Oprez – Ovakav krompir je nešto najnezdravije što možete pojesti, a evo kako ga trebate birati pri kupovini

Oprez – Ovakav krompir je nešto najnezdravije što možete pojesti, a evo kako ga trebate birati pri kupovini

Krompir je jedna od najomiljenijih namirnica u mnogim kuhinjama diljem svijeta. No, koliko god da je popularan, postoje određeni faktori koji mogu utjecati na njegovu nutritivnu vrijednost i zdravstvene beneficije. Nažalost, određene vrste krompira mogu biti prilično nezdrave, a mnogi ljudi nisu svjesni kako odabrati najbolje opcije pri kupovini. Evo kako prepoznati najzdraviji krompir i na što trebate obratiti pažnju.

Jedan od glavnih faktora koji određuju zdravstvenu vrijednost krompira je način na koji je uzgojen. Konvencionalno uzgojeni krompiri često su tretirani pesticidima i drugim kemikalijama koje mogu ostaviti tragove na kožici i u samom mesu krompira. Stoga je važno tražiti organski uzgojeni krompir ili barem provjeriti je li krompir koji kupujete prošao kroz određene sigurnosne standarde i testiranja na pesticide.

Također, važno je obratiti pažnju na sortu krompira. Neke sorte sadrže više škroba i imaju veći glikemijski indeks, što može negativno utjecati na razinu šećera u krvi i doprinijeti pretilosti i drugim zdravstvenim problemima. Preferirajte sorte krompira s nižim glikemijskim indeksom poput slatkog krompira ili sorti crvenog krompira.

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir je način pripreme krompira. Prženi krompiri ili oni koji su preliveni masnoćom imaju veći sadržaj zasićenih masti i kalorija, što ih čini manje zdravim opcijama. Umjesto toga, odaberite načine pripreme poput pečenja, kuhanja ili pari kako biste zadržali što više nutritivnih vrijednosti.

Kada birate krompire pri kupovini, tražite one s čvrstom kožicom koja je slobodna od oštećenja, truleži ili zelenih mrlja. Takve nepravilnosti mogu ukazivati na prisutnost toksina ili gljivičnih infekcija. Također, birajte manje krompire jer su često slađi i imaju manji glikemijski indeks.

U konačnici, svjesnost o tome što kupujete i kako pripremate krompir može značajno utjecati na vaše zdravlje. Odabir organski uzgojenih ili sigurnih krompira, preferiranje sorti s nižim glikemijskim indeksom i odabir zdravih načina pripreme ključni su koraci prema uživanju u ovom popularnom povrću bez negativnih posljedica po zdravlje. Budite odgovorni potrošači i birajte najbolje za svoje tijelo.


Tagovi: