Urinokultura kako se radi

Urinokultura kako se radi

Urinokultura je jedna od najčešćih laboratorijskih pretraga

Analiza krvi i urina je polazište svake dijagnostike i putokaz za sve ostale pretrage koje će možda trebati učiniti u postavljanju točne dijagnoze u cilju efikasnog i pravovremenog liječenja. Urinokultura je jedna od najčešćih laboratorijskih pretraga, a izvodi se kadgod imate otežano ili učestalo mokrenje, bol i peckanje pri mokrenju, ako vam se pojavi krv u urinu, bol u zdjelici, u donjem dijelu leđa, kod bježanja male količine urina, kod rektalne boli u muškaraca i temperature uz navedena stanja.

Urinokultura je laboratorijski postupak izoliranja bakterija iz urina, utvrđivanje vrsta i broja bakterija (količina bakterija u jednom mililitru urina), izrada antibiograma iz urina je test osjetljivosti na antimikrobne lijekove i nalaz pokazuje da li je potrebno liječenje antibioticima. Trudnicama i muškarcima se obično propisuje antibiotičko liječenje, da se izbjegnu komplikacije, za majku i dijete kod trudnica, a za prostatu kod muškaraca. Bakterijske infekcije se često vraćaju, zato terapiju treba provesti temeljito i do kraja popiti sve antibiotike i kad nestanu simptomi.

Urinokultura zahtijeva pripremu za uzimanje uzorka

Kod zdravih osoba mokraća je sterilna jer u njoj nema nikakvih mikroorganizama. Lagana bol u želucu uz jutarnje mučnine može biti znak prisustva opasne bakterije escherichie coli u probavnom ili urinarnom traktu. Urinokultura zahtijeva pripremu za uzimanje uzorka bez obzira da li ćete uzorak urina nositi od kuće u sterilnoj posudici ili ga ostaviti u toaletu laboratorija. Spolnu zonu je potrebno temeljito oprati sapunom, isprati i osušiti, zatim dati prvu jutarnju mokraću odnosno srednji mlaz u posudicu.

Sterilne posudice možete kupitiu apoteci, morate biti natašte, ništa ni piti ni jesti prije uzimanja uzorka urina koji je u mjehuru stajao nakupljen najmanje 3 - 4 sata. Prv mlaz urina pustite u školjku wc-a, srednji mlaz u sterilnu posudicu koju odmah zatvorite i što prije dostavite u laboratorij. Samo tako, poštujući sve higijenske mjere i ostale preporuke možete biti sigurni da će urinokultura pokazati pouzdan i točan nalaz i da ćete se ispravnim liječenjem riješiti svojih urinarnih tegoba.

Što sve pokazuje urinokultura

Ovu urinarnu pretragu ne bi trebalo raditi dok uzimate antibiotike, a ako uzimate i neke druge lijekove to bi trebali spomenuti u laboratoriju. Ako žena za vrijeme mjesečnice treba dati uzorak urina treba staviti tampon prije mokrenja. Ako ne možete odmah odnijeti uzorak u laboratorij stavite ga u frižider. A što sve pokazuje urinokultura, prije svega broj leukocita koji pokazuju prisutnost ili odsustvo upale, zatim vrstu i broj bakterija, ako ih je više vrsta radi se i test osjetljivosti.

Urinokultura je pretraga čiji rezultati mogu varirati jer na njih utječu poduzete higijenske mjere prilikom uzimanja uzorka urina i općenito vaše higijenske navike oko intimne zone. Na nalaz urinokulture utječu antibiotici i mnogi drugi lijekovi, uzimanje većih količina vitamina C, uzimanje uzorka neposredno prije pretrage ili stajanje uzorka urina duže od dva sata također utječu na rezultate pretrage i naravno ako ne date srednji mlaz, naime, prvi mlaz obično ima nešto više bakterija, srednji mlaz realan broj, a zadnji mlaz nešto manje.


Tagovi: