Šigeloza – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Šigeloza - uzrok, simptomi, liječenje

Bacilarna dizenterija ili šigeloza, akutna crijevna infekcija

Šigeloza odnosno bacilarna dizenterija akutna je infekcija crijeva uzrokovana mikroorganizmima, bakterijama iz roda Shigella. Ova bolest je zaraznog karaktera, a prenosi se fekalno-oralnim putem. Prijenosnici zaraze često su i muhe, u područjima s neodgovarajućim sanitarnim uvjetima mogu se javiti epidemije šigeloze. Teži oblici bolesti su češći kod male djece, dok kod odraslih inače zdravih osoba nema težih komplikacija. Šigeloza infekcija se širi u tijelu na način da shigella mikroorganizmi prodiru kroz sluznicu donjeg dijela crijeva, nakon čega dolazi do izlučivanja sluzi i hiperemije.

Epidemije šigeloze najčešće se javljaju u prenapučenim krajevima bez adekvatne sanitacije okoliša. Nakon infekcije imunitet je značajno oslabljen, moguća je i reinfekcija istim sojem bakterija tj. infekcija želučano crijevnog sustava ili drugih organa. Poznato je da bolest šigela ima četiri osnovne grupe: A, B, C i D, a one se dijele u serološki određene tipove. Ovu zaraznu bolest još se naziva dizenterija, srdobolja ili griža, poznata je po proljevu koji sadrži krv. Kako bi se izbjegla ova zarazna bolest, važno je temeljito pranje ruku, osobito prije konzumiranja hrane.

Koje simptome ima bolest šigeloza?

Inkubacija zaraze u prosjeku traje 2 dana. Nakon toga javljaju se grčevi u trbuhu, povišena tjelesna temperatura, mučnina, povraćanje i intenzivan, obično krvav proljev. Ukoliko imate krvav proljev ili osobito ako Vaše dijete ima krvav proljev potrebno je što prije se javiti liječniku ili hitnoj službi. Oboljelu osobu potrebno je staviti u izolaciju kako bi se spriječilo širenje bolesti na ostale ukućane. Nakon pojave prvih proljeva, ako je u pitanju šigeloza, mogu slijediti napadi jake boli u abdomenu i potrebe za defekacijom, nakon čega bolovi mogu neko vrijeme biti ublaženi. Stolica postaje mekana ili tekuća i puna je sluzi, gnoja, često i krvi.

Otprilike 4 do 8 dana traje infekcija šigeloza, ako je blagog karaktera potrebno je voditi brigu o nadoknadi izgubljene tekućine, kako ne bi došlo do dehidracije. Kod težih oblika bolesti koja može potrajati i 3 do 6 tjedana, može doći do teške dehidracije i gubitka elektrolita i komplikacija opasnih po život. Kod male djece ova zarazna bolest vrlo je ozbiljno zdravstveno stanje, simptomi mogu naglo nastupiti i dijete može dehidrirati, gubi na težini, izuzetno je važno što prije se javiti liječniku kako bi se započelo s liječenjem.

Kako se dijagnosticira i liječi šigeloza?

Zbog velike mogućnosti dehidracije vrlo je bitno započeti s dehidracijom odnosno nadoknadom tekućine. Liječnici mogu prepisati i antibiotike koji kod inače zdravih odraslih osoba nisu nužni. Šigeloza mora biti liječena ako su oboljeli djeca, starije osobe, oslabljeni bolesnici trebaju se što prije javiti liječniku, posebno se treba što prije javiti ako se pojavi krvavi proljev i temperatura viša od 38°C. Infekcija šigeloza slična je ali se treba razlikovati od E. coli, salmonele, virusnog proljeva te je važno da liječnik postavi točnu dijagnozu ako se troše lijekovi.

Ako je i odjeća dola u kontakt s zaraženom bolesnom osobom, potrebno je odjeću iskuhati, ako se ne može iskuhati, odjeću zaraženog treba potopiti u vodu sa sapunom u pokrivenoj posudi. Bolesnik treba biti u izolaciji kako bi se spriječilo dalje širenje. Smatra se da se kod šigeloze ne trebaju uzimati lijekovi namijenjeni liječenju proljeva i groznice. Nekim ljudima bolove u trbuhu olakšalo je grijanje termoforom.

Tagovi: