Kada beba vidi mamu

Kada beba vidi mamu

Beba se rađa sa formiranim osjetilom vida

Iako vam se čini da je kod bebe sluh izoštreniji od vida, to nije tako. Beba se rađa sa formiranim osjetilom vida, ali njezina mala glavica, odnosno mozak nakon rođenja tek uči obrađivati nijanse i oblike predmeta i osoba koje je okružuju. Osjetljivost na svjetlo i sjene se razvije još u trbuhu, jer se oči razvijaju zajedno sa drugim organima tijekom trudnoće i novorođene bebe vide, ali ne znaju što vide, to se razvija postepeno.

Smatra se da bebe tek sa sedam mjeseci potpuno nauče razlikovati ono što vide u svim nijansama, bojama i oblicima. A kada vaša beba vidi vas uvelike će ovisiti o vama, obzirom da joj je lice najzanimljivije jer ima dovoljno kontrasata za razlikovanje, često nadvijajte svoje lice nad svoju bebu, dok ju presvlačite, hranite, igrate se s njom. Obzirom da odlično čuje, povežite svoje kretnje s glasom, pričajte svojoj bebi dok se nadvijate nad nju, brže će početi razlikovati nijanse i obrise.

Beba svoj vid vježba na predmetima kojima je okružite

Novorođenče već prvi tjedan uočava i razlikuje boje, ali prvo posvećuje pozornost crvenim, narančastim i žutim predmetima, hladne boje poput plave i ljubičaste tek kasnije postanu zanimljivi, to je zato što tek rođenoj bebi treba 50 puta više svjetlosti nego odraslim osobama, a hladne boje imaju kraću valnu dužinu. Beba svoj vid vježba na predmetima kojima je okružite, pa pri izboru igračaka za tek rođenu bebu imajte na umu i ovo znanje o bojama.

Beba okružena igračkama kontrastnih boja brže razvija razlikovanje boja. Iako se potpuni razvoj vida kod većine malih ljudi razvije tek između treće i pete godine života i dok su tek male bebe sve im je zanimljivo, a vježba ubrzava taj razvoj. Prinesite im povremeno njihove igračke, lijepo kolorirane crteže i druge predmete, jer bebe vide samo ono što im je pred nosom, a tako će i početi posezati za predmetima koji su im zanimljivi što se događa između trećeg i četvrtog mjeseca,

Beba na vama prvo pamti kosu, oči usta

Početak puzanja i hvatanje predmeta ubrzavaju rad centra za vid u mozgu bebe i tada je već sposobna pokazati veselje kad vidi najdražu igračku, a sa sedam mjeseci otprilike je prva faza razlikovanja nijansi, boja i oblika dovršena. Beba na vama prvo pamti kosu, oči i usta, zato se bebe vole igrati s maminom kosom kada počnu hvatati predmete ručicama, njezinim naočalama ili nakitom, a vaše crte lica pamti dok govorite ili pjevušite nad njom.

Kako beba ne bi zapamtila vaša usta kad iz njih izlaze sve te nježne i milozvučne riječi dok joj ih govorite ili pjevušite. Zato pričajte svojoj bebi i dok hodate po sobi i dok obavljate neke druge stvari zbog čega vas ne vidi, ali čim čuje glas, bebin mozak će dozvati sliku majčinog lica na kojem se usta otvaraju. Male zabavne noćne lampe uz bebin krevetić također stimuliraju bebin vid, ako vam se čini da nešto nije u redu, prvi okulistički pregled možete obaviti kada napuni sedam mjeseci života.


Tagovi: