Muče vas alergije? Evo kako proljetne alergije ublažiti bez tableta

Muče vas alergije? Evo kako proljetne alergije ublažiti bez tableta

Proljeće je divno godišnje doba koje donosi toplije vrijeme, cvjetanje prirode i povratak sunčanih dana. Međutim, za mnoge ljude proljeće znači i početak sezone alergija. Cvjetanje biljaka, trave i drveća može izazvati različite simptome alergija kao što su kihanje, svrab očiju, začepljen nos, crvenilo i iritacija kože. I dok mnogi ljudi posežu za antihistaminicima kako bi ublažili simptome, postoje i prirodni načini za borbu protiv alergija.

1. Izbjegavajte alergene: Prvi korak u borbi protiv proljetnih alergija je smanjenje izlaganja alergenima. Pratite vremensku prognozu i izbjegavajte izlazak napolje u periodima kada je koncentracija polena najviša, obično ujutro i kasno poslijepodne. Kada ste napolju, nosite sunčane naočale kako biste zaštitili oči od kontakta s polenom.
2. Redovito čišćenje prostora: Redovito čišćenje doma može značajno smanjiti koncentraciju alergena u zraku. Usisavajte tepihe, prostirke i namještaj barem jednom sedmično. Perite posteljinu i zavjese na visokim temperaturama kako biste uklonili alergene.
3. Pročišćivači zraka: Korištenje pročišćivača zraka može biti vrlo korisno za ljude koji pate od alergija. Pročišćivači zraka uklanjaju alergene poput polena, prašine i dlake kućnih ljubimaca iz zraka, čime se smanjuje rizik od alergijskih reakcija.
4. Prirodni antihistaminici: Postoji nekoliko prirodnih sastojaka koji imaju antihistaminska svojstva i mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergija. Med, đumbir, kurkuma i maslinovo ulje samo su neki od prirodnih antihistaminika koji mogu pomoći u smanjenju upale i iritacije uzrokovane alergijama.
5. Ispravna ishrana: Ishrana bogata antioksidansima može pomoći u smanjenju simptoma alergija. Voće poput bobičastog voća, agruma i jabuka, kao i povrće poput kelja, brokule i špinata, bogati su antioksidansima koji jačaju imunološki sistem i smanjuju upalu.
6. Razna biljna ulja: Ulje uljane repice, noćurka i crnog kima poznati su po svojim protuupalnim svojstvima i mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergija. Uzimanje ovih ulja kao dodataka ishrani može pomoći u smanjenju upale i iritacije.
7. Probiotici: Probiotici su korisne bakterije koje podržavaju zdravlje crevne flore. Nekoliko studija pokazalo je da uzimanje probiotika može smanjiti simptome alergija, smanjiti upalu i ojačati imunološki sistem.
8. Mentorsko ulje: Mentorsko ulje je poznato po svojim protuupalnim i dekongestivnim svojstvima te može pomoći u otvaranju disajnih puteva i olakšavanju disanja kod alergijskih reakcija. Dodajte nekoliko kapi mentorskog ulja u vruću vodu i inhalirajte pare ili ga koristite u aromaterapiji za olakšavanje simptoma alergija.

Proljetne alergije mogu biti vrlo neugodne, ali primjenom ovih prirodnih metoda možete ublažiti simptome i učiniti da se osjećate bolje, a sve to bez upotrebe tableta. Ukoliko simptomi alergija i dalje ometaju vaš svakodnevni život, posjetite svog ljekara radi savjeta i dodatne terapije.


Tagovi: