Alergijski kašalj – kako ga prepoznati i liječiti

Alergijski kašalj – kako ga prepoznati i liječiti

Alergijski kašalj i alergijski rinitis idu zajedno

Bez obzira na što ste alergični, da li vas muče sezonski ili cjelogodišnji alergeni, sve počinje peckanjem u suznim i crvenim očima, nesnosnim curenjem nosa i svrbežom, pola curi van, a pola u grlo i nadražuje glasnice i ždrijelo, i počinje kašalj. Paketi maramica vam nisu dovoljni, naotiče vam sluznica i još taj kašalj, ali tako je to, alergijski kašalj i alergijski rinitis idu zajedno i iako sve izgleda kao prehlada, vi zapravo niste prehlađeni.

Nos je stalno mokar i uporno curi i cijedi se, ali kašalj je suh, nadražujući i vrlo naporan jer nikako da nešto iskašljete. I to naprezanje da nešto iskašljete obično traje duže od dva tjedna ili se pojavi svaki put kada ste izloženi alergenu koji je okidač. Alergijski kašalj može biti iscrpljujući, no, ako nemate temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i kostima kao kod gripe i prehlade, teškoća kod disanja, ali kišete i otiče vam nosna sluznica, uzrok je neki alergen.

Može li alergijski kašalj biti rezultat dugotrajne prehlade

Kašalj kod prehlade i kašalj uzrokovan nekim alergenom se razlikuju po već opisanim simptomima. Ali ako vas muči to, može li alergijski kašalj biti rezultat dugotrajne prehlade, posjetite svog liječnika i on će vam propisati sirup koji će olakšati iskašljavanje i ublažiti alergijsku reakciju. Ako vam se takva stanja pojavljuju periodično i sezonski liječenje se započinje antialergeticima dva tjedna do dva mjeseca prije cvatnje. Preporučuje se uzimati u tom vremenu i vitamin C za jačanje imuniteta.

Alergijski kašalj se povezuje i s genetskim predispozicijama, naime, ne morate vi biti alergični, dovoljno je da je samo jedan od roditelja alergičan i vi upadate u krug alergijskih reakcija, to su potvrdila znanstvena istraživanja. Ako se takva stanja ponavljaju, trebate napraviti alergijske testove, izbjegavati nađene alergene, ako ste pušač, svakako trebate prestati pušiti. Nabavite peludi kalendar i za vrijeme cvatnje manje boravite u prirodi, prostorije u kući prozračujte kratko i brzo u vrijeme niske razine peludi u zraku.

Prirodni lijekovi za alergijski kašalj

Ako imate dijagnositicirane alergije, izbjegavajte alergene i uzimajte redovito antihistaminike koje vam je liječnik preporučio. Ako ste pobornik prirodnog liječenja proučite koji su prirodni lijekovi za alergijski kašalj najbolji i isprobajte koji vam najviše pomažu. Med preporučuju svi pčelari, travari i fitoterapeuti kao i pripravke s medom. Samo jedna žličica meda će podmazati vaše grlo i ublažiti kašalj, pomažu i pripravci od ljekovitog bilja s medom, a čajeve također zaslađujte medom i dodajte limun zbo vitamina C.

Za alergijski kašalj su najbolji čajevi onaj od đumbira, čaj od crnog ribiza, čaj od slatkog korijena, čaj od lovora i čaj od majčine dušice. Općenito pijte puno tekućine, po mogućnosti tople napitke, kavu i alkohol izbjegavajte, pijte topli kakao, toplo mlijeko, bistru pileću juhu. Ispirajte grlo toplom slanom vodom. U difuzer stavite par kapi ulja čajevca ili eukaliptusa i neka bude uključen, pare će vlažiti zrak i lakše ćete disati, naročito ako vam se sluznica nosa osušila od antihistaminika.


Tagovi: