Probiotik bulardi kako se pije

Probiotik bulardi kako se pije

Za što se koristi probiotik bulardi?

Probiotici su živi mikroorganizmi koji povoljno utječu na: zdravlje probavnog sustava, jačaju imunološki sustav, smanjuju simptome sindroma iritabilnog crijeva, smanjuju nuspojave uzimanja antibiotika, smanjuju upale i pružaju niz dobrobiti za organizam. Uz najpoznatije probiotike za ljude, postoje i neki kvasci koji se također mogu koristiti. Saccharomyces boulardii je vrsta kvasca i koristi se za održavanje zdravlja crijeva i liječenje probavnih problema kao što je proljev. Probiotik bulardi naširoko se koristi za prevenciju i liječenje gastrointestinalnih poremećaja. Kvasac Saccharomyces boulardii je korisna vrsta kvasca koja se koristi kao probiotički dodatak. Prvi ga je iz ploda ličija izolirao francuski mikrobiolog Henri Boulard 1923. godine i po njemu je ovaj probiotik dobio ime. Koja se vrsta probiotika može koristiti ovisi o potrebama i zdravstvenom stanju osobe. Uobičajene primjene uključuju: ublažavanje nadutosti uzrokovane lošim bakterijama i proljeva kod odraslih, liječenje akutnog zaraznog proljeva, prevenciju proljeva na putovanju, prevenciju proljeva uzrokovanog uzimanjem antibiotika. Osim toga, može biti koristan kao potpora osobama s upalnim bolestima crijeva i sindromom iritabilnog crijeva. Kada se uzima kao probiotički dodatak, ima nekoliko potencijalnih zdravstvenih prednosti. Probiotik bulardi pomaže u održavanju zdrave ravnoteže crijevne mikroflore, potiče rast korisnih bakterija i pojačava odgovor imunološkog sustava.

Probiotik bulardi kako piti

Kako koristiti probiotik bulardi? Obično je dostupan kao dodatak u obliku kapsula ili tableta. Uzima se oralno s malo vode. Upute za uporabu mogu se razlikovati ovisno o namjeni. Važno je pridržavati se preporučene doze i uputa liječnika. Za proljev povezan s antibioticima, uobičajena doza je 250-500 miligrama jedan do četiri puta dnevno, ovisno o težini stanja. Uzima se nekoliko dana nakon prestanka uzimanja antibiotika. Kod akutnog infektivnog proljeva preporučena doza je dva do četiri puta dnevno do povlačenja simptoma. U slučaju putničkog proljeva preporuča se započeti nekoliko dana prije puta i nastaviti tijekom putovanja, dva puta dnevno. Doziranje za upalne bolesti crijeva i sindrom iritabilnog crijeva može varirati ovisno o individualnim potrebama. Važno je napomenuti da je ovo dodatak, a ne zamjena za liječenje. Probiotik bulardi siguran je za primjenu kod djece i odraslih. Prije uporabe važno je posavjetovati se s liječnikom kako bi se odredila najprikladnija vrsta probiotika.

Pod kojim uvjetima se ne smije koristiti probiotik bulardi

O čemu treba voditi računa pri korištenju probiotika bulardi? Koje su nuspojave? Iako je probiotik bulardi općenito siguran za većinu ljudi, postoje određene situacije u kojima ga treba koristiti s oprezom ili nije prikladan za upotrebu. Za osobe s alergijama na gljivice potreban je dodatni oprez pri primjeni. Alergijske reakcije su rijetke, ali su zabilježene u nekim slučajevima. Osobe s oslabljenim imunitetom zbog određenih stanja moraju se prije upotrebe posavjetovati s liječnikom. Učinkovitost probiotika u male dojenčadi i nedonoščadi nije detaljno proučavana. Stoga se prije upotrebe preporučuje konzultirati liječnika. Ove mjere opreza su opće smjernice jer se pojedinačne okolnosti mogu razlikovati. Pri korištenju probiotika potrebno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika kako bi se osigurala učinkovita primjena. Odaberite kvalitetan dodatak prehrani renomiranog proizvođača. Potražite proizvod koji je prošao testiranje kvalitete kako biste dobili siguran proizvod. Slijedite preporučene upute o doziranju koje daje proizvođač ili liječnik. Ako osjetite gastrointestinalne simptome, alergijske reakcije ili druge povezane nuspojave, prekinite upotrebu i potražite liječničku pomoć. Obavijestite svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate, uključujući probiotik Bulardi, kako biste bili sigurni da nema mogućih interakcija ili kontraindikacija. Trajanje uporabe može varirati ovisno o specifičnom stanju koje se liječi. U nekim slučajevima može se koristiti kratkoročno, dok se u drugim slučajevima može koristiti dugotrajno.


Tagovi: