena na tijelu, poteškoće sa zadržavanjem pažnje, neobjašnjivi osjećaj ljubomore kao i gnjeva, česta svadljivost i agresivnost, slušne halucinacije poput zapovijedi ili smijeha, mirisne i okusne halucinacije, osjećaj tjeskobe i uznemirenosti, česte suicidalne misli i ponašanje.

Smetnje s izražavanjem osjećaja, voljom kao i govorom nisu simptomi koji su često uočeni kod bolesnika. Upravo suprotno, svi bolesnici mogu veoma jasno opisati svoje deluzije kao i halucinacije ako to žele. Šizofrenija s druge stane može dovesti do promjene raspoloženja, što će ponekim bolesnicima stvoriti problem pri izjašnjavanju.

Šizofrenija liječenje

Kako bi se ona uspješno liječila, prvo je potrebno napraviti psihijatrijsku dijagnozu koja se radi na temelju promatranja skupa simptoma i znakova. Važno je naglasiti kako je šizofrenija kompleksna i višedimenzionalna bolest čija dijagnoza nije jednostavna. Kada se sama dijagnoza utvrdi, nastupa njeno liječenje. Liječenje šizofrenije je također složeno, točnije ono se sastoji od raznih psihofarmakoloških metoda liječenja, kao i socioterapijskih intervencija sa psihoterapijskim metodama.

Šizofrenija se liječi uz pomoć antipsihotika, psihoterapije i savjetovanja. Ako su simptomi veoma izraženi, tada je bolesnika potrebno liječiti u bolnici radi njegove sigurnosti. Same metode liječenja se odvijaju u različitom intenzitetu i u različitim fazama navedene bolesti. Primjerice, u akutnoj fazi za navedenu bolest se primjenjuju biološke metode liječenja kao i psihofarmakoterapija. U kasnijem stadiju bolesti kada se ona postepeno stabilizira, tek tada se uključuju psihoterapijski i socioterapijski postupci liječenja.

Cilj svakog oblika liječenja je smanjiti te ublažiti bilo kakve simptome i dovesti bolest u stanje remisije. Nažalost većina bolesnika će morati uzimati antipsihotike svoj cijeli život, jer bez njih riskira se ponovna pojava. Kod nekih bolesnika je potrebna i redovita kontrola psihijatra. U proces samog liječenja važno je uključiti i obitelj i najbliže bolesnika kako bi pružili potrebnu pomoć.

Tagovi: