Rak grla – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Rak grla - uzrok, simptomi i liječenje

Što uzrokuje rak grla

Rak grla se može pojaviti kao jedan od dva tipa raka, u ždrijelu ili u grkljanu. Neki rakovi koji započinju u grlu, uz rakove žlijezda, jezika, nosa, uha, slinovnica ili sinusa spadaju u rakove glave i vrata. Postoje čimbenici koji pospješuju rizik od raka grla i uzrokuju ga: obiteljska povijest bolesti, pušenje cigareta, pretjerano konzumiranje alkohola, loša prehrana, HPV, ali i Epstein-Barr virus. Ako vaš liječnik sumnja na to da biste mogli imati rak grla, pregledat će vaša usta, grlo i vrat kako bi ustvrdio vašu dijagnozu.

Potrebno je napraviti i kompletnu krvnu sliku, ali i biopsiju kako bi se ustvrdilo kakve su stanice na tkivu za koje se sumnja da je možda kancerogeno. Naime, tkivo može biti i benigno pa se prije dobivanja nalaza ne trebate zabrinjavati. Vaš vas liječnik može uputiti na endoskopiju, ultrazvuk ili rendgen grla, CT grla, magnetska rezonancija grla, a pozitronska emisijska tomografija može se kombinirati uz CT grla.

Kako prepoznati rak grla

Simptomi raka grla jasni su i ako ih prepoznate na vrijeme, rak grla se može izliječiti i simptomi se mogu ublažiti. Možete ga prepoznati po simptomima poput bolova u grlu, iznenadnog gubitka tjelesne težine, kvržice na području vrata ili grla, konstantnoj upali grla i upornom dugotrajnom kašlju, osjećaju kao da vam je nešto zapelo u grlu, teškoća kod gutanja, iskašljavanje krvi, promjena u glasu kao što je konstantna promuklost.

Rak grla može utjecati na promjenu glasa i on može zvučati drugačije. Glas može biti tiši, promukli, hrapaviji kao da je osoba stalno prehlađena. Također, može uzrokovati bolove ili peckanje u grlu prilikom žvakanja i gutanja hrane, može se pojaviti osjećaj kao da hrana teško prolazi kroz grlo.

Pojaviti se može i kvržica u grlu koja je uzrokovana povećanim limfnim čvorom. Oticanje jednog ili više limfnih čvorova na vratu mogu biti simptomi raka grla, ali i nekog drugog raka glave ili vrata. Limfni čvorovi i kvržice koje se pojave pa prođu nisu znak raka i ne treba ih sa time povezivati, a ako je rak u pitanju te kvržice sa vremenom postaju sve veće.

Kako se liječi rak grla

Nakon uspostave dijagnoze kako postoji rak grla, mogu se pojaviti emocije nevjerice, zbunjenosti i tuge, te osjećaj kako se gubi kontrola nad životom. Ove su reakcije normalne i potrebno je razgovarati sa svojim bližnjima, obitelji i prijateljima kako bi se što lakše prebrodio ovaj period života te kako bi liječenje bilo uspješno i nosilo pozitivnu notu. Razgovarajte sa svojim liječnikom o liječenju i metodama kojima će vas se podvrgnuti.

Liječenje može započeti tek nakon što se ustvrdi stadij u kojem se rak grla nalazi i nakon što se dozna širi li se on ili ne. Liječenje raka grla može obuhvaćati operaciju, kemoterapiju i terapiju zračenjem, a mogu se kombinirati jedna ili više od jedne metode ovih liječenja.

Nakon što vam je određeno liječenje, ovisno o tome kojom metodom ćete biti liječeni, susretat ćete se sa svojim liječnikom opće prakse, otorinolaringologom, kirurgom glave i vrata, oralnim kirurgom, savjetnicima, fizioterapeutom, patologom, nutricionistom, zubarom, radiološkim onkologom, onkologom, medicinskim sestrama i tehničarima koji su zaduženi za brigu o vama tokom terapija.

Tagovi: