Proljev što jesti

Proljev što jesti

Što je proljev i zašto nastaje?

Proljev se može opisati kao veoma česta probavna smetnja koja u većini slučajeva nije opasna po zdravlje. Mnoge osobe će dobiti navedenu probavnu tegobu jednom do dva puta godišnje, i ona će trajati ovisno o uzroku (ne dulje od 3 dana). Vodena stolica najčešće se liječi uz ciljanu prehranu, kao i uz bezreceptne lijekove. Što zapravo uzrokuje proljev? Postoji više mogućih uzroka proljeva, ovisno o tome da li je riječ o akutnom ili kroničnom obliku.

Akutni oblik najčešće je uzrokovan bakterijskim infekcijama, parazitima, raznim psihosomatskim uzročnicima, alergijom na pojedinu hranu, bolesti probavnog sustava, alkoholnim pićima. Kronični oblik najčešće je izazvan ciljanim infekcijama, intolerancijama, umjetnim zaslađivačima. Neovisno o vrsti, navedeni probavni problem zahtjeva liječenje kako ne bi došlo do izazivanja bolesti poput celijakije, Crohnove bolesti, sindroma iritabilnog crijeva, ulceroznog kolitisa, divertikuloze i ostalih stanja koja utječu na zdravlje i pravilan rad crijeva. Kada je potrebno započeti s liječenjem proljeva? Ukoliko on traje dulje od 3 dana.

Kako prepoznati i liječiti proljev?

Simptomi proljeva se isto tako mogu podijeliti na lakše, kao i na teže. teži simptomi mogu upućivati na ozbiljnija stanja, što znači da je potreban liječnički pregled. Lakši simptomi mogu biti: Nadutost i grčevi u trbuhu, mekana ili vodenasta stolica, povraćanje i mučnina, neizdrživa potreba za odlaskom na wc, turbulentni osjećaji u trbuhu i crijevima, suha usta i glavobolja radi dehidracije. Teži simptomi mogu biti: Vidljiva krv kao i neprobavljena hrana u stolici, gubitak na težini, groznica koja je popraćena s visokom temperaturom.

Kako zaustaviti proljev? Najčešće pitanje je što piti i jesti kod proljeva? Ukoliko je proljev blažeg oblika, tada je potrebno pričekati da on samostalno prođe bez uzimanja ikakve terapije. Potrebno je unositi puno tekućine, ali izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode. Potrebno je piti čaj, mineralnu vodu, vodu s limunom ali i Coca Colu bez šećera. Što se tiče prehrane, ne preporučuje se post. Potrebno je konzumirati manje masnu i manje slatku hranu. Od lijekova može se koristiti aktivan/medicinski ugljen, probiotici, liofilizirane kiselo mliječne bakterije.

Što jesti kada nastupi proljev?

I dok se proljev može uspješno liječiti s raznim lijekovima bez recepta, mnogi se ipak odlučuju na zaustavljanje proljeva putem hrane. Što jesti kada nastupi proljev? Najnužnija stvar je da svakako nadoknađujete izgubljenu tekućinu s dovoljnim unosom vode ili čaja. Potrebno je izbjegavati zaslađena pića, isto tako i alkohol i kofein. Hrana bi se u pravilu trebala konzumirati svaka 3 do 4 sata od proljeva. Što jesti? Kod akutnog proljeva najbolje je konzumirati banane, rižu, kuhane jabuke, dvopek.

Također je poželjno da se konzumira i jogurt, kuhana piletina, pire krumpir, borovnice, slani štapići ili krekeri. Zašto su navedene namirnice dobre? Banane djeluju učinkovito kod bilo kakvih probavnih tegoba radi visokog udjela kalija koji pomaže u zamijeni elektrolita. Osim toga, bogate su pektinom koji pomaže kod apsorpcije tekućine u samim crijevima. Riža pire krumpir imaju niski udio vlakana i veći udio škroba, što navedene namirnice čini lako probavljivima.

Kuhane jabuke poput banana sadrže pektin. Zašto ne sirove jabuke? Radi većeg udjela vlakana koja teško sjedaju na iziritiranu crijevnu sluznicu. Slani dvopek i krekeri se preporučuju za uravnoteženost i vraćanje elektrolita. Jogurt pripada u mliječne proizvode i zapravo je jedini mliječni proizvod koji se ne bi smio izbjegavati kod proljeva. Poželjno je konzumirati probiotički jogurt kako bi se uspostavila ravnoteža bakterija u crijevima. Kuhana piletina predstavlja lako probavljive proteine. Borovnice sadrže vitamin koji djeluje adstrigentno, što smanjuje upalu i izlučivanje tekućine iz crijeva.


Tagovi: